Güncelleme Tarihi:
DÜNYADA olduğu gibi Türkiye’de de sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak kurulan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) gün geçtikçe büyüyor. 2004 yılında 15 bin kişinin bulunduğu sistem bugün 4 milyon 854 bin kişiye ve 31 milyar liralık fon büyüklüğüne ulaştı. Yaşar Üniversitesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Banu Özgürel, BES’in, tasarrufu kendi başına yapamayacak olan kişiler için faydalı bir birikim aracı olduğunu belirtti, ancak sistemde yer alanları, “getiri garantisi olmadığı” konusunda uyardı.
Kontrolü unutmayın
Özgürel, “İnsanlar bu sisteme büyük getiri ve emeklilikte rahatlık beklentisiyle giriyor. Ama vaad edilen rakamlar, eğer herhangi bir kriz yaşamazsak, aynı zamanda da siz fonlarınızı doğru kanallara yönlendirirseniz kazanılabilir. Örneğin, başlangıçta otomatik olarak seçilip hisse senedi ağırlıklı bir emeklilik fonuna yatırım yapılması ve borsanın değer kaybetmesi durumunda, katılımcıların fonları da değer kaybedebilir. Bu nedenle, yatırımcılar, en azından arada bir Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) üzerinden oturdukları yerden yatırımlarının ne durumda olduğunu kontrol etmeliler ve yatırımlarını kendi istedikleri fonlara yönlendirmeli” dedi.
HAYAT’A DÖNMESİN
Türkiye’nin 1984 yılında hayat sigortası acı tecrübesini yaşadığını hatırlatan Özgürel, “Siz ölürseniz tazminat ödeyeceğiz, ama yaşarsanız da biriktirdiğiniz paranın yüzde 35’ini size vereceğiz dediler. Ama katılımcılar 10 yıl sonra bir paket sigara parası aldılar. Sektör uzun yıllar bunun sıkıntısını yaşadı” diyerek benzer duruma düşmemek için fon seçiminde dikkatli olunması için uyardı.
EGE İKİNCİ
Marmara Bölgesi yüzde 44 sözleşme adedi ve yüzde 48 katkı payı oranıyla birinci sırada. Ege Bölgesi yüzde 15,5 sözleşme adedi ve yüzde 16 katkı payı oranıyla ikinci, İç Anadolu üçüncü sırada yer alıyor. İki kategoride de son sırada Doğu Anadolu Bölgesi bulunuyor. Ege’den yaklaşık 650 bin BES katılımcısı bulunurken fon büyüklüğü ise 3 milyar 750 bin TL civarında.