İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:15
CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, bedelli askerlikle toplanacak paranın bir bölümünün, askere gidenlere SSK primi olarak yatırılmasını istedi.
Askerlik hizmetinin bir kamu görevi olduğunu vurgulayan Susam, "Gençlerimiz askere gitmek için iş hayatına ara veriyor ya da askere gideceği için iş hayatını erteliyor. Askerlik kişilerin devlete karşı bir görevidir. Devlet ise, askerlik görevi yapan kişinin işvereni durumundadır. Buna göre devlet kendisi için çalışan, görev yapan kişilerin sigortasını yatırmalıdır. Gençlere askerde geçirdiği süre borçlanma imkanı tanınmakta, ancak primlerinin kendilerinin yatırması istenmektedir. Oysa kişi o tarihte kendi adına değil, devlet adına çalışmıştır" dedi.
ADALET DUYGUSU OLUŞTURURBaşbakan'ın geçen salı günü
bedelli askerlik imkanı getirildiğini açıkladığını hatırlatan Susam, "Bedelli askerlik, toplumun dar gelirli kesimlerinde olumsuz bir etki yaratmaktadır. Askere yoksul çocukları mı gönderilecek endişesi vicdanları sızlatmaktadır. Hükümet çıkarttıkları bedelli askerlikten yaklaşık 5.5 milyar lira civarında gelir beklediklerini açıkladı. Böyle bir gelirin kullanılacağı en uygun yer burasıdır. Devletin bundan sonra askere gidenlerin SSK primini yatırması, burada oluşacak adaletsizlik duygusunu bir nebze de olsa azaltacağına inanıyorum" diye konuştu.
"KANUN TEKLİFİM VAR"Konuyu daha önce hem Milli Savunma Bakanı'na hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na yazılı önergeyle sorduğunu kaydeden Susam sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda kanun teklifimiz var. Ayrıca Savunma Bakanı yanıtında bizim görüşümüze katıldığını, ancak Çalışma Bakanlığı'nın kaynak olmaması nedeniyle konuya olumsuz baktıklarını söyledi. Bugün kaynağı da ortaya çıkmıştır. Şimdi teklifimi hızla gündeme alarak kısa sürede kanuni alt yapısı çıkartılabilir. Hükümet uygun bulursa tüm grupların olumlu yaklaşacağına inanıyorum.
Askerliği bitmiş olana prim ödemeden borçlanma eğer kanun çıkmadan önce askerlik görevini yapmış olanlara hak doğması, herkesin SSK primini yatırmak bütçede büyük bir yük oluşturması yönünde endişeler varsa ona da çözüm üretebiliriz. Örneğin askerlik görevini yapmış ancak henüz emekli olmamış olanlara prim ödemeden borçlanmasının yapılması yönünde bir düzenleme getirilebilir."