Bebeğini yitiren anneye bakanlık tazminat verecek

Güncelleme Tarihi:

Bebeğini yitiren anneye bakanlık tazminat verecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2011 00:00

İzmir’de 2009’daki kampanya kapsamında aşı yaptıran anne adayı, kürtaj olup bebeğini kaybetti. Sağlık Bakanlığı aleyhine dava açtı. Mahkeme, bakanlığı anne ve baba adayına 15 bin lira tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

İZMİR’de Temmuz- Ağustos 2009’daki, kampanya kapsamında kızamıkçık aşısı olan, sonra da kürtajla bebeğini yitiren anne adayının Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Başkanı Dr. Veli Atanur, 33 ilde kampanya başlatılıp, 18-35 yaş kadınlara aile hekimliklerinde kızamıkçık aşısı yapıldığını vurguladı. Kampanyanın planlaması, yürütülmesi ve sonraki izlem dönemlerinde vahim hatalar yapıldığını, o dönemde bakanlığı çok uyarmalarına karşın hatalı uygulamanın sürdürüldüğünü belirten Atanur, şu hatırlatmayı yaptı:

İzmir’de 58 kürtaj

“Gebe kadınlara kızamıkçık aşısı yapılmaması ve kızamıkçık aşı uygulaması sonrasında 4 haftalık dönemde gebe kalınmaması gerekirken, yüzlercesine yapıldı. Gebe kadınlara ve ailelere yeterli danışmanlık hizmet verilmemesi sonucunda gebeler panik içinde kürtaj olarak gebeliklerini sonlandırdı. Bakanlığı uyardık. Bakanlık, basını tehdit etmiş, sendikamızı kamuoyunu yanıltmakla suçlamıştı. Hatta İzmir’de aşı yapılan gebe sayısını bile 135 olarak açıklayıp, gerçekleri gizlemişti. Sonra bir soru öngergesi üzerine aşı olduktan sonra 4 hafta içinde gebe kalan 1554 kişi olduğu, bunların 255’inin İzmir’de olduğu açıklanmıştı. Bunlardan numune alınarak tetkik yapıldığı belirtilirken, İzmir’de 58 kadının bu nedenle kürtaj olduğu kaydedilmişti. Bu gebelerden biri yargıya başvurdu ve kazandı.”

Haberin Devamı

Öte yandan, bir anne adayının kendisi için 100 bin, eşi için 50 bin lira manevi tazminat istemiyle İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme, idarenin  ‘hizmet kusur’ bulunduğu ve davacıların bu olay sonucunda bebeklerini  kaybetmesi nedeniyle ağır elem ve acı duydukları sonucuna varıldığı belirtilen kararda bakanlık, anne adayına 10 bin, baba adayına 5 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Tüm mağdurlar adına

Görüntü vermek istemeyen, eşinin kürtajdan sonra psikolojisinin bozulduğunu, zor günler geçirdiklerini belirten A.E., “Bu davayı tüm mağdurlar adına açtık” dedi ve şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı’na başvurduğumuzda, aşıdan sonra kürtaj olup bebeğini kaybeden tek gebenin eşim A.E. olduğu söylendi. Ancak daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın resmi web sitesindeki açıklamalardan, medyada yer alan haberlerden bu olayın tek mağdurunun biz olmadığını öğrendik. Bunun üzerine dava açtık. Sorumların belirlenip cezalandırılmasını da istedik. Ancak bakanlık soruşturma izni vermeyince, kimse ceza almadı. Hak arayışımız bir hukuk mücadelesidir. Tazminat davası da haklılığımızın göstergesidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!