Güncelleme Tarihi:
Uşarer, "Açık büfe tuzağından kiloyla dönmemek için her gün farklı seçimler yapıp metabolizmanızı çalıştırın. Sütlü tatlıları tercih edin. Şerbetli hamur tatlıları yiyecekseniz ardından mutlaka bir parça protein ile fındık, ceviz, badem, ayran, yoğurt yiyerek şekerinizi dengeleyin" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Uşarer, bir ay oruçtan çıkıldıktan sonra kutlanacak Ramazan Bayramı'nda artacak tatlı tüketimine karşı uyarılarda bulundu. Bayramın geleneksel ikramının şeker ve çikolatanın yanında 'şerbetli hamur tatlıları' olduğuna dikkat çeken Uşarer, tatile gidenlere de gitmeyenlere de kilo almamaları için çeşitli öneriler sundu. Tatilcilere, "Açık büfe tuzaklarına düşmeyin" diyen Uşarer, önerilerini şöyle sıraladı:
"Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Her gün farklı seçimler yapmanız metabolizmanızı çalıştıracaktır. Bir gün klasik kahvaltıyı yani birkaç çeşit peynir, taze sebze, meyve, zeytin ve esmer ekmek tercih edebilirsiniz. Diğer gün peynirli omlet, domates, salatalık, biber ile beraber esmer ekmek tüketebilirsiniz. Çikolata ve reçel miktarlarınızı kontrollü tükettiğiniz takdirde birer gün arayla krep ya da pancake tüketebilirsiniz. Geç kahvaltı yapılacağı için öğle yemeğine kadar ara öğün tüketmenize gerek yoktur. Ama öğle yemeği kesinlikle atlanmamalıdır. Öğle ve akşam yemeklerinde biranda tüm yemeklerden alınmamalıdır. Önce zeytinyağlı ile başlayabilirsiniz. Daha sonra bol salata ile beraber ızgara et, tavuk ya da balık tüketebilirsiniz. Salatanıza sadece zeytinyağı, limon ve sirke koymak yeterli olacaktır. Öğle yemeğinde sonra akşam öğününe kadar ara öğünde 2 top dondurma, 1 kase sütlü tatlı, 1 adet haşlanmış mısır ya da taze meyve gibi seçimler yapılabilir. Ara öğünde simit, pizza, hamburger, gözleme gibi hamu
r işlerini tüketmemek kilo almanıza engel olacaktır. Gününüzün bir saatini yüzme, yürüyüş gibi spora ayırmayı unutmayın."
'ZİYARETLERE ÇOK AÇ GİTMEYİN'
Diyetisyen Uşarer, ev ziyaretleri yapacaklar ile evlerinde konuk ağırlayacak olanların da nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyle anlattı:
"Ziyaretlere çok aç gitmemek gerekli. 4 saatlik zaman dilimlerinde mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar (fındık, badem, meyve, yoğurt gibi) tüketilmeli. Bayramda gelen misafirlerinize şerbetli ağır tatlılar yerine meyve, meyveli dondurma, sütlü tatlılar ikram edebilirsiniz. Diğer bir alternatif ise tam tahıllı undan yapılmış sebzeli peynirli poğaçalar ayran ile ikram edilebilir. Her gidilen ziyarette tatlı tüketmemeye dikkat edilmeli. Sürekli tatlı tüketimi kan şekerinin dalgalanmasına neden olur. Daha çabuk acıkır ve sürekli tatlı yemek istersiniz. Bu durumu engellemek için şerbetli hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih etmeli ve mutlaka tatlıdan sonra bir parça protein ile (fındık, ceviz, badem, ayran, yoğurt..vb) dengelemelisiniz. Bayram süresince tatlı tüketimi yanında çay, kahve tüketimi de artar. Bu durumda normal düzeniniz dışına çıkmayın. Günde 1-2 fincan kahve ve çayı da açık limonlu içebilirsiniz. Siyah çayın yanında yeşil çay da mutlaka içilmeli. Unutmayın çay, kahve tüketimi vücudumuzdan su kaybına neden olur. Bu yüzden su tüketimi 2-2.5 litre olmalı."