Güncelleme Tarihi:
Bursa’da oturan ev kadını 19 yaşındaki Rabia Yıldırım ile bir kargo şirketinde şoför Selahattin Yıldırım’ın ilk bebekleri Bayram, 11 Ekim 2013 tarihinde dünyaya geldi. Pek çok yeni doğan da görüldüğü gibi Bayram’ın teni de doğduktan sonra sarardı. ’Yenidoğan sarılığı’ olduğu düşünülerek geçmesi beklendi, ama renginde bir düzelme olmadı. Bayram bebeğin sarılığı geçmediği gibi, kusması arttı, kilo alamaz oldu. Yıldırım çifti, bebeklerinin karnındaki sertlikten şüphelendi, ancak gittikleri doktorlardan iddiaya göre "’Gazı var" yanıtını aldı. Doktorlara birkaç kez gidilirken 2.5 aylık olan Bayram’ın huzursuzluğu geçmedi, aile tekrar bir hastaneye başvurdu. Bu kez karaciğeri ve dalağı normalden büyük bulundu, karaciğerinde bir sorun olabileceği söylendi. Bayram bebek, Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Doğuştan safra kanalları bulunmadığı anlaşılan Bayram’ın, ’Kazai’ denilen operasyonla rahatlatılması, büyümesi için zaman kazanılması düşünüldü. Henüz 3 aylıkken ilk operasyonunu geçiren Bayram için karaciğer nakli kararı alındı. Bayram bu kez İzmir’deki Kent Hastanesi’ne sevk edildi.
Geçen 18 Mart’ta Kent Hastanesi’ne yatan minik Bayram, ameliyata hazırlandı, anne Rabia Yıldırım’ın oğluna verici olabileceği belirlendi. Anne olmanın sevincini yaşayamadan kendini oğluyla birlikte hastanelerde bulan Rabia Yıldırım ile minik Bayram geçtiğimiz 26 Mart’ta nakil ameliyatına alındı.
Operasyonu Doç. Dr. Murat Kılıç ile Doç. Dr. Murat Zeytunlu başkanlığında, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip gerçekleştirdi. Annesinin ikinci kez hayat verdiği minik Bayram nakil sonrası hızla iyileşti. Nakil öncesinde sapsarı olan teni normale dönen, kusması kesilip iştahı açılan, canlanıp hareketlenen Bayram iki ayda adeta mucizeye imza attı.
Oğlundaki büyük değişimi mutluluk içinde izlediğini belirten anne Yıldırım, "İlk doktora götürdüğümüzde sarılığı geçer dediler, böyle 15-20 gün oyalandık. İki kez kan tahlili yapılmıştı, bize söylenen sarılığın geçeceğiydi. Sonları 2-3 gecede bir acile gitmeye başladık. Karnı çok sertti, bu gidiş gelişler iki ay sürdü. Ne yerse daha fazlasını çıkartıyordu. Normal bir kusma değildi. Bir başka hastanede karaciğerinde sorun olabileceği söylenip üniversite hastanesine sevk edildik. Oğulumun safra kanalları yokmuş. 1 ay 10 gün hastanede yattık, ameliyat oldu. Ama karaciğer siroz olduğu için ameliyat işe yaramadı. Oğlum 3 kilo 800 gram doğmuştu. 5 aylıkken nakile girerken 5.8 kiloydu, çok zayıftı. Nakil sonrası çok değişti, artık rengi benim gibi beyaz. Nakilden sonra hiç kusmadı ve hızla kilo alıyor. 9 kiloya ulaştı. Artık rahat nefes aldığımız gibi uykusuz gecelerimiz de bitti. Çok şükür şimdi ikimiz de iyiyiz. Doktorlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Prof.Dr. Çiğdem Arıkan, Bayram’ı sağlıkla taburcu ettiklerini belirtirken, geçmeyen sarılık konusunda anne babaları uyardı. Arıkan, "Safra yolları tıkanıklığının ya da yokluğunun en önemli belirtilerinden biri uzayan sarılık ve bebeğin kakasının cam macunu gibi beyaz olmasıdır. Anne babalar dikkati elden bırakmasın" dedi.