Bayraklı’nın çehresi değişecek

Güncelleme Tarihi:

Bayraklı’nın çehresi değişecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2010 00:00

Yeni ilçe olan Bayraklı’nın ilk Belediye Başkanı Hasan Karabağ, iyi ve kötü yanları ile geride kalan bir yılı değerlendirdi. Yeni projelerini açıkladı.

Haberin Devamı

İZMİR’in iki yeni ilçesinden biri olan Bayraklı’nın ilk Belediye Başkanı Hasan Karabağ, iyi ve kötü yanları ile geride kalan bir yılı değerlendirdi. Karabağ, vizyon projeleri ile kısa sürede Bayraklı’nın çehresini değiştireceklerini söyledi. Seçimlerin ardından, hızla fiziki yapılanmayı tamamladıklarını belirten Başkan Karabağ, dört noktada hizmet binası oluşturduklarını, dağınıklığın, yeni belediyeler için sıkıntı yaratabileceğini, ancak farklı noktalardan, hizmeti vatandaşın ayağına götürerek bu dezavantajı avantaja çevirdiklerini söyledi.
“HİZMETTE AYRIM YOK”
Karşıyaka’dan ayrılmalarının ardından sıfırdan bir ilçe yarattıklarını her fırsatta dile getiren Başkan Karabağ, yeni belediye olmanın en büyük avantajı olarak borçsuz olmalarını gösterdi. Karabağ, belediye ekonomisini doğru planladıklarını belirterek “Bayraklı, farklı kültürlerden ve etnik kökenlerden vatandaşların yaşadığı bir kültür mozaiği. Hizmetlerini kültür, din, dil ayrımı yapmaksızın tüm kesimlere eşit olarak dağıtan bir sosyal belediyecilik anlayışı yarattık. Eski yapıların ve gecekonduların çoğunlukta olduğu ilçemiz için, büyük bir cesaret örneği göstererek, Bayraklı’nın geleceğini belirleyecek olan kentsel dönüşümün ilk adımlarını attık. Bunu yaparken vatandaşlarımızın da desteğini arkamıza aldık. Kentsel dönüşümü, Bayraklı’nın prestij projesi olarak görüyoruz. Pilot bölge olarak seçtiğimiz Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde çalışmalara kısa sürede başlayacağız. Bu çalışmayı yürütürken, ‘kentsel’ dönüşümü ‘rantsal’ dönüşüme çevirmeyeceğiz. Bayraklı halkı çağdaş, güvenli ve sağlıklı konutlarda yaşamaya layıktır” diye konuştu. Genel olarak dar gelirli ailelerin ikamet ettiği Bayraklı’da, sosyal yaşama destek olduklarının altını çizen Karabağ, ihtiyaç sahiplerine her türlü desteğin verildiğini belirtti. Karabağ “49 okulu bulunan Bayraklı’da öğretim gören başarılı öğrencilere SBS ve ÖSS kursları verdik. 2 bin 290 öğrenci ailesine aylık 50 ve 60 TL eğitim yardımı dağıttık. Bayraklı Belediyesinin yardımıyla aileler rahat bir nefes alırken öğrencilerimiz de derslerinde gözle görülür bir yükselişe geçti” diye konuştu.
ESNAFA DESTEK OLDU
Başkan Karabağ, bir yıl gibi kısa bir sürede, ekonomik krizle boğuşan ilçe esnafının dertlerine de derman olmaya çalıştıklarını belirterek “Her fırsatta esnafımızla biraraya geldik. Sorunları yerinde dinledik, çözümleri birlikte aradık. İşletme ruhsatlarını esnafımızın ayağına kadar götürdük. Kayıt dışı tezgah ve işportayı neredeyse sıfıra indirdik. Bayraklı’ya yakışan modern pazaryerlerini faaliyete geçirdik, mevcut olanları da yeniledik. En son Gümüşpala ve Yamanlar pazaryerleri hizmete girerken Osmangazi ve Yeni Girne Pazaryerini de proje aşamasına getirdik” diye konuştu. Başkan Karabağ, İzmir’in ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Smyrna’ya sahip olmanın, tarih adına önemli bir ayrıntı olduğunu belirtti.
TARİH CANLANACAK
İsveç’in Kalmar Belediyesi ile ortak hareket ederek Zaman Yolculuğu Projesi’ne dahil olduklarını söyleyen Karabağ “İlk İzmirlilerin yaşadığı 5 bin yıllık geçmişe sahip Smyrna antik kentinde tarih tekrar canlanacak. Smyrna sur duvarlarının resterasyonu projemiz Özel idare tarafından kabul gördü. Smyrna kazılarında çıkarılan tarihi eserlerin korunması için mevcut binaların tadilatı da bir yılda gerçekleştirildi” dedi.Hasan Karabağ İzmir’in deprem bölgesinde yer aldığnın bilincinde olduklarının altını çizerek, geçtiğimiz haftalarda faaliyete geçirdikleri Deprem Etüt Merkezi’nin, risk taşıyan binaları tespit etmekte ve olası faciaların sonuçlarını azaltma noktasında önemli bir sorumluluğa sahip olduğunu söyledi. Başkan Karabağ ayrıca, engelli vatandaşlar için de özel projeler hazırladıklarını ve yakın gelecekte, tüm engellilerin eve hapsolmaktan kurtarılacağını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

BiR YILDA NELER YAPILDI

Haberin Devamı

· Üretici pazar esnafına kucak açılarak müşterilere daha ucuz ve daha taze sebze ve meyveye ulaşma imkanı sunuldu. Pazarcı esnafına tek tip önlük uygulaması getirildi.
· Seçim döneminde, Bayraklı’nın “Kadınların belediyesi” olacağını vaat eden Başkan Hasan Karabağ’ın, belediye personellerinin neredeyse yarısı kadınlardan oluşuyor
· Göreve geldikleri dönemde, Karşıyaka’dan kendilerine devredilen araç filosunun bakımsız olduğundan yakınan Bayraklı Belediyesi, bu sorunu da kısa sürede aştı. Başkan Hasan Karabağ, son olarak 33 yeni hizmet aracını bünyelerine kattı.
· İlçenin farklı bölgelerine dağılan belediye hizmet binalarını tek ve büyük bir binada toplamak isteyen Başkan Karabağ, geride kalan bir yılda bu hedefi için de ilk adımı attı. Yeni belediye binasının Bayraklı sahilinde inşaa edilmesi için girişimlere başlandı.
· Vatandaşın kullanımına bırakılan belediye otobüsü ile Manisa’dan Çanakkale’ye uzanan kültür ve tarih gezileri düzenlenerek, yöre halkına Ege Bölgesi tanıtıldı.
· El işi, dikiş nakış, kuaförlük, ahşap boyama kurslarında 450 kadın eğitim gördü. Öğrendiklerini kumaşa dökerek kısa zamanda tecrübe edinen Bayraklılı kadınlar, öğrendiklerini ticarete dönüştürme fırsatı buldu.
· Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından rganize edilen “En Temiz Sokak” yarışması ile en temiz sokak sakinlerine altın dağıtıldı.
· Eğitime büyük önem veren Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, bir diğer “prestij” projem dediği 108 öğrenci kapasiteli kız Öğrenci yurdunun temelini, Mansuroğlu Mahallesi’nde, 2010 yılı içinde atacak.

Haberin Devamı

2010 yılı proje ve yatırım yılı olacak

29 Mart yerel seçimlerinin ardından başkanlık koltuğuna oturan Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, 2009 yılını bir geçiş süreci olarak tamamladıklarını, 2010 yılını ise proje ve yatırım yılı ilan ettiklerini söyledi.
2010’DA YENİ YATIRIMLAR
Koltukta geçirdiği bir yılı değerlendiren Başkan Sındır, bir yıl boyunca idari işlemlerin ilerleyişi hakkında bilgi sahibi olduğunu ve belediye personeli ile yakınlaşma fırsatı bulduğunu söyledi. Geçiş dönemi boyunca, zorunlu hizmetleri aksatmamaya özen gösterdiklerinin altını çizen Başkan Sındır, 2009 yılı boyunca, önceden devam eden projeler için 19 Milyon TL yatırım bedeli ödediklerini belirtti.
Sındır, önceki dönemden devraldığı projeleri bitirme noktasına geldiklerinin altını çizerek “2009 yılını bir tanıma ve tanışma yılı olarak gördük. Devam eden projeler için büyük yatırımlarda bulunduk. Bunu yaparken 2010 yılında hayata geçirmeyi planladığımız projelerin de ilk adımlarını attık. Bornova’nın vizyonuna olumlu katkı koyacak fikirlerimizi projelendirdik. 2010 yılında bu projelerin yatırımlarını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
TASARRUF ÖNLEMLERİNE DEVAM
Başkanlık koltuğuna oturduğunda, belediye kasasında 14,5 Milyon TL bulunduğunu, bu paranın 8 Milyon TL’lik kısmının şartlı kullanıma tabi olduğunu ifade eden Başkan Sındır, ekonomik açıdan sıkıntılı günler geçirdiklerini de belirtti. Sındır “Ben geldiğimde borcumuz yoktu ama kasamızdaki paranın büyük kısmını da kullanamıyorduk. Bir yıl içinde 19 milyon TL yatırımlara ödedik. İller Bankası gelirlerimiz de düşünce mali açıdan sıkıntılı bir süreç yaşadık. Bunun önüne geçmek için aldığımız önlemleri 2010 yılında da uygulayacağız. Harcamalarımızı kayıt altına alıp, gereksiz tüm giderleri kısacağız. Vergi ve ruhsat denetimlerini sıklaştıracağız. Belediyenin, atıl vaziyetteki taşınmazlarını da aktif hale getirmek istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ESNAF SORUNU CAN SIKTI

Bir yıl boyunca, en çok esnafla ilgili sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Başkan Kamil Okyay Sındır, zabıta personelinin yetersiz olmasından kaynaklanan sorunları aşmaya çalıştıklarını söyleyerek “Kaldırım işgalleri ve denetimler konusunda hala sıkıntılar var. Bu sorunun üzerine programlı bir şekilde gitmeye özen gösteriyoruz.. bornova müthiş bir esnaf kenti. Ruhsatla ilgili sıkıntıları ortadan kaldırmak için ruhsat denetimlerimizi de artırdık” diye konuştu. İzmir’in “Profesör” ünvanlı tek Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, geriye kalan dört yılda, Bornova için gerçekleştirmek istediği en büyük hayalini de şu şekilde açıkladı:  “Benim en büyük hayalim, İzmir’e hata Türkiye’ye örnek olabilecek bir bilim ve teknoloji müzesi kurmak. Üniversite ve sanayi kenti olan Bornova’nın bu müzeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bunu tek başına Bornova Belediyesi gerçekelştiemeyebilir ama bu projeye öncülük etmek istiyorum. Hayalini kurduğum proje için 2010 veya 2011’de somut adımlar atacağım.”

Haberin Devamı

Yarın: Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!