Basma kampusu

Güncelleme Tarihi:

Basma kampusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sümerbank’ın fabrikası üniversite için İTO’ya veriliyor

Ticaret Odası, yeşil alan olarak korunmasını istediği İzmir Basma Fabrikası’yla ilgili yeni öneriyle, kuracağı vakıf üniversitesine yer aramaktan da kurtuluyor

İZMİR Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, özelleştirme kapsamındaki Basma Sanayi'nin yeşil alan yapılması isteğine ummadığı bir yanıt aldı. Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, söz konusu yere yeni bir yaklaşım getirdi.

Valilik istesin

YALOVA, Mesut Yılmaz'ın da katıldığı önceki günkü toplantıda, ‘‘Valilik, tesisi bizden istesin, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na sunalım. Özel İdare de arsayı üniversite kampusu için İTO Vakfı'na 49 yıllığına kiralasın’’ dedi.

Yalova'ya destek

TÜRKİYE'nin ilk ihtisas üniversitesi için yer arayan İTO yönetimi, bu teklifle sevindi. 160 dönümlük alanın hem yeşil hem de eğitim amaçlı kullanılması önerisi tüm kesimlerden büyük destek gördü.

YÜKSEL YALOVA:

Kurula gönderme yetkisi bende

DEVLET Bakanı Yüksel Yalova, ‘‘Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gönderme yetkisi bende. Daha sonra da Başbakan Yardımcımız Devlet Bahçeli ve Başbakan Bülent Ecevit'in imzasına sunacağız’’ dedi.

EKREM DEMİRTAŞ

Ağaçlık alana dokunmayız

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Basma’daki ağaçların SİT kapsamında olduğunu söyledi, ‘‘Bu ağaçlık alana dokunmayız. Aksine 160 dönüm içinde en fazla 20 dönüme inşaat yaparız. İzmir, hem üniversite, hem yeşil alan kazanır’’ dedi.

İZMİR Basma'nın kentin en değerli arazilerinden biri olduğunu ifade eden Ekrem Demirtaş, dut, çam, palmiye ve okaliptus ağaçlarının SİT kapsamında olduğunu söyledi, ‘‘Bu ağaçlık alana dokunmayız. Aksine 160 dönüm içinde en fazla 20 dönüme inşaat yaparız. İplik, dokuma fabrikaları, lojman, idare binaları, kreş, yemekhane ve depolardan oluşan toplam 105 dönüm alanda inşaat var. Buraları yıkıp, eğitim merkezi binalarını yapacağız. Büyükşehir yeni imar planı yapıyor. Biz burayı yeşil alan olarak istemiştik ve yeşil ağırlıklı olarak değerlendireceğiz’’ dedi.

İZMİR Basma Fabrikası'yla ilgili dört aydır araştırma yaptıklarını belirten Demirtaş, fabrika üzerinde vergi dairelerinin de haciz şerhi olduğunu kaydetti. Bu konunun büyük sorun olmayacağını inandığını söyleyen Demirtaş, fabrika içindeki makina ve ekipmanların da Sümerbank tarafından alınacağını kaydetti. Fabrikada şilt, berat gibi tarihi eşyalarla bir tekstil müzesi kurabileceklerini söyleyen Demirtaş, ‘‘İzmir Basma'nın anahtarını aldıktan sonra projelerimizi daha net bir şekilde ortaya koyacağız’’ diye konuştu.

Üniversite için uygun

İTO'da Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın da önceki gün katıldığı toplantıda konuşan özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova, tesislerle ilgili bilgi verdi. Yalova, ‘‘706 işçi 55 memur çalışanı var. Biz de bunların kıdem tazminatlarını çözeriz. Özelleştirmenin gereği olarak çalışanları mağdur etmeyiz. Valilik bize başvursun. Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gönderme yetkisi bende. Daha sonra da Başbakan Yardımcımız Devlet Bahçeli ve Başbakan Bülent Ecevit'in imzasına sunacağız. Özel İdare'ye devir gerçekleştikten sonra onlar da size 49 yıllığına kiralar. Böylece sorun çözülür’’ dedi. Yalova'nın bu sözleri böyle bir öneri beklemeyen İTO meclis üyeleri arasında büyük sevinç yarattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!