Yaşar ANTER / BODRUM (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2008 00:00
Yılda 100 bin yerli ve yabancı turistin su altına daldığı Bodrum’da, vurgun tedavisinde kullanılan, bölgenin tek basınç odası, uzman doktor atanmadığı için işe yaramıyor. Bu durum turizmcileri, profesyonel dalgıç ve eğitmenleri çileden çıkarıyor.
BODRUM’daki Su Ürünleri Enstitüsü dört yıl önce kapatılınca, bünyesindeki basınç odası da Devlet Hastanesi’ne verildi. Ancak başka yere atanan uzman doktorun yerine dört yıldır atama yapılmadı. 20 dalış merkezi ile 160’a yakın
balık çiftliğinde görev yapan yaklaşık 500 profesyonel dalgıç ve eğitmenle yaz aylarında dalan yaklaşık 100 bin turistin vurgun anında yararlanacağı basınç odasında uzman bulunmaması, Sağlık Bakanlığı’nın kadro vermemesi isyan ettirdi.
YÜRÜYOR OLACAKTIM
3 Eylül 2006’da su altında vurgun yiyen ve boynundan aşağısı felç olan Clup Flipper Tatil Köyü ve Turistik İşletmeler Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bayer, basınç odası olmadığı için önce özel bir hastaneye götürüldü. Bayer, Marmaris’teki Aksaz Üs Komutanlığı bünyesindeki basınç odasında tedaviye alındı. Ardından Almanya’da uzun süre tedavi gören Bayer, basınç odasına halen uzman doktor atanmamasını sert dille eleştirdi. Günde altı saat fizik tedavi gören Bayer, şunları söyledi:
"Vurgun yedikten sonra tecrübemle su yüzeyinde dengede kalıp kan basıncının artmasını engelledim, Ali Şen, arkadaşlarım ve ordumuzun yardımıyla Marmaris’teki basınç odasına alındım, kurtarıldım. 15 dakika uzaklıktaki Devlet Hastanesi’ndeki basınç odasında uzman hekim bulunsaydı bugün koşuyor, yüzüyor, yürüyor olacaktım. Türkiye’de her etkinliğe kadro ve uzman var, yılda iki milyon turistin ziyaret ettiği Bodrum’a bir uzman kadrosu mu veremiyorlar? Basınç odasının aktif hale gelmesi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım. Yeter ki başka canlar yanmasın, deniz tutkunları basit bir ihmalin kurbanı olmasın."
TURİZM FELAKETİ OLUR
Türkiye’de çok az sayıda basınç odası hekimi yetiştiğini, zorunlu hizmet nedeniyle çoğunun denizi bile olmayan illerde görevlendirildiğini belirten Bodrum Sualtı Derneği Başkanı Erman Akarsu da tepkisini şöyle dile getirdi:
"300 bin dolarlık cihaz dört yıldır uzman olmadığı için kullanılamıyor. Kuşadası’ndan Antalya’ya kadar olan 750 kilometrelik bölgede başka basınç odası yok. Bodrum’a turist getiren acenteler basınç odası ve uzman olup olmadığını soruyor. Uzman olmadığı için belki de yüzlerce turist dalış yapmak için daha emniyetli bölgeleri seçiyor, ciddi bir ekonomik kayba uğruyoruz. Yaz aylarında yaşanabilecek bir acı olay Türk turizmi açısından felaket olur. Vurgun yiyen birini 15 dakikada elimizde olan basınç odasında tedavi etme fırsatımız varken en az üç saat mesafedeki İzmir’e göndermek zorunda kalacağız."
Akarsu, ayrıca bölgede bulunan 160’a yakın balık çiftliğinde 100 profesyonel dalgıcın 12 ay daldığını, vurgun tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.
BAKANLIKTAN SES YOK Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Fatih Ayden de dört yıldır kaymakamlık ve Sağlık İl Müdürlüğü aracılığıyla bakanlıktan basınç odası uzmanı kadrosu istediklerini, ancak olumlu yanıt alamadıklarını belirtti. Ayden, "Türkiye’de en yoğun dalışın yapıldığı turistik ilçede yaşanabilecek bir vurgun olayına hastalar çok mağdur durumda kalacak, ölüme varacak üzücü olaylar yaşanabilecek. Ancak konu bakanlığın tasarrufunda" dedi.