Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 2009- 2010 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, gençlere öğütler verdi onları dinledi.
Başbakan Erdoğan, konuşmasında Dokuz Eylül Üniversitesi’nin İzmir, Ege ve tüm Türkiye’nin takdirini kazandığını vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti. Erdoğan, bir hafta önce ABD’de üniversiteli öğrencilerle biraya geldiğini belirterek, “Çok geniş bir kampuste bir üniversiteyi gördüm. Burada ise örneklerini de az önce de gördüğümüz gibi 13 ayrı noktada ve 20’ye varan farklı yerlerde bir üniversite biraz dağınık gibi geliyor bana. Eğitim- öğretim noktasındaki zorlukların nedeni de ortaya çıkıyor.
Binalarınız dağınık
Gönül arzu eder ki çok geniş bir kampus içinde tıp fakültesinin ayrı düşünüldüğü hepsinin birarada olduğu bir DEÜ, İzmir’e çok farklı bir zenginlik getirebilir. ABD’deki bu üniversitede katılımcılarla birarada olduk, dertleştik. Arzumuz bu tür adımları hiç çekinmeden ülkemizde de atabilmek. Bunların engellenmesi gibi bir şey sözkonusu değil. Tamamen dolu olan amfide Türk öğrencilerin yanısıra yabancı öğrencilerin de gündemi çok yakından izlediklerine şahit olduk. Türkiye’nin bölgesel ve küresel meselelere bakışının ne kadar dikkatle izlendiğini o atmasforde bir kez daha görme imkanım oldu” dedi.
Özgüveniniz tam olsun
Başbakan Erdoğan, konuşmasında öğrencilere öğütlerde bulunarak, şöyle konuştu: “Öğencilerden beklediğim şudur: Özgüveniniz tam olacak. Bu ülkenin evladı, aşağılık kompleksi içinde olmayacak olmamalıdır. ‘Ben yaparım, biz yaparız’ diyecek. Bugün büyük bir devletin, güçlü bir milletin mensupları olduğunuzu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Son 40 yıldır döne döne tartışılan meselelere bakınız.
Modern kesim kesintiye uğramaz
Deyim yerindeyse incir çekirdeğini doldurmayacak meseleler tartışılıyor, sanal korkular üretildi. Türkiye’de hala bugün bile modern yaşamın kesintiye uğrayacağına, insan hak ve özgürlüklerinin geri alınacağına, insanların yaşamlarına müdahale edileceği korku ve tedirginliğinin bulunması son derece abesle iştigaldir. Birileri bu korkuyu büyüterek, buradan nemalanmak istiyor. AB ile ilişkileri geliştiren. insan hakları konusunda bu kadar hassas olan bir iktidardan demokrasi ve hukuk dışı girişimler en son beklenir.”
Üniversitemiz itici güç oldu
Başbakan Erdoğan, 72 milyon Türkiye vatandaşının yaşam tarzını nasıl olumlu geliştireceklerinin gayreti içinde olduklarını öne sürerek; “ Türkiye büyük bir ülke. Gençler, Türkiye özellikle son 30 yılını bu tartışmalarda geçirmeseydi bugün nerelerde olurdu bunun tartışalım, muhasebesini yapalım. Doğu ve Güneydoğu sorunlarını tartışmasaydık bugün nasıl bir Türkiye olurduk. DEÜ bu kentin kalkınmasının demokratik çağdaş bir yaşam tarzı sürdürmesinin itici gücü olmuştur” dedi.
İZMİR’E MÜJDELER VERDİ
Başbakan Erdoğan konuşmasında İzmir’de yüksek öğrenimle ilgili sorunları rektörlerden dinlediğini de vurgulayıp bazı müjdeler verdi. Bunların başında yurt sorununun geldiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “ranzalı yurtlardan vazgeçiyoruz. İçinde banyosu, tuvaleti olan modern yurtlardan İzmir’e de kazandıracağız. Kredi ve Yurtlar Kurumu’yla bu sorunun çözümü için elimizden geleni yapacağım. Ankara’ya dönünde konuyu görüşeceğiz” dedi. Erdoğan dün Bakanlar Kurulu toplantısında DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksek Okulu’nun Fakülte olması için gerekli bakanlar kurulu kararının imzalandığını müjdeledi. Erdoğan konuşması sırasında en fazla alkışı bu açıklamayla aldı.
Akıllı ve cesur
Akademik yıl açılış töreninde arkadaşları adınan Başbakan Erdoğan’ın karşısına çıkan Tarih Bölümü öğrencisi Merve Sağlamer, gençlerin eylemlerde sloganlarla dile getirdikleri gelecek kaygısı, işsizlik, harç, katsayı gibi sorunlarına “kibar dil”le dikkat çekti. Sağlamer, en önemli sorunlarını coplanmadan Başbakan’a iletme imkanı bulurken, “Eğitimin parasız olması gerektiğine inanıyoruz” dedi.