Güncelleme Tarihi:
Uzun yıllardır düzenlediği organizasyonlarla dünya kruvaziyer turizmine yön veren Seatrade, en önemli toplantılarından birini İzmir'de gerçekleştirdi. Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Yunanistan ile işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir” diyerek çağrı yaptı.
Kruvaziyer sektörünün nazını tutan ve 25 yılı aşkın süredir denizciliğin tüm alanları ile ilgili çok önemli organizasyonlarıyla dünya çapında tanınan Seatrade etkinliklerinden biri ilk kez İzmir'de gerçekleştirildi. Dünya kruvaziyer sektörünün en üst düzey temsilcileri Swissotel Grand Efes'te buluştu. İzmir Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda özellikle Doğu Akdeniz'de yapılabilecek işbirlikleri ele alındı.
Toplantıya katılarak bir açılış konuşması yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, her yıl 30 milyonun üzerinde turistin geldiği Türkiye'de tarihi ve doğayı koruyarak sürdürülebilir bir turizm yapmaya çalıştıklarını ve turizmi çeşitlendirmek için çaba gösterdiklerini vurguladı. Kruvaziyer turizminde olduğu gibi kongre turizminde de son 10 yılda gelişmeler sağlandığını aktaran Bakan Günay, “Bu konuda özellikle İstanbul büyük başarılar elde etti. Şimdi Ege Bölgesi'ne Kuşadası'nda Efes Kongre Merkezi'ni yapmaya çalışıyoruz. Doğu Akdeniz'in en büyük kongre merkezi olacak diye tahmin ediyorum” dedi.
“İZMİR'İN RAKAMLARINA İNANAMADIM”
Geçtiğimiz günlerde Konya Çatalhöyük'ün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girdiğini, bu başarıyı Efes ve Bergama ile sürdürmek ve 2015 yılına kadar listeye buraları da katmak istediklerini belirten Günay, İzmir'deki 20 arkeolojik kazı ile kültür mirasına sahip çıktıklarına işaret etti. Günay, son yıllarda en önemli turizm çeşitlerinden birinin de kruvaziyer turizmi olduğunu “Son 9 yılda, son 30 yılla kıyasladığınızda büyük mesafe almışız. 9 Yıl önce 500 bin ziyaretçi gelirken, biz geçen yıl sadece İzmir'de, sadece Kuşadası'nda bu rakamları aştık. İzmir bu alanda çok ilginç. Ben rakamlara inanamadım. 9 yıl önce toplam 3 bin civarında yolcu gelmişken geçen yıl 500 bin yolcu gelmiş. Bu yıl 600 bin bekleniyor. 3 binden, 30 bin değil, 300 bin değil, 600 bine çıkmış, dikkatinizi çekerim. Bu alanda emek veren yerli ve yabancı tüm arkadaşlarıma dünya adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“BARIŞI KURACAK OLAN FABRİKALAR DEĞİL TURİZMDİR”
Turizmin barışın kurucu sektörü olduğunu da vurgulayan Günay, “21. yüzyıl barış yüzyılı olsun diyorsak bunu kuracak olan bence fabrikalar değil turizmdir. Ben turizm alanında çalışana, tüm insanlık için teşekkür etmek istiyorum. Bu yönde daha çok işbirliği yapmalıyız. Yapacak çok iş olduğuna inanıyorum. Biz kruvaziyer alanında Akdeniz'de tüm ülkelerle çok yakın işbirliği yapmak istiyoruz. Özellikle Doğu Akdeniz'de biz Yunanistan ile işbirliği yaparsak Ege Denizi dünyanın en tanınmış destinasyonu haline gelebilir. Bence bu alanda ne yapmamız gerektiğini teknik arkadaşlarımız ayrıca çalışmalılar. Biz Türkiye olarak her türlü işbirliğine hazırız” dedi.
2012'DE AKDENİZ'DE 206 GEMİ DOLAŞACAK
Seatrade Başkanı Chris Hayman ise kruvaziyer turizminin en hızlı gelişen tatil turizmi türü olduğunu belirterek talebin hızla arttığını, bugün 20 milyon civarında olan kruvaziyer yolcu sayısının 2024 yılında 30 milyon olmasını beklediklerini aktardı. Avrupa'daki büyümenin Kuzey Amerika'daki büyümeyi çoktan aştığını, Avrupa'nın 10 yıl içinde kruvaziyer turizminin en büyük kaynak piyasası olacağını anlatan Hayman, Türkiye'nin de bu turizm çeşidi için büyük önem taşıdığını vurguladı. Hayman, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin 2011'de 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu çektiğini belirterek, kruvaziyer turizminin sadece yaz aylarında değil bütün yıl yapılabilmesi için çalışmaların sürdürüldüğüne işaret etti. 2011 yılında Akdeniz'de 170 kruvaziyer gemisinin aktive olduğunu, 2012'de de 206 gemi beklendiğini dile getiren Hayman, “Bugün Türkiye'nin kendi rolünü nasıl geliştireceğinden bahsedeceğiz. İzmir ekonomisi ve Türkiye ekonomisi de bu fırsatlardan faydalanacaktır” diye konuştu.
DEMİRTAŞ: HEDEF DÜNYADA İLK 50
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da kruvaziyer sektörünün hızla büyüdüğünü, 1996 yılında dünya genelinde 5.7 milyon yolcusu bulunan kruvaziyer turizminin bugün 20.6 milyon yolcuyu bulduğunu söyledi. Demirtaş, sektörün dünya üzerindeki mali büyüklüğünün ise 120 milyar dolar olduğuna da işaret ederek, Türkiye'nin ise son yıllarda gelişme gösterse de pastadan yeterince pay alamadığını dile getirdi. Türkiye genelinde 2003 yılında sadece 821 gemi seferi ile 332 bin yolcu varken, 2011'e gelindiğinde bin 633 gemi seferi ile 2.2 milyon kruvaziyer yolcusunu ağırladıklarını söyleyen Demirtaş, “2012 yılının ilk 6 ayında 300 gemi ile 353 bin 520 yolcu geldi. Önümüzdeki üç ay da kruvaziyerin turizmin zirve yapacağı aylar olacak. Umuyorum ki bu yıl 600 bini geçeceğiz. Demek ki 2012 yılının sonunda 10 yılda neredeyse 10 kat artmış olacak. Yeni limanımız ihale sürecine girdi. Tamamlandığında 2 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. İzmir olarak Türkiye'nin ilk 3 limanı arasına girdiğimiz gibi bu yılsonunda dünyadaki ilk 50 limanı arasına girmeyi hedefliyoruz” dedi.
“SADECE YOLCU DEĞİL MALZEME DE ALIN”
Konuşmasında kruvaziyer firmalarının üst düzey yöneticilerine de seslenen Demirtaş şunları söyledi:
“Avrupa, Amerika pazarı bir şekilde daralıyor. Bunun farkındasınız. Oysa Ege, Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgeleri size çok müşteri sağlar. İklim şartları da ticaret de rotalar da birbirine çok uygun. Gemileriniz 12 ay çalışabilir. 6 ay çalışarak kazanılmayacağını biliyoruz. Eksiklerinizi tamamlayınız. Ama sadece yolcu alın demiyoruz, her türlü ihtiyaç malzemesini ülkemizden alabilirsiniz. Kalite ve fiyatlarımız çok uygun” diye konuştu.
“YAKITLAR ARTTI YENİ DESTİNASYON ŞART”
MedCruise Akdeniz Kruvaziyer Limanları Birliği Başkanı Stavros Hatzakos da yakıt maliyetlerinin hızla arttığına dikkat çekerek, yolculuk programlarının kısaltılması, limanların değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu yeni fırsatları Akdeniz'in verdiğini belirten Hatzakos, “Türkiye'deki ve Karadeniz'deki rakamlar bize şunu söylüyor: kruvaziyer turizminde gelişme eğilimi vardır ve yepyeni fırsatlar sunmaktadır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bir kentte turizmin gelişebilmesi için insan varlığının yeterli olması gerektiğini belirterek, İzmir'in bu konuda inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu, altyapı hizmetlerinin devam edeceğini dile getirdi. Kocaoğlu ayrıca İzmir Limanı'nda kruvaziyer gemileri için yapılacak parmak iskeleleri Büyükşehir Belediyesi olarak yapabileceklerini de sözlerine ekledi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise EXPO 2020'ye aday olan tüm ülkeler içinde en önemli kruvaziyer destinasyonunun Türkiye olduğuna işaret ederek, firma temsilcilerinden destek istedi.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da İzmir'in daha fazla kruvaziyer yolcusu ve gelirini hak ettiğini dile getirerek turizmin barışa katkısına değindi.
Dünya devinden İzmir'e övgüler
Kruvaziyer forumu için İzmir'e gelen Seatrede Communications Başkanı Chris Hayman forum öncesi Kocaoğlu'ya Havagazı Fabrikası'nda buluştu. İzmir'e övgüler yağdıran Hayman İzmir'de kruvaziyer turizminin geleceğine inandığını söyledi.
Seatrede Communications Başkanı Chris Hayman, İzmir'de gerçekleştirilecek Kruvaziyer Forumu öncesinde kentteki gelişmelere övgüler yağdırdı, “Ben ve meslektaşlarım İzmir'de kruvaziyer turizminin geleceğine inanıyoruz. Seatrade olarak da Türkiye'de çok büyük potansiyel görüyoruz” dedi.
İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Seatrade işbirliğiyle gerçekleştirilecek Seatrade Kruvaziyer Forumu öncesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir açılış resepsiyonu düzenlendi. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış resepsiyonuna bürokratlar, sivil toplum ve meslek kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra Seatrade Communications Başkanı Chris Hayman, Medcruise Genel Müdürü Stauros Hatzakos veYununistan Limanlar Başkanı Yorgan Anomeritis de katıldı.
KOCAOĞLU: ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYUYORUZ
Resepsiyonun ev sahibi olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir kruvaziyer turizminin İTO Başkanı Ekrem Demirtaş öncülüğünde adım adım ilerleyerek önemli bir mesafe katettiğini söyledi. İzmir'in başarılarına rağmen geldiği noktayı hala yeterli görmediğini dile getiren Kocaoğlu, “Kentimizin potansiyelinin daha yüksek olduğuna inanıyoruz” dedi. Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı yürüttüğü 8 yıldan bu yana kentin altyapı sorunlarına öncelik verdiklerini de vurgulayarak “Kruvaziyer Limanı'nın büyütülmesi konusunda da Ulaştırma Bakanlığımız, Ticaret Odamızla birlikte elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu altyapı sorununu en kısa zamanda çözeceğiz” diye konuştu.
HAYMAN: İZMİR'İN GELECEĞİNE İNANIYORUZ
Seatrade Communications Başkanı Chris Hayman ise İzmirlilerin konukseverliğine teşekkür ederek başladığı konuşmasında kente ve kruvaziyer turizmindeki gelişmelere övgüler yağdırdı. İzmir'in ikliminin çok güzel olduğunu dile getiren Hayman, “Ben ve meslektaşlarım İzmir'de kruvaziyer turizminin geleceğine inanıyoruz. Türkiye ve İzmir'in çok önemli bir kruvaziyer destinasyonu olarak büyüyeceğini ve bu turizm çeşidinin bütün yıl boyunca aktif olacağını düşünüyoruz. Seatrade olarak da Türkiye'de çok büyük potansiyel görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.
DEMİRTAŞ: TARİHİ BİR GÜNE TANIKLIK EDECEĞİZ
İzmir'in düzenlenecek forum ile tarihi bir güne tanıklık edeceğini vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da “Aramızda dünyaca ünlü kruvaziyer firmalarının en üst düzey yöneticileri var. Hepsine geldikleri için teşekkür ediyorum” dedi.