Balkanlar’da İzmir rüzgarı

Güncelleme Tarihi:

Balkanlar’da İzmir rüzgarı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2012 00:00

Gazetelerin yazı işleri müdürlerinin de yer aldığı Gediz Üniversitesi heyeti, Balkanlar’da beş gün boyunca şehir şehir gezdi. Gazete ve televizyon kanallarına konuk olundu, eğitim kurumları incelendi.

Haberin Devamı

Uluslararası üniversite olma hedefiyle kurulan Gediz, sınır ötesi projelerine bir yenisini ekledi, Balkanlar’a çıkarma yaptı. Başta İzmir ve Ege olmak üzere Anadolu’daki nüfusun önemli bölümünün geldiği Balkanlar’la 600 yılı aşkın geçmişe dayanan bağları güçlendirmek, ilişkileri daha ileriye taşımak amacıyla üç ülkede temaslarda bulunuldu. Gazetelerin yazı işleri müdürlerinin de katıldığı inceleme gezisinde, Kosova’da Priştine, Mitrovica, Prizren; Makedonya’da Üsküp, Tetova, Godizivar, Ohri, Manastır; Arnavutluk’ta da Tiran’a gidildi. Beş gün boyunca bu dokuz kentteki soydaşlarla bir araya gelindi, sorunlarına ve isteklerine kulak verildi.

Gazete ve TV yöneticileriyle de buluşuldu, İzmir’le Balkanlar arasındaki dostluğun geleceğe aktarılması için medyanın üzerine nelerin düştüğü ele alındı. Ayrıca; sivil toplum örgütleriyle görüşüldü, eğitim kurumları ve Osmanlı eserleri gezildi. Balkanlar’da Ege rüzgarı estiren, uzaklarda anavatan hasretiyle yaşayan soydaşları sevindiren ziyarette bir de anlaşma gerçekleştirildi. Gediz Üniversitesi, Arnavutluk’un köklü bilim kurumu Tiran Devlet Üniversitesi’yle protokol yaptı.

Haberin Devamı

Genel Sekreter Adnan Yeşildal ve Rektör Yardımcısı Doç. Ervin Demo’nun attığı imzalarla iki ülke arasındaki ilişkilere bilimsel katkı koymanın yolu açıldı.
Etle tırnak gibiyiz

Gediz Üniversitesi Genel Sekreteri Yeşildal, Tiran Devlet Üniversitesi’yle önümüzdeki günlerde rektörler düzeyinde daha kapsamlı anlaşma imzalayarak, işbirliğini öğrenci-akademisyen değişimi ve birlikte kültürel programlar düzenlemenin ötesine taşıyacaklarını söyledi. Yeşildal, “Uluslararası özelliği ön planda olan, 37 ülkeden öğrencisi bulunan Gediz, Balkanlar’da el ele verdiği üniversitelere yenilerini ekleyecek, Ege’yle kardeş ülkeler arasında köprü görevi görecek” dedi. Arnavut bilim adamı Doç. Demo da, Arnavutluk’ta yaşayan birçok kişinin İzmir’de ve Ege’de akrabaları olduğuna dikkat çekti, “Gediz Üniversitesi’yle yaptığımız anlaşma bu nedenle büyük önem taşıyor. Biz etle tırnak gibiyiz, artık daha yakın olacağız. Beraber güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!