Güncelleme Tarihi:
Özel Nurel Bakım Merkezi Müdürü- Sosyal Hizmetler Uzmanı Mehmet Emin Gök; 16.08.2013 tarihli yönetmelikle bakım hizmetlerinde tek gruba geçilmesini esas aldığını, hizmette kalitenin arttırılmasının amaçlandığını ve bakım merkezlerine uyum için 1 yıl süre, inşaat ve fiziki durumların iyileştirmesi için se 2 yıl süre verildiğini söyledi. Yeni yönetmeliğe göre ruhsat alınarak açılan merkezlerinden zihinsel engelli hastalara bakmayı hedeflediklerini ancak "tek grup" kuralının uygulanmaması nedeniyle zarara uğradıklarını söyledi.
Bakanlık ile ilgili müdürlüğün yetkililerinin yeni yönetmeliği uygulama konusunda, bakım merkezlerini bilgilendirme ve denetleme konusunda yetersiz kaldığını, hiçbir şekilde çıkardıkları yönetmeliği uygulamadığını belirten Gök, "1 yıl çok yeterli bir zaman ve 16 Ağustos'a gelindiğinde bütün bakım merkezleri bakım modelini belirlemiş, ayrıştırmalarını yapmış, olması gerekiyordu. Temmuz ayında il müdürlükleri vasıtasıyla 16 Ağustos'un son olduğu bildirilmiş ve bununla ilgili tek gruba geçiş noktasında hazırlıklarının yapılmasını istenmişti. Bakım merkezleri 1 yıl süre talep etmişler ve bakanlık ta mecbur kalıp göz yummuştur. Bakanlık engellinin iyi bakılması, daha sağlıklı olması, daha güvende olması, daha iyi hizmet alması esasıyla çıkarttığı yönetmeliği hastaların mağdur edilmesini önemsemeyerek bakım merkezlerinin istediğini gibi deldirmiştir. İl müdürlüğü görevini, bakanlık denetimi yapmayarak, diğer bakım merkezleri de kendi çıkarlarını ön planda tutarak hiçbir adım atmamışlar ve yeni yönetmeliğe uygun olarak açılan bakım merkezleri de mağdur edilmiştir. Bu anlamda hastaların 1 yıl daha mağdur olması söz konusu" dedi.
Gök, Avukatları aracılığıyla il müdürlüğüne başvurup hukuka aykırı davranıldığı gerekçesiyle uğradıkları 150 bin liralık zararın karşılanmasını talep ettiklerini, karşılanmaması halinde dava açacaklarını ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 16.08 2013 tarihinde Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği ile bakım merkezlerinde tek engel grubuna bakılmasını, odalarda en fazla üç kişinin kalabileceği şeklinde düzenlenme yapılmasını, mahalle ve sokak aralarında çok katlı apartmanlarda kötü koşullarda engelli bakılmasının önlenmesini, bakım hizmetinde kalite yönetimi standartlarına geçilmesini, ihmal, istismar, fena muamele ve benzeri olumsuz davranışlarda kurum sahibi ve sorumlu müdürlerin eşit sorumlu olarak tutulmalarını, bakım şartlarında fiziki bina koşullarının engelli lehine düzenlenmesini öngörüyordu.