Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 20:58
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Necil Kütükçüler, sık hastalanan ve ateşlenen çocuklar konusunda aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Kütükçüler, her ay solunum yolu enfeksiyonu geçiren veya yılda iki defa zatürree ve bronşit olan çocukların bağışıklık sistemlerinin incelenmesi gerektiğini belirtti. Çocukların doğuştan bazı bağışıklık bozuklukları olabileceğini ve bu yüzden enfeksiyon hastalıklarına sık sık yakalanabileceğini belirten Kütükçüler, "Eğer çocuklar kreş ve anaokuluna yeni başladılarsa, ilk 6 ay içinde ayda bir ateşli enfeksiyon geçirmesinin olağan kabul edilebileceğini, ancak daha sonraki dönemde sık enfeksiyon sürdüğü taktirde basit bazı kan testleri ile bağışıklık sisteminin incelenerek, bir bozukluk varsa tedavi edilmesi gerekir" dedi.
Kaç kilo veriliyor ?Dr. Serap Uluırmak balon sistemi uygulanacakların
yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağının uygun olması gerektiğini söyledi. Bunun için rahatlatıcı ilaçla yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağının gastroloji uzmanları tarafından endoskopik yöntemle incelendiğini belirten Uluırmak, "İşleme engel bir durum olmaması halinde endoskopik yöntemle mideye sönük balon indiriliyor ve ardından balon mide içinde şişirilerek işlem tamamlanıyor. İşlem 30 dakika kadar sürüyor. Balonun midede maksimum kalış süresi 6 ay ve bu sürenin sonunda kişi 10 ile 30 kilo arasında zayıflıyor" dedi.
Aşırı şişmanlar balonla zayıflıyorSON yıllarda artan obezite hastalığını yenmek isteyenler çeşitli tedavi yöntemleri deniyor. Bu yöntemlerin başında da mideye kelepçe takma ve balonla zayıflama geliyor. İzmir’de balon yöntemini uygulayan merkezin yöneticisi Dr. Serap Uluırmak sistemi anlattı. Uluırmak, "Aşırı ve ciddi şişmanlığın tedavisinde uygun vakalarda endoskopik olarak mide içine balon yerleştirilmesi son dönemde popüler oldu. Etkin ve güvenli bir yöntemdir. Özellikle
diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerine yeterli yanıt alınamayan olgularda önerilmektedir. Bu yöntemin en önemli avantajı ameliyat gerektirmeden endoskopik yöntemle uygulanmasıdır. Sonrasında mide hacminde küçülme sağlanarak belirgin tokluk hissi ve hızlı yemenin engellenmesi sağlanmaktadır" dedi.
Siğillere dikkat KadIn Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Demir, genital bölgelerde oluşan siğillere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Demir bu siğillerin cinsel ilişki yoluyla bulaştığını belirterek, bazı siğil tiplerini kansere neden olabileceğini söyledi. Demir, "Genital siğil, çoğunlukla elle hissedilir. Hem ilk enfeksiyonda hem de her tekrarında ağrılı, hafif kaşıntılı ve rahatsızlık verici siğilceler ile kendini gösterir. Dış genital bölgede ve anal bölgede toplu iğne ile nohut büyüklüğünde siğilcikler şeklindedir. Erkekte de genital bölgede ortaya çıkar. Cinsel yolla geçen bir enfeksiyondur. Dünya sağlık Teşkilatına göre her yıl tüm dünyada 30 milyon yeni genital siğil olgusu ortaya çıkmaktadır. Pek çok tipi vardır. Bir kısmı kanser yapabilir" dedi.
AŞI GELİŞTİRİLDİSiğil görüldüğünde telaş edilmeden doktora gidilmesi gerektiğini belirten Demir, "Tanı konduktan sonra tedavisi kolaydır. Genital siğillerin, ilaç, dondurma ve yakma şeklinde tedavileri şekilleri vardır. Virüse karşı aşı da geliştirildi. Gençlere ve risk gruplarına aşılama yapılarak bu hastalığı neden olduğu hastalıklardan ve rahim boynu, vajen ve vulva kanserlerinden korunabilir" dedi.