KUŞADASI, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 21:47
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği’nin (Ekodost) Bafa Gölü’ndeki kirlilik, kötü koku, yosunlaşma, su seviyesinin düşmesi, suyun renginin bozulması, gümüş balıklarının ölümü, turizm faaliyetlerinin sona ermesi gibi sorunların incelenmesi için yaptığı başvuruyu değerlendiren Çevre ve Orman Bakanlığı, konuyu Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Etüt ve Plan Dairesi Başkanlığı uzmanlarına inceletti.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Güllü, hazırlanan raporu Ekodost’a iletti. Raporda, "Bafa Gölü’nde
balık ölümlerinin olduğu hat boyunca su yüzeyinin kirli yağ ve benzeri örtü tabakası ile kaplı olduğu, bu kirliliğin muhtemelen balık çiftliklerinden gelen atıklar sonucu oluştuğu düşünülmektedir" denildi.
TUZ ORANI ÇOK YÜKSEK á Göldeki tuzluluk oranının düşürülmesinin ilk hedef olduğu belirtilen raporda, bölgedeki balık üretim tesislerinin tuz oranı çok yüksek atıksularının arıtılmadan göle deşarj edilmesine izin verilmemesi gerektiği belirtildi. Göle dökülen Büyük Menderes Nehri havzası boyunca, yoğun olarak Uşak ve Denizli’deki fabrikaların atık su tesisi yapmadıkları, yapanların da çalıştırmadıklarına da dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
DSİ’DEN ÖNERİ PAKETİ á"Nehir ve yan kollarına karışan ve önemli oranda kirlilik yaratan bu suların arıtılmadan kesinlikle deşarj edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca yüksek oranda bor içeren Sarayköy Jeotermal Santrali ile Sultanhisar Salavatlı’daki Dora-1 Jeotermal Santrali atık suları Büyük Menderes’e deşarj edilmeyip reenjekasyonla tekrar akifere geri verilmeli ve sulu tarımda aşırı derecede kullanılan kimyasal ilaç ve gübrelerin kontrollü kullanımı sağlanmalıdır." Bafa Gölü’nde su sirkülasyonunun sağlanabilmesi için Dalyan Kanalı üzerinde bulunan Akyeniköy Su Ürünleri Kooperatifi’nin, göl balıkçılığına geçmesi konusunda gereken girişimlerin yapılması da raporda istendi.
SU İKİ METRE OLMALI áOlumsuzluklarda kuraklığın da büyük etkisi olduğuna dikkati çeken DSİ uzmanları, "Kuraklık nedeniyle Büyük Menderes Nehri’nden göle su transferi yapılamamış. Bu nedenle gölde su seviyesi, 1.30 metreye kadar düşmüştür. Göldeki, balık potansiyeli ve diğer yabani hayat ortamının korunabilmesi için göl su seviyesinin iki metre de tutulması gerekirdi" dendi.