Güncelleme Tarihi:
Toplantıya CHP milletvekilleri Bülent Tezcan, Osman Aydın, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, belediye başkanları, kaymakamlar, il daire müdürleri, GEKA uzmanları, ticaret ve sanayi odası başkanları katıldı. Toplantıda, kentin kültür, turizm, tarım, sağlık, enerji, çevre, altyapı, sanayi ve eğitim alanlarında 10 yıllık planlaması tartışıldı. Aydın Valisi Kerem Al, yaptığı konuşmada, gelişmiş bir Aydın'ın güçlü ve zayıf yönlerinin ön plan çıkarılarak hazırlanacağını bu planın tüm resmi ve özel kuruluşlarca uygulanacağını söyledi. Al, çalışmalara kaynak oluşturması için il ile ilgili istatistik bilgileri de verdi. Hazırlanacak stratejik planın raflara kaldırılmayacağını kaydeden Vali Al, “Aydın jeotermal varlığı bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sıradadır. Türkiye'nin en zengin jeotermal rezervinin bulunduğu ilimizde bu potansiyel elektrik üretimi, kaplıca işletmeciliği, sağlık ve termal turizm gibi sektörler için uygun yatırım alanıdır. Zengin sodyum feldspat, potasyum feldspat vea kuvars madenleri işleyecek yatırımcıları bekliyor. Ülkemizde turizmin ilk başladığı yer olan Kuşadası, kruvaziyer turizminin en önemli destinasyonlarından birini oluşturuyor. Kuşadası ile Didim deniz, yat, golf, gençlik, sağlık ve spor turizmi açısından zengin bir potansiyele sahip. Üretilen tarımsal ürünlerin katma değerlerini artırmak ve tarıma dayalı sanayiyi büyütmek için çok cazip olanaklar var. Bu çerçevede öncelikli sektörlerimizi belirlemeli, 2023 hedeflerini, vizyonunu, misyonunu tespit etmeliyiz. Başta tarım, sanayi ve ticaret, turizm, enerji olmak üzere ilimizin kalkınmasıyla doğrudan ilgili diğer sektörlerde hedeflerimiz neler olmalıdır sorusu üzerinde katılımcı bir anlayışla ve derinlemesine çalışmalıyız. Ortak akıl ile gerçekleştirilecek bu çalışma tozlu raflarda saklanacak bir belge olarak kalmamalı, uygulanabilir ve dinamik bir yapıya sahip olmalıdır” dedi
Çözüm ortak akılla bulunmalı
Aydın'ın öne çıkan sorunlarının titizlikle ele alınmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Kerem Al, “Göç ve göçün neden olduğu sosyal sorunlar, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım, tarımsal ürün deseni, çevre ve imar sorunları, kıyılardaki betonlaşma ve jeotermal alanlarında markalaşma gibi pek çok konunun incelenmesinin aydınlık bir gelecek için çok büyük önem bulunuyor. Aydın çevre yolunun bir an önce tamamlanması, Çıldır havaalanının trafiğe açılması, Aydın-Çine-Güllük demiryolunun, 600 yataklı Devlet Hastanesi'nin, Sarıçay ve Beşparmak barajlarının yapılması için çalışılıyor. Büyük Menderes Havzasındaki toprak ve su kirliliğinin önlenmesi, Çevre Düzeni Planlarının yürürlüğe girmesi, Zeytincilik kanununun uygulanma problemlerine çözüm bulunması, açık denizde su ürünleri yetiştiriciliği, doğal ve tarihi güzelliklerimizi koruma konusunda üreteceğimiz fikirleri ve sorunların çözümünü ortak akılla bulmalı ve uygulamalıyız” dedi.
CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ile Osman Aydın, belirlenecek strateji ve hedeflerin gerçekleşmesi için parlamento düzeyinde çaba göstereceklerini söyledi.
Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.