Güncelleme Tarihi:
Bildirgede, mahkemelerdeki dosya sayısının azaltılarak yargının hızlandırılmasının mümkün olmadığı belirtildi, şöyle denildi:
Devreye mafya girer
“Adalet, sadece ihtilafların biran önce çözülmesi, iş yükü ve dosya sayısı olarak görülemez. Yargı sisteminde yapılmak istenen düzenlemeler daha büyük sorunlara yol açacaktır. Baroların görüşü ve desteği alınmadan hazırlanan yargı paketleri bir yarar sağlamaz. Son açıklanan paketin reform olmadığını, aceleye getirilerek özensiz hazırlanmış bir yapıda olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin sosyal yapısı dikkate alınmadan getirilmek istenen arabuluculuk sistemi vatandaşın hak ve hukuku bakımından büyük sakıncalar doğuracaktır. Sistem açıklandığı gibi uygulanırsa, yargı birliğinin bütünlüğünü de bozacaktır. Adalete yabancı, mafya gibi güçler devreye girecektir. Arabuluculuk Tasarısı derhal geri çekilmeli, bunun yerine Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddesine işlerlik kazandırılmalıdır.”
Ticaret zarar görür
İcra iflas ve çek yasalarında yyapılmak istenilen ve basına yansıyan değişiklik tasarısının, alacaklıları mağdur edeceği, alacağın tahsilini son derece zorlaştıracağı kaydedilen bildirgede, “Sistem açıklandığı gibi uygulanırsa, devreye mafya girer. Çünkü, alacaklı alacağını alamaz. Tahsilat için başka güçleri devreye sokar. Ekonomik ve ticari hayata büyük zararlar verilir. Baroların görüşleri alınarak bu hususlar tekrar gözden geçirilmelidir” görüşü ifade edildi.
Savunmaya baskı iddiası
Savunmaya yönelik baskı, saldırı ve kısıtlamalar olduğu iddia edilen bildirgede şu görüşler yer aldı:
“Son dönemlerde savunmaya yönelik gittikçe artan baskı, saldırı ve kısıtlamalar kaygı vericidir. Bu çerçevede meslektaşlarımıza sadece savunma görevini yapmaları nedeniyle yöneltilen her türlü saldırı, baskı ve kısıtlamaları kabul edemeyiz. Ayrıca, yine son dönemlerde meslektaşlarımıza yönelik gözaltı ve tutuklamaları da kabul edilemez buluyoruz. Devlet Sırrı, Terörün Finansmanı gibi hak ve özgürlükleri yakından ilgilendiren önemli kanunlar aceleye getirilmeden, mutlaka baroların görüş ve desteği alınarak, özgürlüklerin özüne zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir.”