Güncelleme Tarihi:
Dünyanın incisi kenti anlatan yabancılar, “Huzur ve güven içinde yaşıyoruz. İnsanı ve doğasıyla eşi benzeri yok. İzmir Avrupa’dan daha Avrupa’dır. Kıymetini bilin” dediler.
TÜRKİYE’nin batıya açılan penceresi, ülkenin çağdaş yüzü İzmir önceki hafta yaşanan bir olay yüzünden hiç de haketmediği suçlamalarla karşı karşıya kaldı. DTP konvoyuna 22 Kasım’da Hatay semtinde yapılan taşlı saldırıyı bahane edenler adeta bilinç altındaki İzmir düşmanlığını kustu.
İstanbullu bazı köşe yazarları hızını alamayıp işi “faşistliğe”, “Ergenekonculuğa” kadar götürdü. Biz de İzmir’i bu kentte yaşayan, bazıları misafir, bazıları da artık bizden biri olan, değişik ülkelerden gelenlere sorduk. Hayatı bir sebeple İzmir’le kesişen “İzmirli yabancılar” dünyanın incisi bu kenti bize bir kez daha anlattı, “Kıymetini bilin” mesajı verdi.
O BİR AMERİKALI
TİFFANY HAKAN: Bir Türkle evli 29 yaşında, bir yıldır İzmir’de
“İzmirin denizi, doğası yanında bir tarih sanat kenti olması çok güzel. Kültür merkezleri, tiyatrosu, operasıyla, insanların barışçı yapıları giyimleri ile bu kentte yaşamak bana farklı geliyor. Kentte komşuluk, insan ilişkileri çok iyi. İnsanlar çay demlediklerinde sizleri evlerine davet ederek paylaşıyorlar. Yabancı olduğumuz için bize her zaman sempati ile yaklaşıp toplu ulaşım araçlarında yer bile veriyorlar. Türkçeyi ilerlettikçe kent insanı ile daha iyi kaynaşıyoruz.”
O BİR UKRAYNALI
MARİYA İKİZ: Bir Türkle evli 29 yaşında, bir yıldır İzmir’de
? “İzmirli eşim kültürlü, samimi, güleryüzlü. Eşimin kentinin insanlarıyla yaşamayı tercih etmekten tanımaktan çok mutluyum. Böyle çağdaş bir kente yaşamak çok keyifli. İnsanları son derece modern iyi giyiniyor ve üstelik son derece demokrat. Kendimizi böyle bir kente yaşadığım için çok şanslı hissediyorum. Üstelik son derece rahat ve özgür giyiniyoruz. Kimse sizleri rahatsız etmiyor, samimi yaklaşıyorlar.”
O BİR RUS
EKATERİA SAATÇIOĞLU: Bir Türkle evli, 29 yaşında, bir yıldır İzmir’de yayşıyor.
? “Tabiki Türkçemi ilerlettikçe kenti ve insaları daha da yakından tanıma fırsatım oldu. Hep insanları güzel ve uygar bir kente evlenip yaşamayı arzu ederdim. İzmir’in sıcak iklimi ve güzel insanları ile bu değerlere artı katıyor. Sadece ben değil dil eğitime davam ettiğim TÖMER İzmir Şubesi’nde tanıdığım farklı ülkelerden arkadaşlarım da İzmirle ilgili olumlu düşünceler taşıyor. Bir çoğu ülkelerine dönmeyip buraya yerleşmeyi düşünüyor.”
O BİR HOLLANDALI
çağdaş bir kent
? KARİN KARAGÖZ: Bir Türkle evli. 25 yaşında 15 aydır İzmir’de
? “Hayatının en iyi tercihini çağdaş kent olan İzmir’i seçmekle yaptım. Eşim İzmirli. Daha önce Hollanda’dan üç kez tatil için bu kente geldim. Tabiki Avrupanın en çağdaş ülkesinden gelip burada yaşamanın kolay olup olmayacağı konusunda başından az da olsa düşüncelere kapıldım. Ama eşimin iyi bir insan oluşu desteği ile bunları bir kenara bıraktım yaşamaya başladıkça insanları tanıdıkça bu kenti artık ikinci vatanım olarak kabul ettim. Bu kentin insanı hiç bir zaman için olaylara bir tek pencereden bakmıyor. Daha geniş bir açıdan bakıyor. Sadece ben değil Hollanda’daki aile fertlerinden de gelip İzmir’e yerleşmek, yaşamak isteyenler var.”
HUZUR İÇİNDE YAŞAM
İzmir’de yaşayan yabancılardan (Soldan sağa) Hollandalı Karin Karagöz, Amerikalı Tiffany Hakan, Ukraynalı Mariya İkiz ve Rusyalı Ekaterina Saatçıoğlu, “Burada huzur ve güvendeyiz” dediler.
O BİR ROMANYALI
? LİDİA CHERİELİUC: Türkle evli, iki çocuk annesi. Satış görevlisi olarak çalışıyor, 17 yıldır İzmir’de yaşıyor. Türkçe şiir kitapları yayınlandı.
? “Türkiye’de olmaktan, iyi, ileri görüşlü İzmirliler ile yan yana yaşamaktan büyük keyif alıyorum. Böylesi bir gerginliğe, kavgaya ne gerek vardı? Herkes herkese saygılı olursa kavga da gürültü de olmaz. Aynı bayrak altında, aynı topraklar üzerinde, aynı Türkiye’de yaşayan insanlar olarak dostça yaşamayı bilmek gerek. Bu güzel ülkede yaşayan güzel insanlar arasına nifak sokup, barışı yıkmak için bu kadar çaba gösterilmemeli. Romen kökenli de olsak bu ülkede yaşayan bir Müslüman olarak biz de çok etkilendik. İzmirliler çok sıcak, olumlu, iyi, ileri görüşlü, düzeyli insanlar.”
O BİR AVUSTRALYALI
? RACHEL WİLLİAMS: Öğretmen, 31 yaşında 5 yıldır İzmir’de yaşıyor.
? “Olay olduğunda Londra’da olduğum için çok detaylı bir bilgim yok. Ancak ben İzmir’in İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere diğer şehirlerden farklı olduğunu düşünüyorum. İzmir bence açık fikirli insanların yaşadığı, en batılı şehir. Eğer konu ayrımcılık ise, mesela cinsel ayrımcılık konusunda en düzgün kent olduğunu söyleyebilirim. Bir kadın olarak Türkiye’nin birçok yerini gezdim, sadece Ankara’da taciz edildim. Kürt vatandaşlarla ilgili önyargı, Türkiye dışında daha fazla. Avustralya’da da daha kötü imajla tanınıyorlar.”
O BİR HOLLANDALI
? SHİRLEY DERKSEN: Spor Tırmanıcısı, 29 yaşındaki Türk’le evli, iki yıldır İzmir’de yaşıyor.
? “Olanların çok kısa bir bölümünü televizyonda gördüm. Ancak doğrusunu söylemek gerekirse çok da detaylı dinlemediğim için içeriğini anlayamadım. Ancak İzmir’in çok açık görüşlü ve medeni bir kent olduğunu söyleyebilirim. Bir Hollandalı olarak kimliğimle ilgili sorun yaşamadım. Ancak İzmir’de yaşayan Kürt kökenli vatandaşlarla ilgili ne olup bittiği hakkında çok fazla bir fikrim yok. Kendi yaşadıklarım, İzmir’in, Türkiye’deki diğer şehirlerden daha rahat olduğudur.”
O BİR RUS
SANAT YAPMAKTAN KEYiF ALIYORUM
? LUBA GOLDİNA: Bir Türkle evli, 17 yıldır Türkiye’de yaşıyor. 36 yaşında dövmecilik yapıyor.
? “Türkiye’yi uzun uzun cümlelerle antlatmama gerek yok. Çok uzun yıllardır buradayım. Antalya, İzmir ve İstanbul’u çok iyi biliyorum. Türk insanı ve Türkiye çok seviyorum. İşimi ve eşimi bu ülkeden yana kullandım. İzmir ise ayrı bir güzellik bu kente olmaktan, burada sanat adına çalışmalar yapmak çok keyifli. Benim için ayrı bir ilham kaynağı. Müşterilerim, dostlarım, arkadaşlarım çok nazik, kibar, Avrupalıdan daha Avrupalı. Medeni, dünyayı görmüş insanlar. İzmir bence Avrupa’dan daha Avrupa’dır. İnsanı ve doğasıyla eşi benzeri bence yok.”
O BİR LÜBNANLI
Güvenlİk konusunda dört dörtlük
Burada yaşanır
? MOHAMMED YASİNSE: Çeşme Radisson Blu Otel’in Genel Müdürü, 36 yaşında iki yıldır Türkiye’de
? “Türkiye’de çalışan bir yönetici olarak özellikle görev yaptığım Çeşme çok keyifli. Huzurlu, temiz ve dünyanın en güzel yerlerinden biri. İzmir özellikle güvenlik konusunda dört dörtlük. Arkadaşlarım, komşularım, çalışanlarım çok dostane ve yardımsever. İzmir coğrafyası ve burada yaşayanlar burayı daha keyifli kılıyor.”
O BİR İNGİLİZ
Tarihi ile cennet
? RONALD ARTHURS: Babası İngiliz annesi Yunan asıllı. Dış Ticaret Şirketi sahibi. 32 yaşında, dört yıldır İzmir’de yaşıyor.
? “İzmir doğası ve tarihi ile tam bir cennet. Ama sosyal etkinlikler biraz az. Şimdiye kadar 68 ülke ve sayısız şehir dolaştım. İzmir’in tarihi zenginlikleri, doğası, körfezi ile dünyanın sayılı kentleri arasında. İzmir insanlarında eskisi gibi yakınlık ve dost canlılığı göremiyorum, çünkü doğudan göç aldıkça, nüfus çoğaldıkça ortam iyice karmaşık bir hale geliyor. Ve ciddi anlamda İzmirlileri göremez oluyoruz. İzmir’in eksiklikleri çok ve tekrar eski günlerine dönmesi lazım. Bu da ancak eğitimle olur. Eskiden rahatlıkla Avrupa şehirleri ile kıyaslayabildiğim İzmir gün geçtikçe geri gidiyor ve o modern batıya dönük yönünü kaybediyor. Sosyal etkinliklerini sıklaştırıp özellikle belediyelerin ve İzmir’i sevenlerin elini taşın altına koyması lazım.”
O BİR ALMAN
Turneye geldim aşık oldum kaldım
? MALANİE HİLLERT: TAKEV İlköğretim Okulu’nda Almanca öğretmeni. İki yıldır İzmir’de yaşıyor, 34 yaşında, ney sanatçısı.
? “Türkiye’ye ilk kez müzisyenlik yaptığım dönemde beş yıl önce bir turne nedeniyle geldim ve Türkiye’ye hayran kalarak bu ülkede yaşamaya karar verdim. Almanya’ya geri döner dönmez Türkiye’deki Alman Okulları’nı araştırdım. İzmir’in güneşli ve keşmekeşten uzak bir kent olduğunu öğrendim. TAKEV Okulları’na yaptığım başvuru kabul edilince dünyalar benim oldu. Son iki yıldır İzmir’in Urla İlçesi’nde yaşıyorum ve TAKEV İlköğretim Okulu’nda Almanca Öğretmenliği yapıyorum. Profesyonel müzisyenlik yaptığım yıllarda pek çok ülke ve kent gördüm ancak İzmir’e aşık oldum. İzmir yeşil, sakin ve tarihi dokusu zengin bir kent. Burada iki yıl içinde sosyal bir ortamda da çalışıyor olmam nedeniyle pek çok arkadaş edindim. Urla Belediyesi’nin Türk Sanat Müziği Korosu’nda ney çalıyorum. Sık sık Alışveriş için Kemeraltı’na gidiyorum. Kemeraltı ve Kadifekale tarihi dokusu nedeniyle İzmir’de en çok ilgimi çeken mekanlardan biri. Bu semtlerde her yer tarih kokuyor. Artık kesin olarak hayatım boyunca İzmir’de yaşamak istediğime karar verdim ve buraya yerleşme kararı aldım. Berlin’de yaşayan ailem bu kararımı üzüntüyle karşıladı ancak burada çok iyi bir işim ve yaşam alanım var. İzmir’de değil Almanya’da yaşarsam mutsuz olacağımı düşünüyorum. İzmir’de son derece çağdaş insanlar yaşıyor.”
O BİR AMERİKALI
IRKÇILIK YOK
? QUİNTON HOSLEY: Aliağa Petkim Spor’de rofesyonel basketbolcu. 25 yaşında 1 yıldır İzmir’de yaşıyor.
? “Eğer konu İzmir’de ‘ırkçı’ yaklaşımlar ise, tek bir olay dışında benim başıma bir şey gelmedi. Önceki yıl, kız arkadaşım, takım arkadaşlarım Sean, Gary ve Türk arkadaşlarla, Alsancak’taki bir bara gitmek istedik. Kapıdaki görevli, ABD’li olduğumuz için bizi içeri alamayacağını, çünkü ABD’li askerlerin mekanda olay çıkardığını söyledi. Ben de kendisine her siyah ABD’linin asker olmadığını söyledim. Bunun dışında, genel olarak çevredeki herkes çok nazik göründü. Aslında, basketbol oynamak için bulunduğum ülkelerdeki politik durumu çok fazla bilmiyorum, merak da etmiyorum. İşim sadece basketbol oynamak. Politikayla ilgili konuşursam, farklı taraftarlardan birini veya ikisini gereksiz yere incitmek istemem.”
İzmir’in silinmez rengi: Levantenler
Levantenler 1600’lü yıllardan itibaren Hollanda, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa’dan İzmir’e gelerek yerleşirken İzmir’e ülkelerindeki kültürü, yaşam tarzını, mimariyi, medeniyeti de taşıdı. İzmir’de devlet yönetimin gelişmesine katkıda bulundukları gibi kültürün, sanatın, edebiyatın gelişmesine öncülük ettiler. Ekonomide denizciliğin, bankacılığın, ticaretin gelişmesinde başrolü oynadılar.
Zaman içinde İzmir ekonomisinin güç kaybetmesiyle bazıları İstanbul’a, Avrupa ülkelerine, Amerika’ya göçtü. Bugün sayıları 1500’e kadar düşse de İzmir’i ekonomi, sosyal hayatında rol oynamaya devam ediyorlar.
Whittall, Patterson’lar, Lafonten, Giraud, Aliotti, Micaleff, Dutilh, Pennetti, Aliberti, Mainetti, Solari, Korsini aileleri levantenlerin en tanınmışlarından. Giraud, Micaleff, Arkas, Dutilh, Baltazzi, Buttigieg aileleri İzmir’deki levantenlerin son temsilcileri olarak adlandırılıyor.
Kurtuluş Savaşı’nda Kuvva-i Milliye’ye silah ve malzeme sağlayan levantenler İzmir’in, barış, hoşgörü ortamında kök saldı.
BARIŞ VE HOŞGÖRÜ DOLU KENT
İzmir Musevi Cemaati Onursal Başkanı yapan Moris Bencuya’nın (75) ataları 650 yıl önce İspanya’dan Manisa’ya yerleşti. Çocukluğu İzmir Karataş’ta geçti. İzmir’e yoğun sevgisiyle bilinen Bencuya, son zamanlarda dillendirilen ‘faşist’ eleştirisinin haksızlığına dikkat çekerek, “Bu şehirde yıllardır ticaret yapıyorum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım, engelle karşılaşmadım. Komşuluk ilişkileri mükemmel. Bu kentin sokaklarında dünyanın dört bir yanından gelen insanları görebilirsiniz ve bu insanlar kendi dillerinde özgürce konuşur. İzmirli olmakla gurur duyuyorum. Onunla her ortamda övüyorum. Hiçbir kentte bu kadar barış ve hoşgörü yok. Kültür çatışması, yan gözle bakan, dinsel ayrımcılık yapan yok. Burada kendimi hiç yabancı farklı gibi hissetmedim. Bu kentte levanten müslüman ayrımı hiç olmadı. Çok sayıda levanten iş dünyasında çok önemli yerlere geldi, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin başına geçti” dedi.