Avrupa nezle olursa biz grip oluruz

Güncelleme Tarihi:

Avrupa nezle olursa biz grip oluruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

DENİZLİ Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de, yeni yılın ilk üç ayının çok önemli olduğunu, tüm sanayi kesiminin bu dönemde tedbirli davranıp, fazla risk almamasını ve yeni pazarlar bulmasını önerdi.

Haberin Devamı

Avrupa’nın bunalımlı bir sdönemden geçtiğini belirten Keçeci, “Türkiye kredi kaynaklarının en önemli bölümünü Avrupa’dan karşılıyor. Kredi kaynaklarında sıkıntı yaşayabilir ya da daha yüksek faizle kaynak bulabiliriz. Kısacası, Türkiye’nin yeni yıldaki durumu kesin olarak Avrupa’daki gelişmelere bağlı. Avrupa nezle olursa biz de grip oluruz” dedi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de, 2012’nin ilk çeyreğinde ekonomik büyümenin devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi, “2012 yılı gelişmeleri, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin alacağı önemli tedbir ve kararlara bağlıdır” dedi.
Yeni pazarlara yönelmeliyiz

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz, 2011 yılında Batı başta olmak üzere, birçok ülkenin ekonomisinde ya küçülme ya da daralma gerçekleştiğini söyledi. 2012’de büyüme hızında da yavaşlama beklendiğini kaydeden Koşmaz, “En büyük ekonomik partnerimiz Avrupa Birliği ülkeleridir. Bu ülkelerin ekonomik sorunlarının ülkemize etkisini azaltabilmenin önlemlerinden biri de, yeni pazarlara yönelmektir” dedi.

Haberin Devamı

Daha temkinli olmalıyız
Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Yavuz, 2011’in Türkiye ve iş dünyası için çok iyi geçtiğini, üretimin arttığını söyledi. Yavuz, “Ancak 2012’de biraz daha temkinli hareket etmemiz gerekiyor. ABD’nin Irak’tan çıkması mezhep savaşlarına bile neden olabilir. Suriye kapısının kapanması ihracatı olumsuz yönde etkileyebilir. Avrupa Birliği zaten kaynıyor. Her şeye rağmen 2012’den yüzde 4-5 aralığında büyüme bekliyorum” dedi.

Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kula da, 2011’de Euro bölgesindeki krizler ve Ortadoğu’daki karışıklığın Türkiye’ye yansımadığınıAve bunu sevindirici olduğunu belirtti, “Ülke genelinde AB ülkelerinin yaşadığı krizin Türkiye’ye yansımamasını, yüzde 5 büyümenin devam etmesini, cari açığın kapanmasını umut ediyoruz” diye konuştu.

Kruvaziyer turist umudu

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülend Engin, kentin kabuğunu kırdığını ve 2012 için ümitli olduklarını belirtti, “2012’de kruvaziyer turistlerini Çanakkale’de ağırlamak istiyoruz. Projelerimiz ve hedeflerimiz net. Çanakkale’de sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, blediye gibi toplumsal dinamiklerinin birliğini güçlendirdikçe bu hedeflere daha hızlı ulaşacağız. Çanakkale’nin önünde kimse duramayacak” dedi.

Dış piyasalar önemli

Haberin Devamı

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş, 2011’in tüm dünyada ekonomik krizin yeniden gündeme geldiği, Avrupa ve ABD’de risklerin konuşulduğu bir yıl olarak akıllarda kalacağını söyledi. Türkiye’nin, ilk 9 ayda yüzde 8,2 ile Çin’den sonra dünyanın en fazla büyümesini gerçekleştirdiğini belirten Karakuş, “Bu yüksek büyüme cari açık riskini de beraberinde getirdi. TL, döviz sepeti karşısında yüzde 25-30’luk bir değer kaybına uğradı” dedi. 2012’de ise dış piyasalarda yaşanacak gelişmelerin Türkiye ekonomisini de etkileyeceğini ve büyüme hızında önemli düşüşler olacağını anlatan Karakuş, “Ancak ihracat pazarlarımızı çeşitlendirmiş olmamız, AB ve ABD’deki gelişmelerden daha az etkilenmemizi sağlayacaktır” görüşünü savundu.

Nasıl avantajlı olunur

Haberin Devamı

Aydın Sanayi Odası Başkanı Ercan Çerçioğlu, her zaman tarım ürünleri üretim ve ihracatın ön plana çıktığı kentte, makine, otomotiv, yedek parça, tekstil ve gıda sektörlerindeki sanayicilerin de artık öne çıkmaya başladığını belirtti,, “2012’de biraz daha tedbirli davranarak, elimizdeki pazarları değişen şartlara göre yenileyebilirsek, durgunluğun çıkış yolu bulunabilir. Sürekli gündemde olan cari açık için rasyonel tedbirler uygulandığında pek çok gelişmiş ülkeden daha avantajlı olabiliriz” dedi.

Aydın Ticaret Odası Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu da, dünyada küresel ölçekte sorunların devam ettiği ve beklentilerin olumsuz bir seyir izlediği dönemde ihracattada yaşanan artışın önemli olduğunu dile getirdi.

Katma değeri yüksek tasarımlar

Haberin Devamı

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı Mustafa Kuvvet, 2011 yılında Türkiye’de dengeli ve istikrarlı bir büyüme gerçekleştiğini belirterek şunları söyledi:

“2012 hedeflerinden bir tanesi, ekonomimizin kırılganlık gösterdiği cari açık sorununun makul düzeyde tutulması olmalıdır. İhracattaki artışın 2012 yılında da aynı ivme ile devam etmesi durumunda, Türk KOBİ’lerinin marka çalışmaları ile desteklenerek büyüyeceğini ve dünya çapında rekabet edebilir düzeye geleceğini düşünüyorum. Katma değeri yüksek tasarımlar yaratılması, alternatif sektörlere destek verilmesi gibi bazı politikaların uygulanması gerektiğini düşünüyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!