Güncelleme Tarihi:
EGE sanayisinin kanaat önderlerinden İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, iş dünyasının kriz döneminde Avrupa’ya alternatif geliştirilen Ortadoğu pazarında çeşitli sıkıntılar yaşadığını söyledi.
2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat için stratejik öneme sahip Ortadoğu ülkelerindeki son durumu analiz eden Uğurtaş, “Libya’da müteahhitler iş vermiyor. İşlerin kime gitmeye başladığını görüyoruz. Buradan ticaret yapmak isteyen Avrupa ülkeleri olduğunu biliyoruz. Bu durumda bizim pazar payımızın düşme ihtimali var. Türkiye, Libya pazarını kaybetmeye başladı. Suriye pazarı Esad olduğu sürece bizim için yok. Ancak başka yönetim gelirse durum değişebilir. Mısır’ın hala ne olduğu belli değil. Yakın pazarlarımızdan çevremizden ticaretimizi artıracak bir durum yok. Özellikle Hatay ve Gaziantep’te ticaretle uğraşanları görüyoruz” dedi.
Rakipler durmuyor
Türkiye’nin önüne 500 milyar dolar gibi bir hedef koymasının çok güzel olduğunu, ancak buna ulaşmak için ülkenin ciddi bir kabuk değişimine ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Uğurtaş, bunu yapabilmek için önce kaliteli mesleki eğitime ağırlık vermek gerektiğini söyledi. İkinci olarak da Türkiye’nin alt ve orta teknolojik ürünlerden üst ve orta ürünlere kayması, dolayısıyla yatırım yapması gerektiğini kaydetti. Uğurtaş, “Kendimize bakarken diğer rakiplerimize de bakmamız gerek. Onlar da yerinden durmuyor” diye konuştu.
OSB SAYISI FAZLA
İzmir’in ve İAOSB’nin herşeye rağmen Türkiye ortalamasının üstünde büyüdüğüne dikkat çeken Uğurtaş, kentte çok fazla OSB kurulduğunu, bu yüzden sanayi alanlarının boş kaldığını belirtti. Uğurtaş, “İzmir’in potansiyelinden fazla OSB yapılmış. Yoksa kentin genel ekonomik verilerine baktığınızda kötü değil” dedi.
LOBİMİZ YOK
İzmir’in ödediği vergiye nazaran daha az yatırım alması konusunu değerlendirirken, “İzmir’den seçilen milletvekillerimizin kaçı İzmirli?” diye soran Uğurtaş, “Merkezden geliyor, liste yapıyorlar. Onlar da kendi bölgelerinin lobisini yapıyorlar. Oysa Anadolu için ‘Ankara’da yatar’ derler. İzmir’in lobisi yok” dedi.
Hizmet sektörü istihdam lideri
TÜİK rakamlarına göre önceki yıl İzmir’de 1 milyon 303 bin kişi istihdam edilirken 2011’de 1 milyon 410 bine çıktı. 2011 yılında tarımda 178 bin, sanayide 433 bin, hizmet sektöründe ise 799 bin kişi istihdam edildi. Diğer bir deyişle İzmir’de istihdamın yüzde 56.7’sini hizmetler, yüzde 30.7’sini sanayi ve yüzde 12.6’sını ise tarım oluşturdu. Ege genelinde ise sektörel dağılım sıralaması hizmetler, tarım ve sanayi olarak gerçekleşti.