Yaşar AKSOY
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2007 22:05
Kızkardeşi Bedriye Aksakal ile tüm yaşamlarını Manisa'yı araştırmaya harcayan Haydar Aksakal, batık "Atlantis" kentinin Manisa civarında olduğunu ısrarla iddia ediyor. Yeni kitabı "Manisa ve Mesir"i kutlayarak, bu çilekeş yazarla konuştuk.
MANİSA'nın delicesine aşıkları kimdir dersek, hemen aklımıza "Haydar ve Bedriye kardeşler" gelir. Hiç evlenmemiş bu iki kardeş, tüm yaşamlarını Manisa'yı araştırmaya, cilt cilt kitaplarını yayınlamaya harcadılar. İsimleri Manisa ile bütünleşti. Bugün bilim ve basın dünyasında Manisa deyince, Spil, Kibele, Niobe, Hafsa Sultan, Merkez Efendi, Mesir, Manisa Tarzanı diye isimler sıralanırken, arkadan hemen "Aksakal" soyisminin gelmesi, onlar için en büyük şereftir! Eski Türkler, zaten bilge kişilere "Aksakallı" derlermiş!Haydar Aksakal (Manisa-1939), İktisat mezunu, ticaret ve sigortacılıkla uğraşmış, Manisa Tarzanı ile yurt zirvelerine tırmanmış, dağcılık ve tenis kulüplerinde başkanlık yapmış, basketbol milli hakemi, voleybol bölge hakemi olmuş, "Manisa'da Bir Şadırvan, Gönül Pencerem Manisa, Manisa'nın Bilinmeyen Değerleri, Manisa ve Mesir" isimli eşsiz eserler kaleme almış, bir bilge, evliya, çilekeş derviş, komple sporcu ve dağcı, bir evrensel aşıktır. Aksakal'a, en büyük ütopyası efsanevi "Atlantis" in bulunması konusunu sordum...
ATLANTİS EFSANESİAtlantis var mı?Yüzde yüz var. Ben Atlantis'in çocuğuyum! Benim kurduğum (www.atlantis.manisa.com) sitesine gir, Manisa'nın dibindeki Atlantis'in belgelerini gör. Tüm dünya bizi izliyor. Türkçe ve İngilizce düzenlenen bu siteyi 200 bine yakın ziyaretçi ve araştırmacı takip etmekte. Yine hazırladığım (http://mr-haydar.freeserves.com) web sitesi de yoğun ilgi görüyor.BBC'nin çektiği Atlantis Manisa'da belgeseli benim ilk iddialarım üzerine katkımla çekildi. Hayatım boyunca Spil Dağı ve çevresinde Atlantis ile ilgili ipucu aradım ve "Manisa'nın Bilinmeyen Değerleri" isimli kitabımda bu konunun tüm ayrıntılarını yazdım. (İsteme: O-236 2312369)
Atlantis nedir? 11.000 yıl önce var olan görkemli bir uygarlıktır. İnsanlar, binlerce yıldır bu efsane ile yetiştiler. Herkes Atlantis'ten söz açtı. Antik çağdan günümüze 25 bin eser Atlantis'i anlatır. Devletler, dünyaca ünlü bilim adamları, arkeologlar, televizyoncu ve basın mensupları, turizmciler, Atlantis'i araştırdılar. Bulunacağı yerde bir mit turizmi yaratılacak.
Nasıl bir uygarlıkmış?Platon, M.Ö. 360 yılında yazdığı "Kriatis ve Atlantis" kitabında, limanlar, gemi tezgahları ve tapınaklarla muhteşem bir kent olarak anlatır. Akropolis ortasındaki tapınağı gümüşle kaplıymış. İçinde altın heykeller varmış. Tapınağın çevresinde 10 kral eşinin ve soyundan gelenlerin altın heykelleri yükseliyormuş. Bitişik evlerle örtülü kentin büyük limanında dünyanın dört bucağından gelen gemiler bulunurmuş. Üç dış limanı geçtikten sonra, deniz kenarından yükselen devasa duvar, tüm şehri kuşatıyormuş. Büyük bir afet sonucu batmış!
MANİSA'YA TALİH KUŞUAtlantis-Manisa bağlantısı?İngiliz Arkeolog Peter James, Atlantis'in kesin Manisa'da olduğunu yazdı. "Krallığın Çöküşü ve Atlantis'in Sırları" isimli kitabı, batı arkeoloji çevremlerinde büyük yankı yaptı, BBC televizyonu Manisa'ya geldi ve çektiği "Atlantis ve Manisa" belgeseli ile şehrimizi dünyaya tanıttı. Peter James der ki, "Manisa'nın yakınındaki, Manisa Truvası'nı (Atlantis) bulmamız gerekir. Bu keşif ile, Manisa dünyanın en meşhur kenti olacaktır" . Peter dostumuz, Atlantis'in kurucusu Kral Atlas'tan itibaren hanedan soy ağacını bile ortaya çıkardı.
Nasıl bulacağız? Bu talih kuşu her şehre nasip olmaz. Her efsanenin altında gerçek payı vardır. Devletin öncülüğünde büyük bir uluslararası arkeolojik seferberlik yapmalı. Manyometre ile yer derinliklerinin haritası ve resmi çekiliyor. Koordinatlar verilerek, uzaydan o bölgenin jeolojik yapısı ve binlerce yıl içinde oluşan kıtasal, bölgesel ve denizsel hareketler tespit ediliyor. Ciddi finansman ve organizasyon gerekli. Bunu başaran kişi veya devlet ismini tarihe yazdırır.
Tanju Okan’ın can dostuyduRahmetli "Tanju Okan", Manisa aşığı Haydar Aksakal'ın can dostu idi. Gençliklerinde kız arkadaşlarıyla birlikte Spil'de tırmanmadık zirve, konaklamadık piknik alanı bırakmadılar.1964'te İstanbul'da askerliğini yapan Haydar Aksakal, sanatçının sahneye çıktığı gazinoya gidince, sahnede onu gören Tanju Okan şarkısını kesip, hemen "Haydar.. Haydar" şarkısını söylemeye başlardı.Çeşme-Ildırı'daki sayfiye evlerine giderken Haydar-Bedriye kardeşler, mutlaka Urla'ya uğrar, Tanju'ları ile hasret giderirlerdi. Tanju Okan son günlerinde hastanede can çekişirken, aynı hastanede yatan Haydar'cığı ile camın arkasından sessizce bakışır ve dostuna elveda der gibi el sallardı. Ben de, "Haydar Aksakal" şiirimin sonunda, naçizane mısralarımı bitirirken, "Haydar.. Haydar" diyerek işte bu anıya dayandım.
Haydar AksakalTürk'ün bilgesidir Aksakallı,Manisalı Haydar da aksakallı.Spil'de doğmuş tarih öncesindeNiobe'ye aşık delicesine.*Tarzan'la tırmanmış zirvelereMesir yalamış şadırvan kıyısındaGönül penceresi hep açık kalmışSayıklamış: Manisam..Manisam..*O, kayıp Atlantis'in çocuğuGelmez bir daha dağcı HaydarDostu Tanju Okan'ın dediği gibi:"Haydar.. Haydar.."Ege uygarlıklarına sevdalıPrienne ören yerinde izlediğimiz Haydar Aksakal, Ege'nin derin kökeninde efsanevi Atlantis uygarlığının yattığını iddia eder. Bu amaçla Batı Anadolu'nun, tüm antik kentlerini adımlamıştır. Atlantis'in tablosuHaydar Aksakal, ressam Yakup Hayro'ya konuyu anlattı ve Atlantis tablosunu ısmarladı, sonunda böyle bir görüntü ortaya çıktı. Son kitabıYazarın son çalışması "Manisa ve Mesir", geçen ay yayınlandı.