Güncelleme Tarihi:
ATATÜRK’ÜN yatı Savarona’nın devlet tarafından satın alınıp müzeye dönüştürüldükten sonra İzmir Körfezi’nde halkın ziyarete açılması yönündeki talepte gözler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’da... Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen hafta, Başbakan’a bir mektup yazarak, İzmir’in neden Savarona’ya talip olduğunu anlattı, özetle, “Savarona İzmir’e çok yakışacak. Ona gözümüz gibi bakarız” dedi. Mektubun Başbakanlık’a ulaştığı öğrenildi.
3 yıl önce gündeme geldi
Öte yandan, Savarona’nın İzmir’de müze olarak halka açılması düşüncesi bundan üç yıl önce kentte sık sık gündeme getirildi. O dönem Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi olan işadamı Sayıl Dinçsoy, “Bu yatı İzmirliler alsın. Pasaport’la Konak Pier arasındaki rıhtıma bağlayıp müze yapalım, halkın ziyaretine açalım. Aynı zamanda üst düzey misafirler için prestij ağırlama mekan olsun. Paha biçilmez ihtişamıyla turizme de katkı sağlasın” dedi.
İzmirlilerin bir kampanyayla yatın getirilişine dahil edileceği bile konuşuldu. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da o dönem Savarona’nın işletme hakkının alınmasıyla ilgili TOBB adına incelemelerde bulundu, bir rapor hazırlayarak yönetime sundu.
Adını Afrika’da yaşayan bir kuğudan aldı
Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlanan ve 1931’de Emily Roebling için 4 milyon dolara inşa edilen Savarona, yedi yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında yüzdükten sonra 1938’de Türk hükümeti tarafından satın alındı ve Mustafa Kemal Atatürk’e tahsis edildi. Savarona’da Bakanlar Kurulu toplantılarını da yapan Atatürk, Türkiye’ye gelen dünya liderlerini de burada ağırladı. Atatürk’ün vefatından sonra Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne devredildi. Adını, Afrika’da yaşayan bir tür kuğudan alan Savarona, 1979’da büyük bir yangın atlattıktan sonra hurdaya çekildi. Yatı 1989’da deniz ticaretiyle uğraşan Kahraman Sadıkoğlu, Japon Kajima firmasıyla işbirliğine giderek, yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına kiraladı. Restore edildikten sonra 1995-1999 arasında Kajima tarafından işletilen yatta, Japon firmanın yüzde 50’lik payını iki yıl önce satın alan Sadıkoğlu, 2038 sonuna kadar Savarona’nın işletme hakkını elde etti.