Atatürk Evi kavgası

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Evi kavgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kültür Müdürlüğü'nün Edremit'te kamulaştırarak Atatürk Evi olarak düzenlemek istediği bina kavga nedeni oldu. Ata'nın hangi evde kaldığı tartışılıyor.

BALIKESİR Kültür Müdürlüğü, bir süre önce Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Edremit'i ziyareti sırasında kısa süre kaldığı evi kamulaştırıp düzenleyerek ziyarete açma kararı aldı.

Ayak oyunu var

ANCAK evin sahibi, belediye meclisinin MHP'li üyesi Mustafa Alpay, binanın tarihi yanılgıyla kamulaştırılmak istendiğini savundu. Meclis toplantısında konuyu gündeme getiren Alpay, ‘‘İstimlak girişimi, ANAP'lı meclis üyesi Sezai Arkök'ün ayak oyunuyla başladı’’ dedi.

Karşılık istemem

ALPAY, ‘‘Atatürk Edremit'e geldiğinde benim evimde kaldıysa gurur duyar, devlete karşılıksız veririm. Ancak gerçekte Atatürk Sezai Arkök'ün evinde kaldı. Asıl Atatürk Evi olarak düzenlenecek yer onunki. Arkök, oyun oynayıp benim evimi gösterdi. Tarihi saptırıyorlar’’ diye konuştu.

İtiraz edeceğim

FIRINCI Alpay, ‘‘Bu işin sonu kötü olacak’’ diyerek Arkök'ün üzerine yürüdü, güçlükle yatıştırılıp salondan çıkarıldı. Alpay, daha sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Dişimle tırnağımla çalışıp aldığım evin elimden gitmesine izin vermeyip itiraz edeceğim’’ dedi.

MHP’Lİ ÜYE

Tarih çarpıtılıyor

MHP'li Mustafa Alpay, gergin toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ‘‘Atatürk 1934'te Edremit'e geldiğinde ANAP'lı Sezai Arkök'ün dedesi Ali Bey'in evinde kaldı. Bu da tarihi belgeler ve fotoğraflarla ıspatlı. Meclisten Çayiçi Caddesi'ndeki evin Atatürk Evi olarak düzenlenmesi kararı çıkınca Arkök, Kültür Bakanlığı'ndan işi bitirmiş. Benim evime istimlak kararı çıktı. Tarih çarpıtılıyor. Evim elimden alınmak isteniyor, buna izin vermem. Hesabını sorarırm. Ben soramazsam, yarın bu şehirde yaşayan insanlar sorar’’ dedi.

ANAP’LI ÜYE

Onun evinde kaldı

BORSA aracı kurum sahibi Sezai Arkök ise Atatürk'ün Edremit'e 1923 ve 1934 yıllarında iki kez geldiğini belirterek, ‘‘Belediye Meclisi, Çayiçi Caddesi'ndeki, dedemden kalan evi Atatürk Evi olarak düzenleme kararı aldı ama Ege Ordu Komutanlığı, Mustafa Alpay'ın evinin düzenlenmesi yönünde karar verdi, İl Kültür Müdürlüğü'ne bildirdi. Arkadaşımız gereksiz yere feveran ediyor. Bizim Çayiçi Caddesi'ndeki evimiz 1946'da yangın geçirdi. Harabe halinde. Bu ev istimlak edilseydi, bedel dahi almazdım. Atatürk'ün kalmış olması bana gurur verir’’ dedi.

KÜLTÜR MÜDÜRÜ

Bakanlık görüşü gelecek

ALPAY'ın Edremit'teki tarihi evini Atatürk evine dönüştürmek için kamulaştırma çalışmaları başlatıldı. Bakanlık 12 milyar lira ödenek çıkardı. MHP'li Mustafa Alpay'ın Atatürk'ün kendi evinde kalmadığını söyleyip itiraz ettiğini belirten Balıkesir Kültür Müdürlüğü yetkilileri, ‘‘Bakanlığın konuyu tekrar incelemesi ve görüş bildirmesi istendi. Atatürk'ün Sezai Arkök'ün evinde de kalmış olabileceği belirtiliyor. Belgelere dayanılarak her iki olasılık da değerlendirilecek ve Atatürk'ün hangi evde kaldığı saptanacak.’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!