Atamızı özlemle andık

Güncelleme Tarihi:

Atamızı özlemle andık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 00:00

En büyük Türk Atatürk, ölümünün 70’inci yılında Aydın, Denizli, Çanakkale, Uşak, Muğla, Manisa ve Balıkesir’de özlemle anıldı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde Ege’de hayat durdu, sirenler çalındı, bayraklar yarıya indirildi. Atatürk anıtlarına çelenk konulup, saygı duruşunda bulunuldu, anma programları gerçekleştirildi.

EN büyük Türk Atatürk, ölümünün 70’inci yılında Aydın, Denizli, Çanakkale, Uşak, Muğla, Manisa ve Balıkesir’de törenlerle anıldı.

UŞAK

Uşak’taki anma törenleri sabah Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulup, saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okunup, göndere çekilen bayrak yarıya indirildi. Saatler 09.05’i gösterdiğinde, sirenler çaldı, iki dakikalığına, hayat durdu.

Anma etkinliklerine Atatürk Kültür Merkezi’nde devam edildi. Buradaki program Uşak İl Jandarma ve Garnizon Komutanlığı’nın hazırladığı Atatürk’ün hayatı ve kişiliğini anlatan slayt gösterisi ile başladı. "Atatürk’ü Anmaktan Anlamaya Bir Yolculuk" isimli oratoryo sunuldu. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata’ya Cevabı’nın okunmasının ardından tören müzik dinletisi ile sona erdi.

ÇANAKKALE

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anma etkinlikleri, Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Belediyle Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tümamiral Serdar Dülger ile çok sayıda daire müdürü ve askerlerin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Konulan çelenklerin ardından saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu. Caddelerdeki çok sayıda araç durup korna çalarken, ambulanslar ve itfaiye araçlarının yanı sıra Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü’nün (VTS) telsizle uyardığı boğaz geçişi yapan gemiler ile GESTAŞ’a ait feribotlar da uzun uzun düdüklerini öttürdü.

AYDIN

Aydın’daki törenler de Atatürk Meydanı’ndaki anıta çelenk konulmasıyla başladı. Ardından Atatürk’ün kendi sesinden 10 Yıl Nutku dinletildi. Saatler 09.05’yi gösterdiğinde sirenler çalınıp, saygı duruşunda bulunuldu. Atatürk Anıtı önünde yakılan meşalelerin yanında izciler gün boyunca nöbet tuttu. Güzel Sanatlar Galerisi’nde "Atatürk" konulu resim sergisi açıldı. Şükran Güngör Tiyatro Salonu’nda Aydın-Emel-Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi öğrencileri "Atatürk" adlı oratoryo sundu. "10 Kasım ve Atatürk" konulu, şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Anma programı, Harbiye Marşı’nın söylenmesiyle sona erdi.

KUŞADASI

Kuşadası Atatürk Anıtı önündeki törenler sonrası ise Ada Sanatevi’nde iki gün boyunca gezilebilecek, renklendirilmiş Atatürk fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı. Anma programı Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi Kongre Salonu’nda, Şehit Kaya Aldoğan Lisesi Atatürk Oratoryosu ile devam etti.

BALIKESİR

Balıkesir’deki ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı, çelenkler konuldu. Saadet Partisi’nin çelengi Ata’nın huzuruna bırakılmayınca, ING Bank ve Açı Dershanesi’nin çelenkleri ile birlikte meydanda kaldı. Saatler 09.05’i gösterdiğinde sirenler çaldı, bayraklar yarıya indi, saygı duruşunda bulunuldu. Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki törende Vali Selahattin Hatipoğlu, Atatürk’ü özlemle aradıklarını belirterek, onun fikir ve eserleri üzerinde yeniden düşünülmesi gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Fuat Özer, de "Atatürk’ü Anlamak" konulu konferans verdi. Balıkesir Bahçelievler Lisesi öğrencileri de "Atatürk" konulu oratoryoyu sahneledi.

MUĞLA

Muğla’da anma töreni sabah saat 08.55’te Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde başladı. Saat 09.05’te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu, çelenkler konuldu. Nazmi Zehra İyibilir İlköğretim Okulu öğrencileri koro ve oratoryo sundu. Atatürk’ün son günlerinin anlatıldığı slayt gösterilerinin ardından, büyük devlet adamlarının onunla ilgili söylemleri okundu. Prof. Dr. Yakut Irmak Özdem, "Cumhuriyet Döneminde Kadın Hakları ve Kadının Konumu" konulu konferans verdi.

DENİZLİ

Atatürk, 70’inci ölüm yıldönümünde Denizli Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’nda törenle anıldı. Protokolün anıta çelenk koymasının ardından, saatler 09.05’i gösterdiğinde saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı okunup, bayraklar yarıya indirildi. İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz, buradaki konuşmasında, "10 Kasım Atatürk’e ağlama değil, onun kurduğu cumhuriyeti daha da geliştirmek için kenetlenme günüdür" dedi. Pamukkale Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanatoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı "Atatürk’e layık Olmak" konulu konferans düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Orkestrası ve Korosu "Atatürk" konulu oratoryo seslendirdi.

MANİSA

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 70.yıl dönümünde Manisa’da düzenlenen anma törenine Tugay Komutanlığı’nın sunumu damgasını vurdu. Subayların projeksiyon sunumunda Atatürk’ün askeri kişiliği seslendirilerek anlatıldı. Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencileri de "Ölümsüzlüğü’nün 70. yılında Atatürk" konulu oratoryo seslendirdi.

Sabah, Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenkler konuldu, saat 09.05’te valilikten çalan siren eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulundu. Belediye Kültür Sitesi’ndeki törende 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nın organize ettiği "Atatürk’ün Askeri Kişiliği" sunumu ilgi çekti. Piyade Yüzbaşı Murat Haznedaroğlu’nun sunumunda iki subay daha eşlik ederek seslendirmelere katıldı. Sunumda Atatürk’ün askeri kişiliğinin yanı sıra Kurtuluş Savaşı sonrası öncülük yaptığı devrimler ve Türk insanı üzerindeki etkisi anlatıldı. Belgesel tarzı sunumun sonundaki slaytta, laikliğe vurgu yapılması ve Türkiye’nin şeyhlerin müritlerin ülkesi olamayacağının resimlerle gösterilmesi salondakilerden büyük alkış aldı. Yüzbaşı Haznedaroğlu’nun sunumunu "Atam Rahat Uyu, Arz Ederim" diye tamamlaması, salonda alkış tufanına neden oldu. Törende Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Ölümsüzlüğü’nün 70. yılında Atatürk" oratoryosu da izleyicilerin beğenisini kazandı.

Ağlatan anma

Atatürk ölümünün 70’nci yılında Bodrum Anadolu Lisesi öğrencileri, Nurol Kültür Merkezi’nde oratoryo sahneledi. Oratoryoda Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar yaşatantısı sahnelendi. Ata’nın okul, askerlik hayatı ile savaş ve yaptığı devrimlerin anlatıldığı oratoryoda öğrenciler şiirler okudu, türküler seslendirdi. Ata’nın öldüğü an sahnelendiğinde salondakiler kendilerini tutamayarak hıçkıra hıçkıra ağladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!