Güncelleme Tarihi:
İZMİR’de, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın önünde düzenlenen törende çelenklerin sunulmasının ardından, saat 09.05’te iki dakikalık saygı duruşu yapıldı. Sirenler çaldı, trafik durdu, sürücüler ve yolcuları araçlardan inerek Büyük Önder’i selamladı. İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların yarıya çekilmesinin ardından Vali Cahit Kıraç, anıt şeref defterini imzaladı. Kıraç, özetle, “Ebediyete intikalinin 73’üncü yılında seni bir kez daha sonsuz minnet, şükran ve rahmetle anmak üzere huzurundayız. İlke ve inkılapların sayesinde medeniyet yarışının tüm hızıyla devam ettiği günümüz dünyasının etkin bir üyesi olarak kararlılıkla ilerliyoruz. Türk milletinin istiklali ve istikbali uğruna yaptıkların için sana minnettarız. Ruhun şad olsun” diye yazdı.
Buradaki törenin ardından, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nce (İYTA), Sabancı Kültür Merkezi’nde anma töreni yapıldı. Türk Askeri Tarih Komisyonu Üyesi Prof. Hikmet Özdemir, “Atatürk’ü Yeniden Düşünmek, Başarının Sırları” başlıklı konferans verdi. Tören, İYTE Dans Topluluğu’nun, Atatürk’ün ölümünden sekiz ay önce katıldığı son baloyu anlatan bir filmin görüntüsü eşliğindeki gösterileriyle sona erdi.
Duygulu anlar yaşandı
Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene katılanlar Büyük Önder’i bir kez daha özlem, sevgi ve saygıyla andı, duygu dolu anlar yaşandı.
Milletvekilleri yoktu
Aydın’da Atatürk Meydanı’nda düzenlenen çelenk koyma törenine Londra’da olan Vali Kerem Al’a vekalet eden yardımcısı Halil Canavar, il dışında olduğu öğrenilen Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu yerine de yardımcısı Sümran Ünal katıldı. Milletvekillerinin olmaması dikkat çekti.
Kuşadası’ndaki törende de çelenk koyma sırasında AK Parti’nin adı anons edilmesine rağmen kimse gelmedi. Bir süre beklendikten sonra CHP anons edildi. Bu sırada gelen İl Genel Meclisi’nin AK Parti’li Üyesi Metin Akar, kenarda bekletilen çelengi alarak tek başına anıta koydu.
Oratoryo sundular
Uşak’ta, Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla töreniyle başlayan anma programı, Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. İl Garnizon Komutanlığı’nca hazırlanan, Gazi’nin hayatı ve kişiliği konulu konuşma ve slayt gösterisi yapıldı. Atatürk Oratoryosu, şiir, müzik, dramatize ve sinevizyon gösterileri sunuldu.
Şarkılarla andılar
Denizli’de ilk tören Valilik önünde, ikincisi ise Halk Eğitim Merkezi’nde düzenledi. Burada, Atatürk’ün hayatı anlatıldı. Bir alışveriş merkezinde de öğrenciler, Mustafa Kemal’in sevdiği şarkıların yer aldığı dinleti sundu. Denizli Belediyesi Konservatuvarı sanatçıları da “Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar” konseri verdi.
Ata tişörtlü turist
Muğla Bodrum’da Belediye Meydanı’nda düzenlenen töreni turistler de izledi. Bir turistin, üzerine giydiği Atatürk fotoğraflı tişörtle saygı duruşunda bulunduğu görüldü.
Kadınların gözyaşları
Balıkesir’de Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilen ilk törene sekiz milletvekilinden sadece CHP’li Haluk Ahmet Gümüş katıldı. Saygı duruşunda CHP’li bazı kadınların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Salih Tozan Kültür Merkezi’ndeki törende ise Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri Atatürk Oratoryosu’nu sundu.
Laiklik mesajı verdi
Manisa’da törenler Milli Egemenlik Anıtı’nda gerçekleşti. Daha sonra Belediye Kültür Sitesi’nde Halit Görgülü Anadolu Lisesi’nce “Atatürk’ü Anma” programı düzenlendi. Şiirlerin okunmasının ardından, 1. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı’nda görevli Binbaşı Aykan Çifter, “Asker ve Devlet Adamı Atatürk’ü Anlamak” konulu bir konuşma yaptı. Binbaşı Çifter, Atatürk’ün sözleriyle laiklikle ilgili mesajlar verdi, “Büyük Önder’in ilke ve inkılapları ışığında hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.
5 bin İzmirli yürüdü
İZMİR, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri kapsamında önemli bir organizasyona imza attı. Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl dördüncü kez düzenlenen Atatürk’e Saygı Yürüyüşü, Alsancak Vapur İskelesi’nin önünden başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, CHP milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Aytun Çıray, Musa Çam, Erdal Aksünger, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdul Batur, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli derneklerin temsilcilerinin de aralarında yer aldığı 5 bine yakın İzmirli katıldı.
Kemal’in askerleriyiz
İzmirliler, yürüyüşün sona erdiği Cumhuriyet Meydanı’na kadar ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk fotoğraflarıyla, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz”, “İzmir seninle gurur duyuyor”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atarak ve marşlar söyleyerek yürüdü.
Meydana kurulan dev ekranda, Atatürk’ün görüntüleri eşliğinde ses kaydı ile vefatının ardından dünya liderlerinin ve dünya basınının söylediği sözler, yazılan yazılar yayınlandı. Burada bir konuşma yapan Başkan Kocaoğlu, Büyük Önder’e duyulan özlemi dile getirdi.
Kocaoğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha sevgi, saygı, özlem ve minnetle anıyoruz. Aydınlık, çağdaş ve evrensel değerlerin yol göstericiliğinde gelişen bir Türkiye için, cumhuriyetimizin temel niteliklerine, bağımsızlığımıza, birlik ve beraberliğimize sımsıkı sarılmalıyız. Aramızdan ayrılışının 73’üncü yılında, gösterdiği yoldan sapmayacağımıza bir kez daha söz veriyoruz” dedi.
İzmir’in kalbi
HER kentin bir kalbi olduğuna inanırım... Ve o kalp, o kentin en ünlü meydanıdır. Kentin kalbi orada atar, ruhu orada can bulur, yaşayanların sesi oradan duyulur.
Kentler meydanlarıyla anılır. Meydanlarıyla hayat bulur.
İzmir’in toplumsal buluşma noktası yıllarca Konak diye bilinse de son zamanlarda Gündoğdu ve Cumhuriyet meydanları adeta İzmir’in kalbi oldu. İzmirlilerin sesi oradan duyulur oldu.
Gündoğdu’da toplanan kalabalıklar yürüyüp, Cumhuriyet Meydanı’nda buluşur oldu.
Dün de İzmirliler Alsancak İskelesi’nin önünde tek yürek; Gündoğdu’dan, Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
Zorlamasız, taşımasız, kendiliğinden toplanmış bir kalabalıktı. “Yaş grubu” diye sorsanız, ortalamayı kestiremezsiniz. Anaokulu sınıfından liselilere, gençlerden orta yaşa, hatta yaşlı teyzelere dedelere kadar kendiliğinden oluşmuş binlerce kişilik topluluk, Ata’sına saygı için oradaydı.
Arada sırada marşlar ve sloganlarla desteklenen, sessiz ama bir o kadar da gür bir hareketti.
Burası İzmir’di... İzmir’in kalbiydi.
O kalp dün İzmir’de, 09.05’in dışında, Ata’sı için 13.00’te ikinci kez durdu.
Belki İzmir’in farkı da buydu?