Güncelleme Tarihi:
Foreman, "NASA’nın da hemen bunun arkasından yayını kesmesi, belki de medyanın bu olayı daha da parlatma ve insanların ilgisini çekme amaçlı yaptıkları bir çalışma olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Uzay Kampı Türkiye, Ege Serbest Bölgesi’nde, merhum işadamı Kaya Tuncer tarafından 12 Haziran 2000 tarihinde açıldı. Yalnızca ABD ve Kanada’da bulunan kamplardan biri olan kampın 15’inci yıldönümü insanlı Manevra Ünitesi’nde düzenlenen törenle kutlandı. Törene, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer, ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, Uzay Kampı Türkiye Direktörü Scott Woodham, ABD’li Astronot Michael Foreman, kamp görevlileri ve kampa katılan öğrencilerle öğretmenler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından, Astronot Foreman, Başkan Tuncer, CEO Güler ve bir öğrenci pasta kesti. Ardından Astronot Foreman, bir sunum yaparak uzay deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.
"ASLA VAZGEÇMEYİN"
2008 ve 2009 yıllarında 32 saat 19 dakikası "Uzay yürüyüşü" olmak üzere yaklaşık 638 saat uzay uçuşu yapan Astronot Foreman, astronot olabilmek için NASA’ya 8 kez başvurduğunu ve kabul edilinceye kadar yıllarca beklediğini aktardı. Hiç bir zaman hayallerinden vazgeçmediğini dile getiren Foreman, "Her seferinde denemeye devam ettim. Büyük hayaller kurun ve yaşamınız boyunca kendinize hedefler koyun. Fakat unutmayın ki her hedefinize ilk seferinde ulaşamıyorsanız belki de yeterince yüksek hedefler belirlemiyorsunuzdur" dedi.
NASA’NIN CANLI YAYINI KESMESİNİN NEDENİNİ ANLATTI
Sunumun ardından öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektiren Foreman daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’de de tartışmalara neden olan, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun kameralarına takılan görüntülerden sonra NASA’nın canlı yayını aniden kesmesiyle ilgili bir soru üzerine Astronot Foreman, "O görüntülerdekilerin UFO olduğunu düşünmüyorum. Uzaya gittiğinizde, dünyadayken atmosfere girip yanmaya başlayan göktaşlarını başınızı yukarıya kaldırarak görüyorsunuz. Ama uzaydayken bu olaylar aşağıya baktığınızda olur. Dolayısıyla NASA’dan yapılan canlı yayında gözüken görüntülerin de bunlar olduğunu düşünüyorum. NASA’nın da hemen bunun arkasından yayını kesmesi, belki de medyanın bu olayı daha da parlatma ve insanların ilgisini çekme amaçlı yaptıkları bir çalışma olduğunu söyleyebilirim. Ancak göktaşlarının tespit edilerek NASA’nın yayınını kestiğini düşünmüyorum. NASA’nın uyduları yerleştirirken kullandığı kameralarla ilişkileri kalmadığı için yayını kesmiş olabilirler" diye konuştu. Görüntülerdeki parlak noktaların yukardan bakıldığında bile dünyadan atmosfere doğru yukarı yönlü hareket ettiğinin hatırlatılması üzerine, Foreman, bir süre duraklayıp "Bilmiyorum" diyerek cevaplandırdı. Görevi sırasında her hangi bir tanımlamayan bir cisimle karşılaşmadığını aktaran Foreman, "Dünyanın dışında başka gezegenlerde yaşayanlar olsaydı, bunu şu anda biliyor olurduk. Her ne kadar başka gezegenlerde yaşam olup olmadığını bilmesek de Mars’a yapılan görevlerde, mikroskobik canlılarla karşılaşabileceğimizi düşünüyorum" dedi. Uzay yolculuğu sırasında, dünyanın görüntüsünün hafızasına kazındığını belirten Foreman, "Çok narin ve kırılgan bir gezegende yaşadığımızı fark ettim. Aslına bakarsanız, dünyamız bizim evrendeki uzay gemimiz, biz evrendeki yolculuğumuzda dünyayı uzay gemimiz olarak kullanıyoruz, tek farkı etrafta nefes olabilecek atmosferin olması. Dünyayı korumamız gerektiğinin daha çok farkına vardım" diye konuştu.
NASA’NIN HEDEFLERİ
NASA’nın gelecekteki hedeflerine de değinen Foreman, "NASA’nın gelecekteki uzay çalışmaları planlarında bir asteroitte iniş yapmak da var. Asteroitler yer çekimi açısından çok da güçlü değiller, oraya iniş yapıldığında yüzeye tutunarak hareket etmek gerekiyor. O teknolojiyi geliştirip gelecekte göktaşları ve asteroitlere inerek onların nasıl oluştuğu hakkında kanıya varmak için araştırma yapmak NASA’nın gelecekteki hedefleri arasında" dedi. Bir süre gazetecilerle sohbet eden Astronot Foreman öğrencilerin yanına dönüp etkinliklere katıldı.