Asrın kazısı Lagina

Güncelleme Tarihi:

Asrın kazısı Lagina
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dört üniversitenin, Yatağan’daki beş bin yıllık Lagina Antik Kenti’nde yaptığı kazıda, Truva Savaşları’nın konu edildiği kabartmalı friz bloğu bulundu

MUĞLA'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Turgut Beldesi'nde, 5 bin yıllık antik Lagina Kenti'nde, son asrın en değerli eseri gün ışığına çıkarıldı. İlk kazının ünlü Türk müzecisi Osman Hamdi Bey tarafından 1891 - 1892 arasında yapıldığı Lagina'da dört üniversite sekiz yıl önce ortak çalışma başlattı.

30 kişilik ekip

SELÇUK, Pamukkale, Adnan Menderes ve Muğla Üniversitesi uzmanlarından oluşan 30 kişilik ekibin, Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Tırpan başkanlığında yürüttüğü kazıda bu yıl altın, gümüş, bronz, fildişi, cam buluntular, mimari heykel ve kabartmalar bulundu.

Önemli friz bloğu

SON olarak Hekate kutsal alanında, üzerinde Truva Savaşı'nı konu alan figürlerin bulunduğu kabartmalı friz bloğu çıkarıldı. Friz bloğun Osman Hamdi Bey döneminde bulunan kabartma eserlerden sonra, son 108 yılın en önemli kabartma friz bloğu olduğu belirtildi.

8 yıllık çalışma

TARİHİ M.Ö. 3000 yılına kadar giden, en eski buluntusu M.Ö. 8'inci Yüzyıl'a ait olan Lagina'nın Hellenistik, Roma, Bizans ve beylikler döneminde kullanıldığı, Hekate'nin önemli bölümünün son sekiz yıldır yürütülen kazılarla ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Kutsal bir yolla bağlı

LAGİNA Antik Kenti, M.Ö. 3'üncü Yüzyıl'da Seleukos Kralı birinci Antiochos tarafından karısı Stratonike adına kurulan Stratonikeia'ya, 9.5 kilometre uzunlukta kutsal bir yolla bağlı. Lagina Hekate Kutsal Alanı'nın, döneminin önemli dini merkezlerinden biri olduğunu söyleyen Kazı Başkan Yardımcısı Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bilal Söğüt, ‘‘Lagina'daki kazılar bu yıl tapınakta yoğunlaştırıldı. Tapınağın kuzey ve güney yönleri açığa çıkarıldı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!