Artık halay çekme zamanı

Güncelleme Tarihi:

Artık halay çekme zamanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2012 00:00

İZMİR’de, milyar dolarları bulan yeni yatırımlardan kentteki inşaat sektörünün yeterince pay alamaması, Bayraklı’da 550 dönümlük alanda oluşturulacak ve toplam 2 bin yatak kapasiteli sağlık kampüsü ihalesiyle bir kez daha gündeme geldi.



Geçen haftaki ihaleye başvuran 7 firma arasında İzmirli bulunmaması, ilk aşamada elemeyi geçen 3’ünün Ankara’dan olmasını değerlendiren iş dünyası farklı görüşler ortaya koydu. Tahmini olarak 1 milyar TL’lik yatırımla kurulacak ve yap-işlet-devret modeli uygulanacak projede Akfen, YDA ve Türkerler firmaları kıyasıya yarışa girerken ön yeterlilik ihalesine dahi giremeyen İzmirli inşaatçılar, şartnamenin koşullarına dikkat çekerken kentte ortak iş yapma tecrübesinin zayıf olduğunu vurguladı.
Takım oyunu oynamalıyız
İzmir İnşaat Müteahhitleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Necip Nasır, bu tür büyük yatırımlarda teknik şartnameye uygun ihaleye katılım yeterliliği gösterebilecek firmanın çok az bulunduğunu kaydetti. Nasır, ihalede kalan firmaların birkaç şirketin gücünü birleştiren konsorsiyumlar olduğuna dikkat çekti, şunları söyledi: “İzmirli müteahhitler olarak büyük işlere girmenin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Kamu özel ortaklığı gibi büyük işlere girecek firmaların birikim ve tecrübelerini birleştirmesi gerekiyor. Sadece ekonomik güç yeterli değil. İzmirli inşaatçılar olarak tek başına zeybek oynama kültüründen ziyade takım oyunu oynamayı, halay çekmeyi de öğrenmeliyiz.”
Önemli olan işletmedir
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, bu tür işlerde en önemli kriterin tecrübe olduğunu, ihale şartnamesine de konsorsiyum oluşturmuş büyük yapıların uygunluk gösterdiğini kaydetti. Yorgancılar, İzmir’de de böyle bir ihaleye teklif verebilmek için konsorsiyum olmak gerektiğini dile getirerek “Öte yandan inşaatı yapmak kolay ama bunun işletmesi de çok önemli” değerlendirmesini yaptı.
Birleşip büyüyemiyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu ise, belirli kriterler konulduğunda aynı zamanda İzmir’deki pek çok firmanın da elendiğini vurguladı, şunları söyledi: “İzmirli firmalar küçük kalıyor. Maalesef birleşip büyüyemiyor. İstanbul ve Ankara firmaları bu konuda daha farklı. İzmirli firmalar olarak büyük işler yok. Havaalanı veya büyük çaplı hastane yapan da yok. O kriterler biraz daha düzenlenerek konsorsiyum oluşumuna imkan sağlanabilmeli. İzmirli firmalar da birleşmeli.”
Beceriksizlik değil
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman da, bölgedeki sermaye eksikliğini herkesin kabul ettiğini hatırlatarak, dışardan gelip yatırım yapanlarınsa konsorsiyum oluşturduğunu kaydetti. Akgerman, “Yani bu örnekler İzmirli firmaların beceriksizliğine işaret etmiyor. Ama risk iştahının da düşük olduğunu kabul etmek gerekiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!