Güncelleme Tarihi:
Türkiye’de tekstil sektörü ne durumda?
Türkiye’de teşvik anlayışı ile başlayan ve artan maliyetlerle pahalı bir sektör olan tekstilde büyük sıkıntı var. Şu anda hemen yakın ilçelerimiz ve köylerimizde ayağında ayakkabı olmayan insanlar var maalesef. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri işsizlik. Hükümetlerimiz işsizliğe kesin çözüm bulmalı. Ancak sektör pahalı hale geldi. Örneğin enerji fiyatları oldukça yüksek. Sigorta primleri de aynı şekilde. Fabrikamızda 250 işçi çalışmakta. 100 işçinin yıllık maliyeti 400 bin dolar. Bu nedenle Kazakistan’da yatırıma karar verdik. Kazakistan’da sekiz mağazamız bulunuyor. Özbekistan sınırında bir de iplik fabrikası kuruyoruz. Kazakistan’da maliyetler ucuz. Enerji maliyeti, vergi yok. Ayrıca fabrika için arsa tahsisi var. Bu nedenle hedefimiz Türki Cumhuriyetleri. Kazakistan bizim için ucuz bir ülke. Ayrıca zengin petrol yatakları nedeni ile refah seviyesi iyi durumda. Mağazalarımız büyük ilgi gördü.
Bizde ise havlu, bornoz üretimi var. En önemli özelliğimiz Türkiye’deki ürünlerin çok kaliteli olması. Türkiye’nin tekstil ürünlerine, dünyanın hiç bir ülkesinde kalitesiz damgası vurulması mümkün değildir. Tek gerekçe ürünlerimizin pahalı olması. Bu nedenle Türk tekstil sektörü Çin’den asla etkilenmedi. Ancak maliyet yüzünden Türkiye’de tekstil son dönemlerini yaşıyor. Bu nedenle ilk durak olarak Kazakistan’ı seçtik.
Global dünyada yatırımı öğrendik
Kazakistan’da maliyetler artarsa Türk girişimci nereye gidecek?
Şu anda Türki Cumhuriyetleri istihdam sorunlarını çözmek için bizlere inanılmaz kolaylıklar sağlıyor. Ancak Asya coğrafyasının da sınırı belli. Bizim çeyrek asır sonra gördüğümüz coğrafya, Afrika olacak. Çünkü onlar da sömürgelikten kurtuluyor, devlet olmanın özelliği yaşanıyor. Bu nedenle gelecekte tekstilin anavatanının Afrika olduğunu hem biliyoruz, hem de yatırım projemizde var. Şu anda Türki Cumhuriyetleri'nde vize sorunumuz bulunmuyor. Türk Cumhuriyetleri için Anadolu anavatan gibi. Global dünyada biz de başka ülkelerde yatırımı öğrendik.
Kimdir? 1972 doğumlu olan Tolga Demiray, Hacettepe Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi mezunu. Sekiz yıldır Oğuzlar Tekstil’in genel koordinatörlüğünü yürüten Demiray, yurt dışı yatırımlarından da sorumlu. Demiray evli ve iki çocuk babası.