Güncelleme Tarihi:
KAMU kurumlarına ihaleyle yemek hizmeti veren şirketler, et fiyatlarındaki hızlı artış yüzünden darboğaza girdi. Beş yıl önce toptan fiyatı 4.5 - 5.5 lira arasında olan etin bugün 18.5 - 20.5 liraya yükselmesinin maliyetlerine getirdiği artışı, satış fiyatlarına yansıtamayan hazır yemek şirketleri birer birer kapanmaya başladı. Yaklaşık 4 bin kişinin istihdam edildiği ve en yenisi 10 yıllık olan 18 büyük firma bu yüzden kepenklerini indirdi.
Maliyet baskısı bindi
Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Genel Başkan Yardımcısı ve Ege Yemek Sanayicileri Derneği (EYSAD) Başkanı Ahmet Hakan Ay, krizin etkisiyle bir çok çalışanın işsiz kalmasına paralel olarak işletmelere yemek veren firmaların da daraldığına dikkat çekerek “Üstüne maliyet baskısı bindi. Kapanan 18 büyük firmanın bugünkü aylık cirosu 600 milyon lirayı buluyor. Bu da yıllık 7 milyar liralık kayıp demek. En önemlisi ise 4 bin çalışanın işsiz kalması” dedi.
BAŞKAN AY: ETE ZAM TARİFEYE İNDİRİM
İhale sürecinde yaklaşık maliyetlerin güncel fiyatlara göre belirlenmesini isteyen Ay, “Ete yaptığımız ödeme toplam ciro içinde yüzde 20 ile 25’lik bir yer kaplıyor. 5 yılda maliyet inanılmaz arttı. Ama 5 sene önce bir kamu kurumu yemek hizmetini birim olarak 3.5 liraya alıyordu, şimdi de o seviyelerde alıyor. Biz devletin zarar etmesini elbette istemeyiz, ancak alınan hizmetin en üst seviyede olması için gerçekler gözönünde bulundurulmalı” diye konuştu.
DENETİM ŞART
Bazı yemek şirketleri hakkında da karalama kampanyası yürütüldüğünü de iddia eden Ay, “Biz teşvik, banka kredisi gibi destekler istemiyoruz. Sadece hizmet alımlarında doğru zeminler oluşturulsun, işi kim liyakatıyla yapıyorsa hizmet yetkisi ona verilsin istiyoruz. Firmalar yılda iki kez denetlensin. Kimse kendi yemeyeceği gıdayı başkasına yedirmeye kalkmamalı” diye konuştu.