'Arıtma'dan içme suyu

Güncelleme Tarihi:

Arıtmadan içme suyu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 13:28

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel su sıkıntısına karşı arayışlarına hız verdi. Atık suların tarım, endüstriyel ve evsel amaçlı kullanılması için aynı anda pek çok çalışmayı birlikte yürüten İZSU, şimdi de Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde günde 2 bin metreküp atık suyu içme suyuna çevirecek yeni bir tesis için çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

Arıtmadan içme suyu

Türkiye, yılda kişi başına düşen 1.519 m3 su miktarı ile su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yeralıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, alternatif su kaynağı yaratmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak çevreyi ve doğal yaşam alanlarını korumak amacıyla bir dizi çalışma yürütüyor. Bunlar arasında, özellikle atık suların geri kazanılarak alternatif su kaynağı yaratılması çalışmaları hız kazandı. İZSU Genel Müdürlüğü son olarak, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’ndeki atık sularını mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon ve ters osmoz sistemleri ile içme suyu (TS266) standartlarına getirecek yeni bir tesis kurmaya hazırlanıyor. "Geri Kazanım Ünitesi"nin proje ve yapım ihalesinin yapılabilmesi için teknik şartname hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Arıtmadan içme suyu

Tesis günde 2 bin metreküp atık suyu arıtıp içme suyu standartlarına getirecek kapasitede olacak. Günde 600 bin metreküp evsel atık suyun arıtıldığı Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde 5 bin metrekare alanda kurulacak pilot tesiste yüksek arıtma teknikleri ile atık su içindeki hem çözünmüş tuzlar hem de bakteri ve virüsler arıtılacak. İçme suyu standartlarına getirilen evsel atık sular, son analizler tamamlanıncaya kadar boşa akıtılmayacak. Temiz su, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde 50 dönümlük çim alanın sulamasında kullanılabilecek; aynı zamanda tesisin işletmesinde gerekli temiz su ihtiyacını karşılayacak. Tesis, aynı zamanda Türkiye’de arıtma suyundan içme suyu elde edilen ilk ünite olacak.

Arıtmadan içme suyu


İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Küresel iklim değişikliği nedeniyle yağışlarda azalma ve yağış rejiminde değişiklik olacağı öngörülüyor. Daha seyrek ama şiddetli yağışlar olacak ve bu nedenle yağışların yeraltı sularını besleme özelliğinden yararlanamayacağız. Gelecekte ileri tekniklerle su kalitesini artırmak zorunlu hale gelecek. Biz de çok büyük kapasiteli yatırımlarla işe başlamak yerine küçük ölçekli bir uygulama ile bu konuda ciddi bir işletmecilik deneyimimiz olsun istedik. Yaklaşık 2, 2.5 milyon liraya mal olacak tesisin bu yıl içinde proje ve yapım ihalesine çıkmayı planlıyoruz. Tesis yaklaşık 1.5 yıl içinde bitecek. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nden çıkan evsel atık su, bir miktar tuzlu olduğu için bu tesis deniz suyu arıtımına da örnek olmuş olacak" diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!