Güncelleme Tarihi:
Sualtı Araştırmaları Derneği Ekolojik Araştırmalar Grubu (SAD-EKOG) tarafından başlatılan ve uluslararası GEF, SGP Küçük Destek Programı, ve Akdeniz Korunan Deniz Alanları yöneticileri ağı MedPAN tarafından finanse edilen, "Türkiye'de Sorumlu Amatör Balıkçılığın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında iki günlük bir toplantı ve çalıştay gerçekleştirildi. Antalya-Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi 1. Uzman ve Paydaş Toplantısı'na katılan konuyla ilgili çevreler daha sorumlu bir amatör balıkçılığı hayata geçirebilmenin koşullarını tartıştılar. Toplantıya, amatör olta balıkçılığı dernekleri, sualtı avcılığı dernekleri, dalış okulları temsilcileri, Restoran Temsilcileri, ticari ve geleneksel balıkçılık dernek temsilcileri, uzmanlar, yurtdışı kuruluş temsilcileri, Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcileri ve konuyla ilgili bakanlık temsilcileri katıldılar.
SAD Yönetim Kurulu Başkanı Cem Orkun Kıraç, amatör balıkçılığın son yıllarda hızla gelişen ve genişleyen bir sektör ve hobi alanı olduğunu dile getirerek, "bu ölçekten itibaren yeni bir bakış açısına ve amatör balıkçılık yönetimi anlayışına ihtiyaç duyulan bir noktaya ulaştık" dedi. Yapılan çalıştayın çok önemli olduğunu vurgulayan Kıraç, "Türkiye'de ilk defa bu kadar geniş katılımlı bir toplantı yapıldı. Çeşitli nedenlerle bugüne kadar fazla bir araya gelememiş gruplar aynı masada oturup, daha sorumlu, sürdürülebilir, denizel yaşama daha saygılı ve duyarlı bir amatör balıkçılık kültürünün yeşertilmesi konusunda uzlaşıya vardılar ve bunun koşullarını müzakere ettiler" dedi.
SABIR, HOŞGÖRÜ VE İLETİŞİM ÖNEMLİ
Toplantının ikinci gününde tüm katılımcıların iştiraki ile bir dalış gezisi düzenlendi. Çalıştaya İspanya'dan konuk olarak katılan Oscar Sague Pla, küresel ısınmayla birlikte yayılma gösteren istilacı türler hakkında sualtında bir sunum yaptı. Pla daha sonra yaptığı açıklamada, amatör balıkçılık yönetim modellerini anlatarak, kendi ülkesinden örnekler sundu. Denizin kullanımı ile ilgili konularda paydaşlar arası uzlaşının zaman alacağının altını çizen Pla, "benim ülkemde de bu süreç sabır ve hoşgörü gerektirdi ve kolay işlemedi. Önemli olan tüm tarafların iletişim kanallarını açık tutması ve hep birlikte adım adım ilerleme kaydedilmesidir" dedi. Projenin yürütücüsü N. Ozan Veryeri ise çalıştaya katılan tüm kurum temsilcilerine teşekkür ederek, kısa süre içinde hep birlikte bir "sorumlu amatör balıkçılık rehber kitabı" hazırlayacaklarını ifade etti. Kamuoyunun projeyi, www.1balikcokbalik.org sitesinden takip edebileceğini belirten Veryeri, her türlü öneri ve yapıcı eleştirinin kendilerini mutlu edeceğini söyledi.