"Alzheimer'dan korkanlar kazak örebilir"

Güncelleme Tarihi:

Alzheimerdan korkanlar kazak örebilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2015 01:01

İZMİR Büyükşehir Belediyesi Alzheimer ve Demans Hastaları Merkezi'nin konuğu olan dünyaca ünlü uzman Prof. Dr Terence Seedsman, "Bireylerin nüfus cüzdanında yazan yaş, çok fazla şey ifade etmez. Yaşlılık kafamızda yarattığımız bir şey. Fazla kafamıza takmazsak, sorun da yaşamayız" dedi. Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Tufan ise Alzheimer'dan korunmak isteyenlere ilginç bir öneride bulundu: "Mutlaka kazak örün, çünkü o bir satranç. Düşünüyor ve hafızanızı zorluyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye'de sayıları 400 bine ulaşan Alzheimer hastaları için 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışma Merkezi, uluslararası üne sahip bir konuğu ağırladı. Gerontoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Melbourn Victoria Üniversitesi'nden Prof. Dr. Terence Seedsman, Alzheimer ve demans hastalığı ile ilgili hasta yakınlarına önemli bilgiler verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu'nun da izlediği söyleşinin diğer katılımcıları ise Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Tufan, Dr. Akif Aktuğ ve Araştırma Görevlisi Çağlar Arslaner oldu.

Söyleşide hasta yakınlarının sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Terence Seedsman, kendilerine düşen en önemli görevin sabırlı davranmak ve kurumsal bakım gerektiren durumlarda ise duygusallığa kapılmamak olduğunu söyledi. Toplumda yaşlılığın engelliliği de getirdiği yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirten Prof. Dr. Terence Seedsman, "Bireylerin nüfus cüzdanında yazan yaş, çok fazla şey ifade etmez. Kişinin fonksiyonel yaşı daha önemlidir. 85 yaşında bir birey spor yapıp günde 10 kilometre yürüyebilirken, henüz 65 yaşındaki birisi Alzheimer olabilir" diye konuştu.
Mobilite kavramının günlük hayattaki önemine dikkat çeken Prof. Dr. Seedsman, "Ev içi düzenlemelerin yaşlının durumuna göre dizayn edilmemesi, düşme yaralanma ve ileriye dönük problemlere yol açabiliyor. Çoklu ilaç kullanımı da çok büyük problem doğuracak durumlardan biri. Hastanın birbiriyle etkileşime giren ilaçları kullanmaması adına aile bireyleri ve sağlık uzmanlarına büyük görev düşüyor" dedi.

ÜÇ BELİRTİYE DİKKAT
Prof. Dr. Terence Seedsman, iştahsızlık, hızlı ve fazla kilo kaybı, kronik halsizlik, hareketlerin yavaşlaması, dengesizlikler, düşmeler ve kaslarda güçsüzlük gibi belirtilerden en az üçünün bir arada bulunması durumunda kişinin mutlaka incelenmesi gerektiğini belirterek, "Eğer bunlardan üçü varsa, kişi kırılganlığa ve hassasiyete yatkın demektir. Aile bireylerine ciddi bir görev düşüyor. Ciddi bir şekilde gözlemleyerek ve değişimleri takip ederek, tıbbi ve sosyal önemlerin alınmasını sağlamaları gerekiyor" diye konuştu.
Koruyucu hekimliğin önemine de dikkat çeken Seedsman, önleyici adımlarla bireyin yaşam biçiminin değiştirilebileceğini ve ileriye dönük risklerin azaltılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Terence Seedsman "Yaşlılık kafamızda yaratığımız bir şey. Fazla kafamıza takmazsak, sorun da yaşamayız. Yaşamınız bir kutlama olmalı. Bu kutlamayı endişelerle gölgelemeyin" diye konuştu.

ÖRGÜ ÖNERİSİ
Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü'nden Prof. Dr. İsmail Tufan ise 'Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışma Merkezi'nin İzmirliler için büyük bir şans olduğunu belirterek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni kutladı. Dr. Türkegül Kocaoğlu'nun toplumun tüm dezavantajlı gruplarına ilişkin başarılı çalışmalarını yakından izlediklerini belirten Tufan, "Türkegül Hanım'ın sorunlara vakıf ve birleştirici yapısıyla İzmir'de yaşlılara yönelik birçok projeye sahip çıkılıyor. Bizlerin de bu kuruma sahip çıkarak, önemini bilmeyenlere anlatmamız gerekiyor" dedi. Prof. Dr. Tufan, son yıllarda 50 yaşın altında demans hastalarına rastlandığını belirterek, Alzheimer'dan korunmak isteyenlere,"Mutlaka kazak örün, çünkü o bir satranç. Düşünüyor ve hafızanızı zorluyorsunuz" önerisinde bulundu.
Alzheimer ve Demans Hastaları ve Aileleri İçin Buluşma ve Danışma Merkezi'nin kurulmasına önemli katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, söyleşinin ardından Prof. Dr Seedsman ve Prof. Dr. Tufan'a verdikleri bilgiler için teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!