Altınpark’a Akropol projesi

Güncelleme Tarihi:

Altınpark’a Akropol projesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 00:00

Tarihi semtlerinden olan Basmane’deki Altınpark, Konak Belediyesi’nin hazırladığı ‘Müze ve Arkeopark Projesi’ ile yeni bir çehreye kavuşacak.

Haberin Devamı

KONAK Belediyesi, İzmir’in en eski semtlerinden Altınpark’ta, Atina’nın ünlü Akropolü’nü andıran bir düzenleme yapmaya hazırlanıyor. İzmir’e yeni bir soluk getirecek proje kapsamında Altınpark’taki kazı alanı üzerine tabanında cam bölümlerin bulunacağı ve böylece gezenlerin tarihi kalıntıların üzerinde yürüyebileceği bir müze ve arkeopark yapılacak. Bir kapısında Homeros’un bir heykeli, öteki kapısında ise bir Doğu Roma Kapısı’nın bulunacağı arkeoparkın bir bölümünde İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan ve bölgedeki kazılardan çıkartılan tarihi eserler sergilenecek diğer yanda da inşa edilecek bin kişilik dinleti bölümünde ise uluslar arası sanatçıların davet edileceği konserler yapılacak.

BİR YILDA 30 MİLYON EURO

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, belediye meclis üyeleri ve teknik personel ile Atina’da ünlü Akropol’ün altında inşa edilen ve geçen yıl açılan Akropol Müzesi’ne bir inceleme gezisi düzenledi. Akrapol Müzesi’nde ve düzenlenen yeni alanda yetkililerden bilgi alan Tartan, müzeden çok etkilendiklerini ifade etti. Müzenin geçen yıl hizmete girdiğini belirten Tartan, “Yunanistan krize rağmen turizm potansiyelini düşürmemek için yatırım yapmaya devam ediyor. Atina’da 35 ayrı müze bulunmasına rağmen 110 milyon Euro harcayarak ünlü Akropol’ün altında bulunan tarihi kalıntıların üzerine bir arkeoloji müzesi yaptılar. Müzenin en büyük özelliği tarihi eserlerin üzerine kurulmuş olması, böylelikle müzeyi gezenler kalın camların üzerinde kalıntıları da gezmiş oluyorlar. Geçen yıl açılan müzeyi bir yıl içerisinde 2 milyon kişi gezdi, Yunanistan ise 30 milyon Euro’nun üzerinde gelir elde etti. Biz de İzmir’in en önemli tarihi mekanlarından biri olan Altınpark’a buna benzer bir yapıyı hayata geçireceğiz” dedi.Tartan, Altınpark’ı, İzmir’in en önemli uluslararası müze ve gezi alanı haline getirmeyi amaçlayan projenin hazır olduğunu söyledi.

İZMİR ARKEOPARK’I

Tartan, oyuncak, mask ve kostüm müzelerinden sonra yeni bir atağa kalktıklarını belirtti. Projenin tamamen Konak Belediyesi imkanları ile hayata geçirileceğini anlatan Tartan, “Biz Altınpark’a Atina’daki müzenin küçük bir benzerini yapacağız. Bizim projemiz 1 milyon dolara malolacak. Ayrıca sadece bir müze ve tarihi alan olmayacak aynı zamanda sanatsal etkinliklere de yer vereceğiz. Uzun yıllar Efes Antik Tiyatrosu’nda yapılan ancak gerek uzaklık gerekse teknik imkansızlıklar nedeniyle askıya alınan uluslararası sanatçıların katıldığı konserleri bu alanda yeniden başlatacağız. Bu yapının yanında bölgede daha önce bulunan Musevi kültürünün en önemli izlerinden olan Kortejo Evleri’ni de restore ederek turizmin hizmetine sokacağız” dedi. Yapılan anketlerde İzmir’e gelen turistlerin gezecek yer sıkıntısı çektiklerinin ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Tartan, “Özellikle kruvaziyer turizm ile İzmir’e gelenler ciddi ölçüde gezecek, vakit geçirecek mekan buladıklarından yakınıyor” diye konuştu.

MÜZEDE NELER VAR

Haberin Devamı

Açılan bir uluslararası yarışmanın ardından geçen yıl açılan Akropolis Müzesi, Atina’nın dünyaca ünlü Akropolü’nün hemen altında bulunuyor. Müzede bölgeden ve Akropol’den çıkartılan tarihi eserlere yer veriliyor. Dört kattan oluşan müzenin en büyük özelliği binanın büyük bölümünün tabanının camdan olması ve ziyaretçilerin en üst kattan dahi müzenin altında bulunan tarihi kalıntıları görebilmesi. Haftaiçi akşam 20.00’ye kadar ziyaretçilere açık bulunan müzede eserler doğal aydınlatma ile sergileniyor. Ziyaretçiler müze ve Akrapol’ü 17 Euro karşılığında gezebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!