Güncelleme Tarihi:
Ayvalık İlçesi’ne bağlı Altınova Mahallesi’nde kış aylarında kuvvetli lodos ile birlikte meydana gelen erozyon kumsalı yok ediyor. Yaklaşık 20 yıldan bu yana devam eden kıyı erozyonunun, kuvvetli lodosla kuzeye doğru sahil kesiminde etkili olması üzerine TCDD, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, mendirek yapılması için ihale açtı. İhaleyi kazanan firmanın çalışmalarının uzaması ve yaz sezonunda devam etmesi yerli ve yabancı turistlerin tepkisine neden oldu.
Almanya’dan emekli olduktan sonra Altınova’da yazlık satın alan Cabir Samanlı, Altınova Sahili Yorgun Sitesi önünde 1 yılı aşkın süredir mendirek yapımının devam ettiğini söyledi. Samanlı "Denize girilecek kumsalımız kalmadı. Önceleri güneşlendiğimiz eski Altınova sahilini arar olduk. Yapım çalışmasının devam etmesi nedeniyle denizimiz de kirlendi" dedi.
"40 GÜN İÇİNDE BİTECEK"
Geçen yıl da mendirek çalışmasına malzeme taşıyan ağır tonajlı kamyonların yazlık kafe ve plajların yanından geçmesi üzerine tatile gelen vatandaşlardan sıkça şikayet aldıklarını belirten Ayvalık Belediye Başkanı CHP’li Rahmi Gençer, dalgakıranları yapan şirket yetkililerinden 40 gün içinde çalışmaların sona ereceğine dair söz aldıklarını söyledi. Başkan Gençer, çevre sakinlerinin yoğun eleştirilerine maruz kalan sahil yollarında bakım onarım çalışmaları yapacaklarını belirterek, "Mendirek yapımının tamamlanmasının ardından yollar düzenlenecek. 15 Temmuz’a kadar inşaatın devam edeceği yetkililer tarafından bildirildi. Ayvalık Belediyesi olarak Altınova sahil yollarında mendirek inşaatının bitimiyle kalıcı çözümler için çalışmalara başlayacağız" diye konuştu.
DALGAKIRAN PROJESİ NASIL BAŞLADI?
Yeni yasayla mahalleye dönüştürülen Altınova beldesinin eski Belediye Başkanı Asım Sürer, 2008 yılında ilk dalgakıranların yapımı için Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşmüştü. Yapımı devam eden ve tamamlandığında 51 adet olacak dalgakıranların TCDD, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü aracılığı ile ihale edilmesi için anlaşma yapan Sürer, aksi taktirde erozyonun doğal kum adasını yok edeceğini dile getirmişti. Belediyenin hazırladığı kum adası ile ilgili raporlar ve imar planları göz önüne alınarak, 4 milyon TL karşılığında dalgakıranların yapımı özel bir şirkete verildi. Toplamda 51 dalgakıranın sezon öncesi ve okullar kapanmadan bitirilmesine çalışıldığını belirten Asım Sürer, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gerekli izinleri aldık. Projemizin ihalesi yapıldı ve bizim girişimlerimizle başlatılan dalgakıranların tamamının yapımı artık son aşamasına geldi. Biz görevimizi tamamladık. Sonunda Altınova’da yaşayanlar rahat edecek" dedi.