Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce demonstrasyon kapsamına alınan ve susuz arazi şartlarında silaj yapma imkanı sunan ‘lenox’ olarak bilinen yer salgamının 2012 -2013 üretim döneminde merkeze bağlı Dokuzçam Köyü'nde 20 dekar arazide yapılan ekiminden olumlu sonuç alındı.
Muğla'da ilk defa ekimi gerçekleştirilen ve tamamen susuz şartlarda yetiştirilen ot tipi yem şalgamı yaklaşık 2 metre boya ulaştı. Sapı ve yaprak verimi ile göz dolduran bitkinin çiçekleri ile de arıcılık için vazgeçilmez polen ve nektar kaynağı olduğu belirtildi. Bitkiden köy şartlarında 8 ton/dekar silaj alındı. Ayrıca yine başka parsellere ekilen lenox bitkisi çiçeklenme döneminde otlatmaya bırakıldı. Hayvanların otlama esnasında bitkinin tüm aksamını yediği gözlendi. Susuz bölgelerde lenox bitkisinin kaliteli kaba yem üretimine olanak ve alternatif sağladığı bildirildi.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, “Bakanlığımızca da destek kapsamına alınan ot tipi yem şalgamı yurdumuzda yemlik kolza olarak da bilinmektedir. Silajı da büyük ve küçükbaş hayvanlar tarafından sevilerek tüketilen bu bitkinin yeşil olarak da hayvan otlatmasında kullanılıyor. Ot tipi yem şalgamında kuru maddesindeki protein oranı yüzde 18-22 arasında değişmektedir. Demonstrasyon kapsamında üretim çalışmaları devam eden bu bitkiden olumlu sonuç alındığından 2013- 2014 üretim sezonunda tüm il genelinde 570 dekar arazide demonstrasyon amaçlı ekimler gerçekleştirilecektir. Ekilecek tohumlar Müdürlüğümüzün bütçesinden karşılanarak ücretsiz olarak üreticilerimize dağıtımı yapılacak. Hayvan beslenmesinde üstünlüğü tartışılmaz olan lenox belirgin olarak süt verimini ve kalitesini de arttırıyor. Bu yeni bitkinin ilimiz hayvancılığında yaşanan kaliteli kaba yem bitkisi açığına alternatif olması düşünülüyor” dedi.