Alsancak yeni limanla uçacak

Güncelleme Tarihi:

Alsancak yeni limanla uçacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2012 15:02

İTO Başkanı Demirtaş, Liman genişlerken yapılacak AVM, Kıbrıs Şehitleri, Bornova sokağı, Talatpaşa Bulvarı'na kadar Alsancak'ı turistik hale getirecek. İzbe sokaklar, terkedilmiş evler değerlenecek." dedi.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de daha çok alışveriş merkezi (AVM) açılmasından yana olduğunu, tartışmalara neden olan Alsancak kruvaziyer limanı içine yapılacak AVM'nin esnaf ve işyerlerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Meslek odaları ve Büyükşehir Belediyesi'nin itirazlarının belli ölçüde giderildiğini belirten Demirtaş, İzmirli firmaları 7 Eylül'de yapılacak ihaleye teklif vermeye çağırdı.
İzmir'de Alsancak Limanı'nda 5 kruvaziyer geminin aynı anda yanaşabileceği liman konusunda uzlaşılmasına karşın, liman sahasında 96 bin 208 metrekarelik ticari alana yapılacak AVM konusunda tartışma çıkan projeyle ilgili İTO Başkanı Ekrem Demirtaş basın toplantısı düzenledi. Özelleştirme İdaresi tarafından revize edilen plana dayalı olarak yapım ihalesine çıkılan ve 7 Eylül'e kadar teklif alınacak projeyle ilgili süreci anlatan Demirtaş, İzmirli firmalara ihaleye girmeleri için çağrı yaptı. Pek çok İzmirli firmanın AVM ve otel konusunda bilgi birikimi, sermayesi ve bu işe girme isteği bulunduğunu belirten Demirtaş, kruvaziyer firmalarıyla olan ilişki eksikliğini kapatmaları için de İTO olarak destek vereceklerini söyledi. Demirtaş, 46 yıl süreyle işletme hakkı verilecek bu işin takipçisi olduklarını, ancak yatırımcısı olmadıklarını belirtti. İzmir'i Akdeniz'in yıldızına dönüştürmek için modern bir kruvaziyer limanının yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Demirtaş, 2003 yılından bugüne kadar 1000 gemi ve 2.3 milyon yolcu ağırladıklarını belirtti. Bu yıl hedeflerinin 665 bin yolcu olduğunu dile getiren Demirtaş, “Mevcut altyapıyla bu iş bu kadar olur. 2 milyon yolcuya çıkamayız. 3 milyonu ise hayal edemeyiz.  Kruvaziyer firmalarına ‘ne isterseniz yapacağız, siz gemileri gönderin’ dedik” diye konuştu.
Kent için kavga değil uzlaşma istediklerini belirten Demirtaş, ilk olarak belirlenen Üçkuyular Arabalı Vapur İskelesi'nin kruvaziyer limana dönüştürülmesinden Büyükşehir Belediyesi ve Mimarlar Odası'nın tepkisi üzerine vazgeçildiğini söyledi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yönlendirilmesiyle Alsancak Limanı'nın kruvaziyer limana dönüştürülmesi çalışmasına başlandığını, Ulaştırma Bakanlığı'nın da bunu benimsediğini belirten Demirtaş, “Ancak devlet bazı baraj, liman gibi yatırımları ‘yap, işlet, devret' yöntemiyle yapıyor. Alsancak Limanı'nda böyle yaptılar. Özelleştirme İdaresi plan yaptı. Plana meslek odalarının itirazları oldu. Ulaşım etüt raporu, Kordon viyadük ayaklarının kaldırılması, yeşil aksın Gar Meydanı'na devam etmesi gibi talepler yerine getirildi. Yoğunluk eleştirisi üzerine 1.35 olan emsal 1.25'e çekildi. Özelleştirme İdaresi taleplere kulaklarını tıkamadı, meslek odalarına ‘istemezükçü’ denmesine karşıyım. Mesleki birikimleriyle görüşlerini belirtiyorlar” dedi.

Haberin Devamı


İZMİR'E DAHA ÇOK AVM GEREKLİ
Demirtaş, 96 bin 208 metrekarelik ticaret alanını 86 bin metrekaresine AVM yapılabileceğini söyledi. Otel için ayrılan 29 bin metrekarenin küçük olduğunu dile getiren Demirtaş, Özelleştirme İdaresi'ne otel alanın daha büyük olması gerektiğini, kongre merkezinin daha karlı olacağını da söylediğini açıkladı. Demirtaş, “Korkulacak büyüklükte bir AVM inşaatı olmayacağını tahmin ediyorum. AVM Alsancak esnafını olumsuz etkileyecek şekilde, esnaf çarşısı olmayacak. Metrekaresi 50 ile 75 Euro'dan kiralanabilir. Daha çok markalar yer alacaktır. Bu alan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Bornova sokağı, Talatpaşa Bulvarı'na kadar Alsancak'ı turistik hale getirecek. İzbe sokaklar, terkedilmiş evler değerlenecek. Alsancak ve Kemeraltı'ndaki mevcut işyerleri olumsuz etkilenmez” dedi. Liman'a yapılacak AVM'nin diğer işyerlerini etkilemeyeceği konusunda samimi olduğunu belirten Demirtaş, İzmir'de daha fazla işyeri ve AVM ihtiyacı olduğunu söyledi. Demirtaş “AVM'ler çoğaldıkça İzmir tüm Ege Bölgesi'nin alışveriş başkenti olacaktır. Aydın, Denizli'den İzmir'e alışverişe geleceklerdir. İzmir'in alışveriş merkezi olmasını istiyorsak AVM'lere karşı çıkmayacağız. Esnafın sattığı ürünlerin kalitesi ve fiyatı nedir? AVM de satılacak ürün nedir? Hangi esnafın işini engelleyecek ki? Agora Alışveriş Merkezi Kemeraltı'nda hangi esnafın işini engelliyor. Kemeraltı'nın yapısı belli” diye konuştu.
Mahalle bakkalı, manavı, kasabının marketler zincirinden olumsuz etkilendiğini, mevcut AVM'lerdeki fırın ve pastanelerin de esnafa olumsuz etkisi olduğunu belirten Demirtaş, Liman AVM'sinde satılacak ürünlerin ise Kızlarağası esnafını etkilemeyeceğini, turistin mutlaka kent içinde de gezip alışveriş yapacağını düşündüğünü söyledi. Demirtaş, AVM'lerin kent dışına yapılmasına da karşı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı


“KOCAOĞLU AVM'YA KARŞI AMA ÖZELLEŞTİRME İDARESİ'NİN PROJESİ BU”

Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu'nun projeye tepkisi olduğunu, ancak bunun üyelerine karşı sorumluluk duygusundan kaynaklandığını söyledi. İtirazların yatırımcıların ilgisini azaltacağına inanmadığını belirten Demirtaş, “Projenin yasal olarak durdurulma olasılığı olduğuna inanmıyorum. Çevresinde daha büyük emsaller var” dedi. Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kruvaziyer limana itirazı olmadığını, ancak kamu mallarının AVM yapılmaması konusunda genel düşüncesi bulunduğunu söyledi. Ancak işin yapılabilirliği için Özelleştirme İdaresi'nin bu projeyi hazırladığını dile getiren Demirtaş, “Orta yol bulmak için yoğunluk azaltıldı. Sonuç itibariyle itirazlar yapılır, yapılmaz bilmiyorum. Yapılsa dahi süreci tıkama noktasına getirmez” dedi.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!