Güncelleme Tarihi:
Yedi yıldızlı olarak lanse edilen Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, eksiklerini tamamladı, yıldızını dokuza çıkardı, iki ayda 930 bin metrekarelik arsa sattı.
SON yıllarda sıkıntılı günler yaşayan Aliağa Kimya İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ) yıldızı parlamaya başladı. Mayıs ve haziran aylarında 64 firmanın tapu aldığı, dört firmanın ise sıra beklediği bölgede, yaklaşık 30 firmanın yakın zamanda yatırımlarına başlaması bekleniyor. Yatırımların ilk başta 3 bine yakın kişiye iş imkanı sağlaması hedefleniyor. 25 firmanın faaliyet gösterdiği ALOSBİ’de şu anda bin 500’ü aşkın kişi çalışıyor. Bölgenin tamamen dolması halinde çalışan sayısı 60 bin, ticaret hacmi ise 15 milyar dolar olacak.
ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, PETKİM ve TÜPRAŞ gibi tesisler nedeniyle hammaddeye yakınlık, lojistik avantajlar, yatırımcıya sundukları ideal koşullar nedeniyle bölgeye yerli ve yabancı firmaların ilgisinin arttığına dikkat çekti. Son iki ayda 64 firmaya tapu verdiklerini aktaran Akkan, “Bu firmalara toplamda, 930 bin metrekare arsa verdik. ALOSBİ’nin büyüklüğü 9.5 milyon metrekare. Bunun 4 milyon 3 bini parsellerden oluşuyor. Burada hem yeni, hem de eski katılımcılar var. Ama genel olarak bizi tercih edenler büyük metrekarelerde yer alıyor. Bunların başında Dayan Kimya, Bağ Yağları, Akdeniz Kimya, Terbay, Güngör Plastik ve Eltaş Trafo geliyor. Bölgenin dışında başka kentlerden de yatırımcılar bizi tercih ediyor. Kayserili Çinkom A.Ş. de yatırım için ALOSBİ’yi seçti. Çinkom, demir çelik tesislerinin bacasından çıkan küllerden çinko üretecek. Bunların yanında önümüzdeki günlerde ses getirecek birkaç yabancı yatırımcıyla sözleşmemiz de olacak” dedi.
Cazibe merkezi oluyor
Bölgeye olan ilginin temelinde Aliağa’nın Türkiye’nin parlayan yıldızı haline gelmeye başlamasının yattığını ifade eden Akkan, sözlerine şöyle devam etti:
“Aliağa önüne geçilemez bir yükseliş içerisinde. Lojistik olarak çok iyi bir noktada. Artık Kocaeli dolmuş durumda. Limanları yetmiyor. Yolları yoğunluğu kaldırmıyor. Arazi yok. Aliağa ise lojistik olarak çok iyi bir noktada. Bölgede 9 liman var. Çandarlı Limanı’nın mendireği bitmek üzere. Yakında rıhtım ihalesi yapılır ve 2014’ün ilk çeyreğinde buraya gemiler yanaşmaya başlar. Çevreyolu Çandarlı’ya kadar uzatılıyor. Aynı şekilde İZBAN, Devlet Demir Yolları da buraya geliyor. İzmir-İstanbul Otoyolu’ndan Aliağa’ya bağlantı yapılıyor. Öte yandan Aliağa ürettim üssü haline geldi. Elektrik, rüzgar santrallerinin yanına termikler geliyor. Türkiye’deki demir-çeliğin yüzde 58’i burada üretiliyor. PETKİM ve TÜPRAŞ gibi iki dev kurum burada. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde, yatırımcının gündemine giriyorsunuz.”
Yıldız dokuza çıktı
Bu ilgiyle birlikte ALOSBİ’nin de eksiklerini tamamladığını ifade eden Akkan, yedi olan yıldızın dokuza çıktığını kaydetti. Bölgeyi kimya ve karma olmak üzere iki bölüme ayırdıklarını belirten Akkan, “Şu anda birçok OSB’ye kıyasla daha ekonomik fiyatlarımız var. Karmada 60, kimyada ise metrekaresi 70 Euro. Böyle bir bölge için bu fiyatlar bedava. Yüzde 50’ye yakın bir doluluk oranımız var. 2014’ün sonuna kadar burası tamamen dolar. 2016’ya kadarda burada çalışan sayısı 60 bini bulacaktır. 15 milyar dolarlık da bir ticaret hacmi hedefliyoruz. Ama ağırlıklı ihracat odaklı çalışacak bölge. Şu anda 25-30 firma ve bin 500’ün üzerinde çalışan var” dedi.
Genişlemeye karşıyım
ALOSBİ’nin 2014 sonunda tamamen dolmasının ardından genişleme düşüncelerinin bulunmadığını ifade eden Akkan, “Ben OSB’lerin genişleme taraftarı değilim. Yalım Erez’in bakanlığı döneminde, İzmir’de 17 tane OSB ilan ettirdik. Amacımız, çevre ilçelerden kent merkezine olan göçü önlemekti. Bunu bugün başardığımızı görüyorum. Artık insanlar, Tire’deki OSB’de çalışıyor ve orada yaşıyor. Ama sürekli OSB’leri büyütürsen, bir süre sonra işçi bulamaz hale geliyorsun. Bugün, İzmir’den her sabah 10 bin kişi Manisa’ya otobüslerle çalışmaya gidiyor. Sonra da Manisa dördüncü, İzmir birinci bölge oluyor. Bu haksızlık. İşçi bulunmuyor orada, buradan gidiyor. Bu ek maliyet. Ama sen hala oraya teşvik veriyorsun. Biz Manisa yüzünden çok sıkıntı çektik. 2008-2012’de buradan oraya giden çok firma oldu. Bu yıl sadece 8 milyon lira buradan giden firmalara para verdik” dedi.
Yeni girişimciler lazım
İzmir’de yeni girişimci doğmadığına dikkat çeken Atıl Akkan, şöyle konuştu: “İzmir’de yeni girişimci yaratmak gerekiyor. Bugün kent ekonomisine baktığımızda, sağdan say 100, soldan say 100. Değişen bir şey yok. Yeni bir yüz yok. Her yıl İzmir’de en az 500 girişimci yetişmesi lazım. Sistem yanlış kurulmuş. Projesi, fikri olanlara sermaye yaratacak bir sistem kurmak gerekiyor. Bugün bazı çalışmalar var ama yeterli değil. Her yıl Türkiye’de 100 bin girişimci olmalı ki işsizlik sıfırlansın. Ayrıca 2023 hedefi için de bu şart.”
EBSO'yu küçülttüler
Mesaisinin önemli kısmını ALOSBİ’ye ayıran Atıl Akkan, geçmiş yıllarda EBSO Yönetim Kurulu Başkanı olarak önemli ve ses getiren işlere de imza attı. Bu dönem EBSO meclisine giremeyen Atıl Akkan, çarpıcı açıklamalarda bulundu: “İsteseydim meclise girerdim, ama arzu etmedim. Orada 25 senemi doldurdum. Şimdi sadece Denetim Kurulu’ndayım. Artık yeni yüzler olmalı. Gençlerin önünün açılması gerekiyor. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar’ın tarzını beğeniyorum. Benim yanımda yetişti ve çeşitli görevler üstlendi. Ama benden sonra başkan olanlar EBSO’yu küçülttü. Çok zararları oldu. Aydın’ı, Muğla’yı terk ettiler. Osmanlı gibi küçülttü. EBSO Vakfı’nı ben kurdum, dönemimde 17 OSB ilan ettirdim. Ekonomi politikalarına tepki için 700 iş adamını trenle Ankara’ya götürdüm. TOBB’un eski başkanlarından Fuat Miras’ı KOBİ’lere kötü davrandığı için karşısında durdum. Bunlar tarih sayfasında yer alan bazı olaylar.”
Yeşil bölge
ALOSBİ’nin eşi benzeri olmayan bir bölgeye döndüğünü ifade eden Akkan, 450 bin ağaç dikileceğini, bunun şu anda 100 binin toprakla buluştuğunu belirterek, “Tam anlamıyla yeşil bir bölge olacağız. Kyoto Protokolü’ne uygun olduğu için burada üretim yapan şirketler, ihracat yaparken yeşil noktayı kullanabilecek. Bu çok önemli. Milli Park gibi yerde üretim yapacaklar” dedi.