Alkollü kirazla Avrupa’yı fethetti

Güncelleme Tarihi:

Alkollü kirazla Avrupa’yı fethetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00

Üretim ve ihracatının yüzde 35’ini alkollü kirazla yapan İzmirli Agme Gıda firması, şimdi de alkollü üzüm için çalışmalara başladı.

Haberin Devamı

İZMİR Kemalpaşa’da kurulu Agme Gıda, şekerleme sanayi için meyve salamuraları yanında dünya devi ‘Amrosio’ markasının sahibi İtalyan I.D.A.V. ile ortaklaşa kurduğu Agme Frutta ile alkollü kiraz üreterek yurtdışı pazarlardaki alkollü çikolatalara tat katıyor. Şirket şimdi de alkollü üzüm üzerinde çalışıyor.
Yılda 5.5 milyon TL’lik ihracat yaptıklarını, şekerleme sanayine kiraz, kayısı, kavun, karpuz ve armut gibi meyvelerden üretilmiş yarı mamul ihracatı gerçekleştirdiklerini anlatan Agme Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Göksel, “Şekerleme sanayine yönelik ürettiğimiz meyve salamuraları reçel, pasta, kek ve çikolatalarda kullanılıyor” dedi. Yüzde yüz yerli sermaye olan Agme Gıda, geçici konserve edilmiş ürünlerini büyük ambalaj ve fıçılarda sevkediyor.

Üretime özel hat

Haberin Devamı

Göksel, salamura kirazdan sonra en önemli ürünlerinin alkollü kiraz olduğunu kaydetti. Toplam üretimlerinin yüzde 35’inin alkollü kirazdan oluştuğunu aktaran Göksel, “Bize gelen kirazları kalibre ediyoruz. Çünkü çikolatının içine girmesi gereken özel çaplar var. Daha sonra kiraz ve alkolü belirli oranlarda koyarak fıçılarda karıştırıyoruz. Üretim için İtalya’dan gelen bir hattımız var” diye konuştu.

10 bin tonluk pazar

Alkollü kirazın dünyada en az 10 bin tonluk bir pazarının bulunduğunu, Avrupa’daki imalatın ise yüzde 10’unu kendilerinin ürettiğini aktaran Göksel, ayrıca şunları söyledi: “Türkiye’de salamura kiraz üreten üç firma var. Üçü de İtalyan ortaklı. Alkollü kiraz konusunda da iki firmayız. Ancak salamura yaptığımız meyve çeşidi açısından alanımızda tekiz. Diğerleri kayısı, üzüm, armut gibi ürünlerin salamurasını yapmıyor” dedi. Türkiye’de pastaneler sayılmazsa alkollü çikolata üretilmediğini söyleyen Göksel, talep olmadığı için ithalat bile yapılmadığını kaydetti.

HAMMADDE SORUNU

En büyük sorunlarının hammadde tedariği olduğunu anlatan Göksel, “Çünkü istenen boyutlarda endüstriyel meyve ve sebze bulmak gerçekten çok zor olabiliyor. Bir de geçtiğimiz sezonda mevsimsel sıkıntılardan dolayı kiraz pazara çok geç çıktı ve rekoltede yarıdan fazla düşüş oldu. Bu sıkıntının aşılması için de çalışmalarımız var” dedi.

KARPUZ KABUĞU

Haberin Devamı

Bir diğer ilginç ihracat kalemlerinin de salamura karpuz kabuğu olduğunu aktaran Göksel, İtalya’dan getirdiği tohumlarla Akhisar’da yetiştirdiği karpuz kabuklarını yine İtalya’ya ihraç ettiklerini dile getirdi. Göksel, karpuz kabuğunun reçel üretiminde kullanılmak üzere talep edildiğini de anlatarak, bu kalemde de ihracatı geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!