Aliağa'nın kirli havası İzmir'in üstüne çöküyor

Güncelleme Tarihi:

Aliağanın kirli havası İzmirin üstüne çöküyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2008 00:00

İzmir’de hava kirliliğini sanayi tesislerinin baca gazlarının artırdığı belirtildi. Prof. Fethi Doğan,"Aliağa’dan yükselen dumanlar 2 bin metre yükselip hava akımıyla İzmir’e yöneliyor, Yenişehir, Hatay, Konak, Güzelyalı, Bornova’nın üstüne çöküyor" dedi.

İZMİR’de hava kirliliğini konutlarda kullanılan vasıfsız kömürün yanısıra Aliağa’daki sanayi tesislerinin baca gazlarının artırdığı belirtildi. Konutlarda kullanılan vasıfsız kömürlerin sülfür ve suyunun alınmış olması gerektiğini söyleyen Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Fethi Doğan, "Bu yakıtlar İzmir’in kirliliğine kirlilik katıyor. Hava kirliliğini çıplak gözle görüyorum" dedi. Prof. Doğan, İzmir’de yakıtların, kalorifer kazanlarının, yakanların ve yakma saatlerinin çok sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini de vurguladı.

ALİAĞA ZEHİR ÜRETİYOR İzmir’de kirliliği artıran nedenlerden birinin yerleşim yerleri arasında kalan fabrikaların olduğunu da söyleyen Prof. Doğan, "Aliağa ise tam bir kirlilik merkezi. Beş demir çelik fabrikası, kağıt fabrikası, petro kimya tesisleri yüzlerce fabrika, zehirli dumanlarını filtrelerden geçirmeden salıyor. Bu dumanlar yükselip 2 bin metreden İzmir’in üzerine dönüyor. Oradan hortum gibi hava akımıyla gelip Yenişehir’in, Hatay’ın Konak’ın Bornova’nın Karşıyaka’nın üzerine çöküyor. Baca gazlarından şehrin içindekiler Aliağa’da yaşayanlardan daha çok etkileniyor" dedi.

ANKARA BURSA ÖNLEDİ Hava kirliliğinde 1. olan Ankara’nın ve 2. olan sanayi şehri Bursa’nın sıkı önlemlerle 5 büyük il içinde 4. ve 5. sıraya düştüğünü söyleyen Prof. Doğan, "İzmir’de de aynı tedbirler uygulanmalı. Kömür ve fosil yakıtlar yerine doğal gaz kullanımına geçilmeli. Filtresi olmayanlar yaptırılıp, istisnasız çalışması sağlanmalı. Özellikle geceleri sıkı kontrol altında tutulmalı" dedi.

Hava ölçüm rakamlarını gizliyorlar

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan, İzmir’deki hava kirliliği oranlarının gizlendiğini belirtti. Kirlilik ölçümlerinin 1988 yılında Balçova ve Konak’taki iki istasyonla başladığını, rakamların kabul edilebilir ölçü olan metreküpte 120 mikrogramın üzerinde çıktığını söyleyen Prof. Doğan, "Hava kirliliği 160-170 olarak gelmeye başlayınca istasyon sayılarını artırdılar. 1992’den itibaren istasyon sayısı 8’e çıktı. Balçova ve Konak’a ilaveten, Güzelyalı, Karşıyaka, Bornova, Çamdibi, Buca ve Gürçeşme’ye hava ölçüm istasyonu kuruldu. 1992’de sekize çıkan istasyonların ölçüm rakamları yüksek çıkmaya devam edince problem kamuoyuna yansıdı. 1996’da aniden istasyon sayısı 5’e indirildi" dedi.

CİHAZLAR ORMANDA Ölçüm istasyonlarının yerlerinin de değiştirildiğini ve Karşıyaka’da fidanlığın içine, Bornova’da kampüsün bahçesine, Fuar’da yeşilin ortasına, Buca’da Hasanağa Bahçesi’ne, Güzelyalı’da da meteoroloji istasyonun tepesine koyulduğunu belirten Prof. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "2005 yılına kadar ölçüm rakamlarını 40-43 olarak yayınladılar. Bu rakamlar Paris’te Zürih’te yok. Halk anlamaz ama bilim adamı bunları kabul etmez. Çünkü hava kirliliğini görüyorum, kokluyorum, mevcut olduğunu biliyorum. Artık 2006’dan beri de rakamlar yayınlanmıyor" dedi.

MezarIma filtre takın

İzmir Türkiye’nin batıya açılan kapısı değil mi.

Kapısı.

Bunu sadece biz değil ülkemizi ziyaret eden tüm yabancı delegasyonlar söylemiyorlar mı?

Söylüyorlar.

İzmir kaçak elektrikte Türkiye’nin yüz akı değil mi?

Yüzakı.

İzmirliler çalıp çırpmadan kullandıkları elektriğin parasını tıkır tıkır ödüyor mu?

Ödüyor.

Pekii İzmirliler bu soğuk kış günlerinde neden karanlıkta kalıyor? Yetersiz kaldığı bilinen trafolar neden yenilenmiyor? EXPO adayı şehirde neden altyapıya önem verilmiyor? "Elektrik direklerine baz istasyonu kurduk, işletmeye ekstra para kazandırdık" diye hava basanlar, neden müşterilerine kötü davranıyor, işkence çektiriyor?

HER YER KARANLIK

Dün İzmir’in büyük bir bölümü yine karanlıktaydı. Havayı kirletmeyin, temiz enerji kullanın feryatlarımız yine boşunaydı. Klimalar yine çalışmadı, donduk. Boş kalmışken gidip "GEDAŞ Müdürü’nün evinin önünde mum yakıp dilekte bulunayım" dedim. Sokağa çıktım. Güzelyalı’ya geldim. Sahilden Karşıyaka’ya baktım göremedim. "Camlar mı buğulandı" dedim, camı açtım genzim yandı. Hava berbat is kokuyordu. Güzel İzmir’im katran karası ağlıyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, "hava kirliliği yok" diyor inversiyona bağlıyordu. Bilim adamları "4 yaşa kadar bebeklere ve 55 yaş üstü büyüklere dikkat" diye uyarıyordu. Sanayicim "Baca gazlarını arıtmak çok masraflı" diye tabanları yağlıyordu. Çevre sayfasını yapan bendeniz de "Mezarıma filtre takın" diye yazıyı bağlıyordu.

YEŞİL KUTU’da Türkiye beşincisi

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim öğrencilerinde doğa bilinci oluşması için başlatılan Yeşil Kutu Projesi, Manisa’da ilgi gördü. Projenin uygulandığı 38 pilot il arasında Manisa uygulama başarısında ilk beşe girdi.

16 ÖĞRETMENE VERİLDİ Milli Eğitim Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Bölgesel Çevre Merkezi ve Kuş Araştırmaları Derneği ve Doğa Derneği işbirliğiyle yürütülen ’Yeşil Kutu Projesi’, 2007-2008 öğretim yılında 38 pilot ilde uygulanmaya başladı. Manisa’nın da dahil olduğu projede uzman öğretmen Filiz Gümüş, ekim ayında merkez okullarda görevli çevre gönüllüsü 16 öğretmene Yeşil Kutu eğitim seti ile ilgili eğitim verdi. Yeşil kutuları, teslim etti.

ÖĞRENCİLER İLGİLİ İlköğretim öğrencilerinde doğa sevgisinin oluşması ve yeşili koruma bilincinin yerleşmesi için başlatılan proje öğrencilerin ilgisini çekti. Öğretmenler, dönem sonunda Ankara’da tekrar seminere alındı ve güncel bilgiler aldı. Seminer dönüşünde, Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu’nda bir araya gelen öğretmenler eğitim setinden daha fazla öğrencinin faydalanması için görüş alışverişinde bulundu.

KARA’DAN KUTLAMA Milli Eğitim Şube Müdürü İsa Kara, Manisa’nın projenin uygulamasındaki başarısıyla ilk beş il arasında yer aldığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, bu nedenle kentteki eğitimcileri kutladığını söyledi.

Ertan KORKMAZ / MANİSA, (DHA)

YEŞİL KUTU NEDİR?

Yeşil Kutu, çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınmayla ilgili belirli konulara odaklanan eğitim setidir.

Yeşil Kutu’nun içinde, ders planları ve bilgi içeren çalışma notlarının yer aldığı öğretmen el kitabı, animasyon ve kısa filmler DVD’si, çevre konularında kapsamlı bilgilerin yer aldığı bir CD vardır.

Yeşil Kutu, çevreyle ilgili bilgi birikiminin ötesinde, öğrencilerde yeni değerler oluşturma ve okulda, evde, toplumda yeni bir davranış modeli oluşturmanın üzerinde durmaktadır.

Öğrenciler her şeyden önce çeşitli etkinlikleri gerçekleştirme, tartışma, rol oynama ve karar alma konularında öğretmenlerle etkileşim içindedir.

YEŞiL HAT

Kampanyaya katkı koymak isteyenler, bilimsel ve uygulanabilir yöntem önerileri için telefon, faks ve elektronik adresimiz

İBRAHİM IRMAK

Tel: 0232-4886500 faks: 0232-464 83 23

e-mail: iirmak@hurriyet.com.tr


Kalitesiz kömür kullanımı önlensin

BALIKESİR’in Burhaniye İlçesi’nde düzenlenen, Öğretmenler Mahallesi Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği olağan genel kurulunda Hüseyin Akdaş başkan seçildi. Çevre adına yapılması gerekenlerin dile getirildiği genel kurulda hava kirliliğinin had safhada olduğunu belirten Akdaş, kalitesiz kömür kullanımının önlenmesini istedi. Akdaş, Körfez bölgesine doğalgaz getirilmesi için de çalışma yapılması gerektiğini vurguladı. Sefer TALAY, (DHA)

Öğrencilerden atık pil kampanyası

Narlıdere Anadolu Lisesi çevre kolu ile Narlıdere Belediyesi, atık pil ve katı atık toplama kampanyası başlattı. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’un da katıldığı programla kampanyaya okul bahçesinde start verildi. Atık pil kutuları ve katık atık için konteynerler de getirten Batur, öğrencilerle birlikte herkesi çevreye duyarlı olmaya çağırdı. Batur, "Çevresine, insanlığa duyarlı gençleri gördükçe bizler de heyecanlanıyoruz, mutlu oluyoruz" dedi. İZMİR, (DHA)

Senin de bir fidanın olsun

BORNOVA Yeşilçam İlköğretim Okulu öğrencileri, ’Senin de bir fidanın olsun’ kampanyası başlattı. Okulun bulunduğu mahallede yanan ormanın yerine 5 bin adet fıstık çamı diken öğrenciler ve öğretmenler, yeşil dokuyu artırmak istediklerini belirttiler. Okul Müdürü Yusuf Erdoğmuş, küresel ısınmanın insanlığın yanı sıra tüm canlıları ve doğayı tehdit ettiğini belirterek, "Henüz vakit varken, dünyamızı ve ülkemizi küresel ısınma tehlikesinden kurtarmalıyız" dedi.

Cennet adalarda temizlik zamanı

Bodrum Turgutreis Belediyesi, sivil toplum örgütlerinin desteğiyle, ’Cennet Adaları Temiz Tutalım’ kampanyası başlattı. Çatalada, Topanada, Çavuşadası, Tüllüce Adası, Çobanadası ve Kiremit’ten beş traktör römorku dolusu çöp toplandı. Temizliğin ardından Turgutreis’in üç mil açığındaki adalara 500 kızılçam fidanı dikildi. Turgutreis Belediye Başkanı Ali Server Yazgan, "Kampanyamızı yazın da sürdüreceğiz. Cennet adalara ve koylara sahip çıkacağız" dedi. Ahmet YEŞİLAĞAÇ, (DHA)

Menderes kirliliği eğitimle yenecek

DENİZLİ Orman ve Çevre Vakfı (DOÇEV), tarımsal kirlilikle mücadele için "Büyük Menderes Havzası’nda tarım kimyasallarının bilinçli kullanımının yaygınlaştırılması Projesi" hazırladı. Projeye AB Çevre Fonu da 11 bin euro ile katkı sağladı. Teorik ve pratik bilgiler vereceklerini söyleyen DOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Abalıoğlu, "Sığma ve Ahmetli beldeleri ile Köprübaşı, Adaköy ve Hasköy’de 6 ay boyunca çiftçilere tarımsal kimyasalların kullanımı ve etkilerini anlatacağız" dedi. Ferah IŞIK, (DHA)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!