Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Konak ve Karşıyaka tramvaylarının ulaşımı rahatlatacağını, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yeraltı otoparkı projeleri yapacaklarını ancak deniz manzaralı otoparkların da zaman içinde, alternatif yer buldukça kaldıracaklarını açıkladı. Bu arada Prof. Dr. Tanju Tosun’un yaptığı ankette tramvaya destek yüzde 85.6 olarak çıktı.
Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlediği toplantıda İzmir’in toplu ulaşımında önemli katkı vermesi beklenen Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarıyla ilgili yapılan sosyal etki değerlendirmesi anketini, meslek odaları, ilçe belediyeleri, kent konseyleri, üniversiteler ve dernek temsilcileriyle paylaştı. Toplantıda, katılımcı kuruluş temsilcileri tramvay projesi ve anket sonuçlarıyla ilgili görüş ve düşüncelerini açıkladı.
TRAMVAY 2009 MASTER PLANINDAN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projeyle ilgili daha önce özellikle güzergahla ilgili tartışmalar yapıldığını belirterek “Üçkuyular-Halkapınar arasında yapılacak Konak Tramvayı Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’ndan geçecek. Ancak Mithatpaşa Caddesi’nden geçmesiyle ilgili tartışma yapıldı. Olanaksızlıklar nedeniyle bugünkü güzergah belirlendi. Tramvay projeleri 2009 yılında yaptığımız Ulaşım Master Planı’ndan çıktı. Planı 5 yılda bir yapıyoruz. Revizyon planın ihalesini yaptık. 2009’da yapılan plan bize tramvay adımını attırdı” dedi.
Aziz Kocaoğlu, tramvay projeyle ulaşımın rahatlanmasının hedeflendiğini söyledi. Kent merkezinde özel araçla geçişi giderek zorlaştırmak gerektiğini belirten Kocaoğlu, “Aktarmalı sistem ilk olarak 2008 yılında ortaya çıktı. 90 dakika uygulaması başlatıldı. Metro ve İZBAN süreçleri nedeniyle bu seneye bırakıldı. Geliştirilerek devam edecek. Tramvay hatlarında yeşil alanların daraltılmasının giderilmesi için çalışmalar yapıldı. Şair Eşref Bulvarı’nandaki dut ağaçları, Montrö ve Lozan meydanıyla ilgili hassasiyet giderildi” dedi.
Güzelyalı’da yeşil alanların proje kapsamında minimum kullanılmasının doğru olduğunu ancak otoparkların korunmasıyla ilgili aynı düşüncede olmadığını açıklayan Başkan Kocaoğlu, “Güzelyalı’da tramvay hattı dışında kalan yerlerde yer altı otoparkı proje çalışması başlıyor. Yer altı otoparkları yapacağız. Burada dolgu alanı zamanında yapılmış Deniz manzaralı otoparklar var. Abone olarak park ediyorlar. Bu otoparklar kentin kamu alanı olarak mı kabul edilmeli? Yoksa belli sayıda insanın otoparkları mı? Bence tüm yeşil alanlardan otopark kullanlımı kaldırılmalıdır. Yeraltı otoparkları kullanılmalı. Hem sahili düzenleyeceksiniz hem buraları otopark olarak kullanacaksınız, doğru değil. Bu konuda kararımız zaman içinde yer bulundukça otoparkların tamamının kaldırılmasıdır” dedi. Aktarma merkezleri, semt garajlarına otoparklar yapacaklarını belirten Kocaoğlu, böylece otoparkları aracına bırakanların toplu taşım araçlarından yararlanabileceğini söyledi. Kocaoğlu, bu yıl içinde Narlıdere merkezin gidecek 4,5 kilometrelik metro projesinin ihalesine çıkacaklarını da açıkladı.
AKTARMALI SİSTEM BAŞARILI; EKSİKLİKLER TAMAMLANACAK
Kocaoğlu, 29 Haziran’da uygulanmaya başlayan aktarmalı ulaşım sisteminin başarılı olduğunu, eksikliklerle ilgili tedbirleri tespit ettikçe aldıklarını söyledi. Kocaoğlu “Sistemin eksiklikleri tabii ki var olacak. Canhıraş şekilde bunu tedavisini ve tedbirlerini alıyoruz. Ama sistemin başarılı olduğu da görülüyor. 2008 yılından bugüne hızlandırarak çalıştığımız, ayakları yere basan sistemdir. Birçok emek verildi. Ulaşım Master Planı’na göre değerlendirilmeyle sistemi yaşama geçirdikö dedi. Kocaoğlu, daha sistem başlamadan belli basın kurumlarında bir kamuoyu oluşturma çabası başlatıldığını buna üzüldüklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu “Bazı yerlerde de örgütlenmeler yada bu durumun protesto edilmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulamadan caydırılması için yol ve yöntemlere girildiği görüldü. Bunların hepsi, eğer doğru bir iş yapıyorsanız, aklı bilimi kullanarak proje ortaya koyarsanız başarılı olduğu görülecektir. Sistemi iyileştirerek sürdüreceğiz” dedi.
METRODA MENFİİ PROPOGANDA VAR
Kocaoğlu, 2011 yılında Üçyol - Üçkuyular hattı inşaatında su basıncı nedeniyle meydana gelen tüneldeki deformasyonla ilgili hattın tamamlanmasına kısa bir süre kala basında yeralan haberlerle ilgili açıklama yaptı. Kocaoğlu son günlerde İzmir metrosuyla Üçyol-Üçkuyular hattıyla ilgili bir kampanya başlatıldığını belirterek “Bu kampanya ‘adını Ahmet mi koyalım, Mehmet mi koyalım’ meselesi değildir. Biz metro inşaatı yapıyoruz. Projeyi yapan, kontrolünü yapan firmalar var. Her inşaat da olduğu gibi hatalar, yapım aşamasında çıkar, çıkıyor. Önemli olan bunların giderilmesi, tedbirinin alınmasıdır. Hem yüklenici firmanın sorumluluğu var. Hem projeyi yapan ve denetleyen firmanın sorumluluğu var. Sanki yalapşap iş yapılıyormuş gibi basın kampanyası yapılıyor. Metronun bitip deneme seferlerinin başlamasının ardından, aynı aktarmalı sistemde olayı görmeden yaşamadan burada da menfi propoganda ile karşı karşıyayız. Biz de komplo teorilerine kapılmadan gerçekçi olarak, ne kadar tarafsız olabileceksek tarafsız baktığımız belli konuların üstünün kapatılması gündemin değiştirilmesi gibi birçok konuyu içerdiğini görüyoruz . Bu konularda yanlış aktarılan durumlar da var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, elemanlarının basına müdahalesi gibi konular gündeme geliyor. Biz 30 Mart da ilk kez seçilseydik yoklama çekebilirlerdi. Ama 10 yıldır basınla, hemşehrilerimizle ve sivil toplum kuruluşlarıyla toplumun her kesiyle yaptığımız çalışmalar, yoğurt yiyişimiz belediye başkanlığımızda adil davranmamız, hiçbir kişiyi kurumu, ne bölgesinden, inancından dolayı ayrıma tutmadan, kentte kentlilik bilincini geliştirmek hep beraber harç olmak, tüm insanları kucaklamak konusunda verdiğimiz çabaları sizler de biliyorsunuz” dedi.
TRAMVAY PROJESİ ELEŞTİRİLERİ
Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından hazırlanan “Karşıyaka-Konak Tramvay hattı sosyal etki değerlendirme çalışması” kamuoyuna açıklandı. Prof. Dr. Tanju Tosun tramvay hatları güzergahlarında 1000 kişilik örnek grubuyla anket yapıldığını söyledi. Tosun 500’ü Konak, 500’ü Karşıyaka’da kişiler hane halkı ve işyeri sahibi olarak ayrı ayrı çalıştıklarını açıkladı. Tosun, güzergahlardaki hane halkının yüzde 85,6’sının tramvay projesine destek verdiğini söyledi. Üç kişiden birinin kısa vadede çevre tahribatı konusunda endişeli olduğunu belirten Tosun, işyeri sahibi beş kişiden dördünün aracı için park yeri bulamadığını, sokaktaki boş bir yere parkettiğini söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli, ihalesi yapılmış projeyle ilgili toplantının geç düzenlenmesini eleştirdi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise tramvayın yeşil alan ve otopark alanlarından geçmesini doğru bulmadıklarını söyledi. Araçlarla aynı yolu kullanmasının daha doğru olacağını belirten Kocaer, otoparkların azalmasını eleştirdi. Karşıyaka istasyonu gibi yoğun yaya kullanımı olan bir yerde kaldırımdan geçecek tramvayla ilgili güvenliğin sağlanma riskleri olduğunu beilrten Kocaoer, burada da hattın yoldan gitmesini önerdi.
MECLİS ÜYESİNİN İSTEĞİ KOCAOĞLU’NU SİNİRLENDİRDİ
Toplantı sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP’li Konak meclis üyesi Cem Arkın arasında sözlü tartışma yaşandı. Güzelyalı’da bir kafeteryanın işgaliyesi ve ruhsatıyla ilgili konuda Kocaoğlu’yla tartışan Aksan “Seçimde gelip oy istediniz”, Kocaoğlu ise “Ben sizden oy istemedim” dedi. Aksan daha sonra Havagazı Fabrikası’nı terketti. Başkan Kocaoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘’Güzelyalı sahilindeki kafelerin önünde Konak ve Büyükşehir zabıtası çevik kuvvetle beraber haksız işgaller konusunda operasyon yapıyor. Bu operasyon yapılacak. Beyefendi operasyonun haber verilmesi gibi şeyler söyledi. Operasyon haber verilmez. Zaten herkesin kullanacağı alan belli. Bir müdahale olmuş. Beyefendi de geldi; bu müdahalenin yapılmaması konusunda konuşuyor. Meclis üyesi olduğunu söyledi. Meclis üyesi olması bizi ilgilendirmiyor, biz işimize bakıyoruz. Doğru neyse onu yapacağız. İşgale işportaya karşı tedbir alıyoruz, seçilmiş olmak oradaki işgalleri engellemeyi gerektirir. Meclis üyelerinin işgalleri korumak gibi bir görevi yoktur” dedi.