Güncelleme Tarihi:
Dünyada ‘‘FMF’’ kısaltmasıyla tanınan ‘‘Ailevi Akdeniz Ateşi’’ adlı hastalığa yakalananlar için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde bir dernek kuruldu.
DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Tunca, düzenlenen ilk toplantıda üyelere hastalık hakkında bilgi verdi, ileri düzeydeki hastalar için yapılması gerekenleri anlattı.
Teşhis edilemiyor
TÜRKİYE'de 50 bini aşkın FMF hastası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tunca, belirtiler itibariyle pek çok doktorun hastalığı teşhis edemediğini ya da yanlış teşhis koyduğunu söyledi. Apandisit rahatsızlığı ve romatizma teşhisiyle hastalara yanlış tedavi uygulandığını belirten Tunca, ‘‘Hastalarımın çoğu bu nedenle apandisit ameliyatı geçirmiş’’ dedi.
Ücretsiz kontrol
PROF. Dr. Tunca, anne ve babanın hasta genlerinin çocuğa etki etmesi nedeniyle ailevi ismini alan Akdeniz Ateşi hastalığının tamamen iyileştirilemeyeceğini, ancak atakların durdurulabileceğini söyledi. Belirtileri farkeden insanların zaman kaybetmeden doktora başvurmalarını isteyen Tunca, ‘‘Her çarşamba günü hastanede FMF hastaları için ücretsiz kontroller yapıyoruz’’ dedi.
FMF NEDİR?
İNGİLİZCE kısaltması FMF olan Ailevi Akdeniz Ateşi, insan kanındaki akyuvarlarda bulunan ve muhtemel iltihap uyarıcısı etkenlere karşı frenleme görevi olan bir proteinin yetersiz görev yapmasından kaynaklanıyor. Hastalık çoğu kez 5-15 yaş dolaylarında belirti vermeye başlar. Çoğu kez çocukluktan başlayarak düzensiz aralıklarla tekrarlayan yüksek ateşle birlikte karın ağrısı, diz ve ayak bileklerinde ağrılı şişlikler yapar. Hastayı çok rahatsız edecek ve doktorların apandisit sanmalarına yol açabilecek kadar şiddetli yakınmalar 24-72 saat içinde kendiliğinden düzelir ve hasta tamamen sağlıklı olduğunu düşünür. Ancak aynı ataklar birkaç hafta sonra yineler.