Güncelleme Tarihi:
İZMİR’de polisi böyle uygulamaya götüren birer ay arayla meydana gelen birkaç olay söyle gerçekleşti:Bornova’da eşinden boşandıktan sonra anne ve babasının yanına yerleşen Gülay Korucu, geçen ağustos ayında, S.Ç. tarafından konuşma bahanesiyle evinin önüne çıkarıldı. Tekrar bir araya gelmek isteyen S.Ç., reddedilince de eski eşi Gülay Korucu’yu üç yerinden tabancayla vurup öldürdü. İntihara kalkışan ve başından yaralanan S.Ç. tutuklandı.
Kadının yüzünü kesti
Bir diğer olay geçen eylül ayında, Evka-4 Mahallesi’nde 5 yıllık bir evliliğin ardından kendisinden boşanan Zeynep Karadavut’un evine gidip, tekrar bir araya gelmek istediğini söyleyen H.G., olumsuz yanıt alınca, maket bıçağıyla genç kadının yüzünü kesti, ardından yerde tekmeleyip kaçtı. Karadavut’un yüzüne dikiş atıldı. Eski eş H.G. de tutuklandı.
10 yerinden bıçakladı
Bornova Mevlana Mahallesi’nde şiddet nedeniyle ilk eşinden boşanan 4 çocuk annesi Ferdane Çöl (28), kendisinden 5 yaş küçük S.Ç. ile evlendi. Bir süre sonra yeni eşinin de kendisine şiddet uygulamaya başlaması üzerine Çöl, S.Ç. ile ayrı yaşamaya başladı, boşanma davası açtı. Olay günü eve eşyalarını almaya gelen S.Ç. ile Ferdane Çöl arasında tartışma çıktı. Çıkan tartışmada S.Ç. tarafından vücudunun 10 ayrı yerinden bıçaklanan Ferdane Çöl öldü. Polisin yakaladığı S.Ç. tutuklandı.
507 kişiye koruma var
İzmir’de halen can güvenliği ve çeşitli nedenlerle tehdit altında olduğu gerekçesiyle başvuruda bulunan 507 kişiyi polisin koruduğu bildirildi. Bu kişilerin 314’ünün kadın, 193’ünün erkek olduğu, 196’sının aile içi şiddet, diğerlerinin husumet, iş anlaşmazlığı gibi nedenlerle başvurduğu, korunanlar arasında çocukların da bulunduğu kaydedildi. Koruma görevinin ilçe emniyet müdürlükleri ve karakollar tarafından yapıldığı, talep doğrultusunda formun doldurulmasının ardından başladığı kaydedildi.
Amaç olayları önlemek
Yeni uygulamayla kadınlara yönelik şiddetin engellenmeye çalışıldığını vurgulayan emniyet yetkilileri, “Yeni uygulamaya göre, konuyla ilgili ihbara, resmi ekiplerle birlikte Cinayet Büro Amirliği dedektifleri de gidiyor. Amaç suçun meydana gelmeden önüne geçebilmek. Bu konuda dedektifler olayı daha iyi analiz ediyor. Korunma talebi konusunda kadınlara yol gösterebiliyor. Böylelikle yaşanması istenmeyen kötü bir olayın önüne geçebilmek amaçlanıyor” bilgisini verdi. Yaklaşık 15 gündür devam eden uygulamada, korunma talebinde bulunanlara öncelik verildiğini belirten yetkililer, şunlarrı söyledi:
“Gelen ihbarın telefon numarasının ya da adresinin elimizdeki korunma talebi bulunan kişilere ait olduğu tespit edilirse o yerlere öncelik veriyoruz. Ekipler bu doğrultuda olay yerine gidip gerekli işlemleri yapılıyor. Bu konularda vatandaşlara da ayrıca bir görev düşüyor. Aile içi şiddette şahit olan, gören ya da duyan vatandaşlar da 155 Polis İmdat Hattı’nı arayarak ihbarda bulunup, polise yardımcı olabilir.”