Güncelleme Tarihi:
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sol ayağının ikinci parmağı sol eline nakledilen Ethem Mete Aydoğdu, tedavisi biter bitmez ehliyet almak için başvuracak.
Ehliyet için
1972’de geçirdiği kazanın ardından kaybettiği parmaklarının büyük eksikliğini hissettiğini anlatan Aydoğdu, “O zaman tıp bu kadar gelişmediği için kalan üç parmağımla hayatımı sürdürmek zorunda kaldım. 1978’de B sınıfı ehliyet almak istedim. Sağlık raporu için İzmir Şoförler Odası’na gittim. Parmaklarım yok diye sağlam raporu alamadım. Ben de bunun üzerine Manisa’ya başvurdum. Oradan B sınıfı araç kullanabileceğime dair raporla ehliyet aldım. 2010’da emekli olduktan sonra boş durmayayım diye Seferihisar’da bulunan sürücü kurslarında motor ve trafik dersi vermeye başladım. Bu sırada ehliyetimi büyütmek istedim ama trafik mevzuatına göre başparmak olmayınca E sınıfı için hiç şansınız olmuyor. Bu yüzden ben de parmağımı yaptırmanın yollarını aramaya başladım” dedi.
Büyük eksik
Parmaklarının eksikliğini hayatı boyunca hissettiğini söyleyen Ethem Mete Aydoğdu, “Parmaklarım olmadığı için ne subay olabildim, ne de polis... İktisat okudum, öğretmen oldum. ‘Bu eksiğimi artık kapatayım’ dedim ve araştırmaya başladım. Özel bir hastaneye gittim. 24 bin TL’ye ayak parmağımdan nakil yapabileceklerini söylediler. Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinde kimseye ulaşamadım. Ben de Alo 182 Hastane Randevu Hattı’nı aradım. Atatürk Eğitim Hastanesi’nden randevu aldım. Doç. Dr. Erhan Sönmez benimle çok ilgilendi. Hatta daha önce parmak diktiği başka bir hastasını anlattı. Bergama’da bir çiftçi. Bergama’ya kadar gidip o çiftçiyi gördüm. Çapa yapıyordu. O an kararımı verdim. İçimde hiçbir şüphe kalmadan yaklaşık 1 ay önce ameliyat oldum. Şu an bile parmağımı hareket ettirebiliyorum. Kamyon kullanmayacağım, ama ehliyeti alacağım” diye konuştu.
Gerçek gibi
Ameliyatı yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Kliniği Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Sönmez, Aydoğdu’nun yeni dikilen parmağını kendi başparmağı gibi kullanabileceğini bildirdi. Doç. Sönmez, “Sol ayak ikinci parmağını, kemik, tendon, sinir ve dokularıyla birlikte sol ele taşıdık. Ayrıca ayakta da bir eksiklik görülmesin diye ayak parmaklarını birbirine yaklaştırdık. Operasyonun üzerinden kısa bir süre geçmiş olmasına karşın hastamız parmağın fonksiyonlarının yüzde 90’ını kullanabiliyor. Fizik tedavinin ardından orijinal parmaktan farkı kalmayacak” dedi.