Adres diyeti

Güncelleme Tarihi:

Adres diyeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kayıtlarda bağışın yerine başka formül

Okullarda zorla bağışın yasaklanması ‘‘görünürde’’ işe yaradı, ancak oturulan yerlere uymayanlara ‘‘bedel’’ uygulaması başladı

KARARLI uyarılar sayesinde, okullara bağış talepleri kayıttan sonra yapılmaya başlandı. Ancak bu kez ikametgah bölgesi dışında okul seçen velilere 100-200 milyon lira, ‘‘Tercih faturası’’ ödettirildiği ortaya çıktı.

Veli sessiz kalıyor

ÇOCUKLARINI eş, dost, akraba evinde göstererek ikametgah belgesi çıkaran velilerin usulsüz uygulama yaptıkları için şikayetçi olamadıklarını belirten yetkililer, ‘‘İhtiyacımız olmasa ne bağış, ne bedel isteriz’’ dedi.

Başka çaremiz var mı

SADECE kayıtlarda para toplayabildiklerini belirten bir okul müdürü, ‘‘Bakanlık hangi okula ne kadar ödenek gönderdiğini açıklasın. Veliler bu tabloya bakıp karar versin. Bağış sorumlusu olarak gösterilmekten bıktık’’ diye yakındı.

Okula bağış gerçeği

2000/2001 ÖĞRETİM yılının açılışına kısa süre kala okullarda kayıt parası adı altında bağış istenmesine getirilen yasakla şikayetler geçmiş yıllara oranla azaldı. Bu kez okul yöneticileri yakınırken, her yıl aynı senaryonun oynandığını belirten bir okul müdürü şöyle konuştu:

‘‘İLKÖĞRETİM okullarının ihtiyaçlarını Özel İdare karşılıyor. O da sadece yakacak veriyor. Eğer sosyo-ekonomik yönden belli düzeyde bir okulsa verdiği yakıt da göstermelik oluyor. Yani yıllık ihtiyacının ancak bir bölümünü veriyor. Elektrik, su, hizmetli, temizlik gibi giderlerin ödeneceği adres koruma derneği.

Ödenek birkaç aylık

LİSELERE bakanlık ödenek gönderiyor. Öğrenci mevcudu 2-3 bin civarında olan liselere gönderilen yıllık ödeneğin en fazlası 10 milyar lira civarında. Bu para da böyle okulların ancak birkaç aylık masrafını karşılıyor. Diğer ihtiyaçlar ise yine koruma derneğinden.

8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesiyle okulların geliri azaldı. Çünkü ilkokul sonrası ortaokula kayıt yapılırken de velilerden bağış alınıyordu. Şimdi ise 5'den 6'ya geçen öğrencinin kaydı otomatikman yapıldığı için böyle bir kayıt parası söz konusu değil.’’

Beceriksiz müdür

OKULLARDA personel sıkıntısının had safhada olduğunu belirten eğitimci sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘HİZMETLİ ve memur kadrolarının büyük bölümü boş. Norm kadro uygulamasıyla müdür yardımcısı sayısı azaltıldı. 800 öğrencili bir okulda tek yardımcı görev yapıyor. En kalabalık okulda görevli müdür yardımcısı sayısı ise 4. Yazışmalar için memur, temizlik, getir götür için hizmetli gerek. Bunları koruma dernekleri sözleşmeli eleman tutarak sağlıyor. Maliyetleri ortada. Sonra da, (Bağışı zorla değil, gönüllü isteyin) deniliyor. Hangi veli, (Benim gönlümden bu kadar koptu) deyip getiriyor ki? İhtiyaçlar için yetkililere çıktığımızda, (Neden bağış toplamadın) diye azar işitiyoruz. İyi bağış toplayan başarılı, toplayamayan beceriksiz müdür oluyor. Veli başka biz başka kabus yaşıyoruz.’’

Bedelsiz olmaz

İZMİR'in en gözde okullarından birinde yıllardır yöneticilik yapan bir eğitimci, bedel uygulamasının hep varolduğunu belirterek, ‘‘Ancak kayıtlarda bölge- bölge dışı ayırımı yapılmadan bağış isteniyordu. Velilerin meslek ve gelir durumlarına göre istenen rakam değişiyordu. Ancak bağış toplama konusunda elimiz kolumuz bağlanınca, haksız taleple gelen veliden ikamet dışı bedel isteniyor. Okul ve öğretmen tercihi yapan ve bunda ısrar eden veli bedelini ödüyor. Ses de çıkaramıyor. Önemli olan bu paraların hizmet olarak öğrenciye dönmesi’’ dedi.

Bağış zengini

İZMİR'in en popüler okulları arasında gösterilen Bostanlı Mavişehir İlköğretim Okulu'nun bağış rekortmeni olduğu iddia edildi. Yıllardan beri yüksek bağış alındığını önesüren bir ilgili, ‘‘Bu yıl da 300-700 milyon lira arasında bağış talepleri sözkonusu. Bildiğimiz kadarıyla koruma derneğinin banka hesabındaki para 40 milyar liranın üzerinde’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!