Güncelleme Tarihi:
Emre, birinci dönemin sonunda, 5’lerle dolu karnesini Bergama’daki anneannesine göstermek istedi. Emre, anne, baba ve ağabeyiyle kendi araçlarıyla 9 Şubat’ta Bergama’ya gitti, ancak dönüşte trafik kazası meydana geldi. Emre dışındakiler kazayı hafif atlatırken, talihsiz çocuk ağır kafa travması geçirdi. Ege Üniversitesi Hastanesi’ne götürülen Emre, yaklaşık 45 gün yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi.
Avustralya’da yapıldı
Yaşatılması için kafatası kemiği çıkarılan Emre’nin başındaki çökük, beyin hasarı, aileyi perişan etti. Yaşam mücadelesini kazanan Emre taburcu edildikten sonra oğullarının eski görüntüsüne kavuşturulması için çare arayan Erpolat Ailesi, Beyin Cerrahı Prof. Dr. Yusuf Erşahin’in “yapay kafatası kemiği ile mümkün” demesi üzerine, İzmir Kent Hastanesi’nde hazırlıklar başladı. Emre’nin ameliyata alınması için gerekli süre beklenirken, kafasına nakledilecek yapay kafatası kemiğinin siparişi için çekim ve ölçümler yapıldı. Avustralya’da özel yaptırılan akrilik kafatası kemiği 15 gün önce hastaneye ulaştı ve Emre ameliyata alındı. Ameliyat ve hastası hakkında bilgi veren Erşahin şunları söyledi:
“Kazada kafa travması geçiren Emre’nin beyninde şişme oluştuğu için tedavi amacıyla kafatası kemiği çıkarılıyor. Emre, çok ağır bir durumdayken ve solunum cihazına bağlıyken hayatı kurtuluyor. Ancak kafatasının ön bölümü olmadığı için çökük durumdaydı. Kafada su toplanması da geliştiği için bir de şant ameliyatı geçirmişti. Daha sonra bu görüntüyü hem düzeltmek, hem de atmosfer basıncının beyine yaptığı olumsuz etkileri kaldırmak amacıyla yeniden kafatası oluşturmaya çalıştık. Tabii ki, kafatası ön bölümü alındığı için şekil olarak oluşturmak güç. Çıkarılan kafatası kemiği kendi vücudunda saklanabilirdi cilt altı, ya karında veya bacaktaki cilt altında, böylece canlı kalabilirdi.
Daha iyi olacak
Veya kemik bankasında saklanması lazım. Ama o çıkarılan kafatası kemiği bulunamadı. Bu nedenle üç boyutlu bilgisayarlı tomografi çekildi, bu görüntüler Avustralya’ya gönderildi. Orada bir şirket, aslına tıpatıp uyan, akrilikten bir kafatası oluşturdu. Başka firmalar da yapıyor, fakat bu ekonomik olarak daha uygun olduğu için orada yaptırıldı. Maliyeti 6 bin 500 euro. Başka firmalarda bunun 3 katı pahalıydı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde titanyumdan yapılıyor ve kendi hastalarına kullanılıyor. Çocukta titanyum yerine bu daha uygun bir malzeme. Emre için uygun zaman beklendi ve yaklaşık 2 hafta öncede Kent Hastanesi’nde kafatası yerine konuldu, ailesinin de dediğine göre eski şekline kavuştu. Beyin fonksiyonlarında daha iyi düzelmeler oldu. Tabii ki, bu tamamen buna bağlı değil. Geçirdiği beyin hasarının da yaptığı etkiler var. Emre, fizyoterapi görüyor. Henüz soluk borusunda tüpü var, onun çıkarılması gerekiyor. Fizyoterapi ile bundan daha iyi olacağını düşünüyorum fakat kesin olarak ne zaman ve ne kadar iyi olacağını bekleyip de göreceğiz.”
Yeniden doğmuş gibi
Erpolat çifti, kaza sonrasında yoğun bakımda yaşam mücadelesini kazanırken beyinde meydana gelen hasar yüzünden konuşamayan, yürüyemeyen oğulları Emre’nin takılan yeni kafatasıyla eski görünümüne kavuşmasıyla moral buldu.
Baba Erpolat, “Emre’nin görüntü olarak kafatasının 4’te biri yok, bu anne baba için çok zor, evladını böyle görmek. Eski şeklini aldığını görmek bizi sevindirdi. Oğlumuzun görüntüsünün bile düzelmesi evdeki matem havasını azalttı. Bu anlatılamaz, Allah kimseye vermesin. Görüntü eski haline geldiği gibi beyindeki basınç azaldığı için Emre daha iyi olacak” dedi.
Annem demesini bekliyorum Anne Sevim Erpolat ise, “Emre benim için yeni doğdu, bundan sonra daha güzel olacak. Önce Allah sonra hocamız sayesinde. Çok güzel oldu her şey. Emre inşallah gerçekten koşup yürüyecek, anne baba diyecek. Tek beklediğimiz o. Tekrar annem demesini bekliyorum. Dayanılacak bir şey değil, Allah hiç kimseyi evladıyla terbiye etmesin. Çok zor. Çok ağır sınav. Sekiz aydır benimle beraber, yediriyorum, içiriyorum, annem demesini bekliyorum” diye konuştu.