Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay Daireler Kurulu’nun, ‘Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği’ndeki ilgili maddeninn yasal dayanağı olmadığı görüşüne dayanarak, 60 yaş ve üzerindeki vatandaşlara toplu ulaşımda indirim getiren uygulamayı kaldırdı.
Başkan Aziz Kocaoğlu ve belediye yönetimi, 45 bin 384 kişinin yararlandığı uygulamayla ilgil son kararı bakanlar kurulunun verebileceğini savundu. Bu konuda mecliste temenni kararı alınarak bakanlar kuruluna gönderildi.
Uygulama sürer denildi
Öte yandan siyasi partiler, medya ve bazı vatandaşlar Sayıştay’ın görüş bildirdiğini, bağlayıcı karar olmadığı için uygulamada sıkıntı çıkmayacağını öne sürerken bazıları da Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara ve İstanbul gibi sınırlı saatlerde geçerlir kart düzenleyebileceğini savundu.
Sayıştay kararına karşı hukuki mücadele başlatılması da önerildi, Kent Konseyleri Birliği uygulamayla ilgili düzsenleme için bakanlar kuruluna gönderilmek üzere imza kampanyası başlattı.
Meclis’te sürpriz önerge
Sonunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki akşamki toplantısında, 60 yaşını doldurmuş vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine yönetmelik taslağında yeni düzenleme yapıldığı belirtilerek sürpriz önerge sunuldu.
Öneergeye göre 60 yaş kartları 10.00-16.00 ile 19.00-24.00 saatleri arasında geçerli olacak. Kartın kullanım bedelinin ise Ulaşım Koordinasyon Merkezi belirleyecek. 60 yaş kartı iptal edilmeden önce yıllık 175 TL karşılığı 750 kontor yükleniyordu, saat sınırlaması da yoktu. Önerge, oybirliğiyle hukuk komisyonuna gönderildi. Önerge mecliste onaylanıp Sayıştay’dan da olumlu görüş alınırsa uygulama başlayabilecek.
Hiç olmamasından iyidir
Tüm Emekli-Sen Karşıyaka Şube Başkanı Hüseyin Özkaynak, yıllardır kullandıkları kartlarla ilgili sorunun yönetmelikte geçen “Ücretsiz” sözcüğünden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:
“Zimmet çıkması sözkonusuydu. Yeni öneri çok da kötü değil eskisine göre. Eski karta yıllık 175 TL ödüyorduk. Ankara model alındıysa yeni karta en çok 75-80 TL bedel belirlerler. Emekliler için bu kart da bir kazançtır. Yasal duruma gelen kartı yaşlılara verecekler. Emekliler, 60 yaşını geçmiş kişiler, çalışanlar hariç genellikle saat 10.00 kadar pek dışarı çıkmaz. Akşam saatleri de bana göre uygun. Buna karşın geçmiş yıla göre elde kalacak 100 TL civarı para ile 60 yaş kartıyla binemeyecekleri saatlerdeki ulaşımlarını karşılayabilirler. Her şeye rağmen bu da iyi.”
Büyükşehir yanlıştan döndü
60 yaş kartının iptaline en çok tepki gösteren ve hukuken kaldırılması zorunluluğu olmadığını önesüren EDP İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı ise, bu şekliyle Büyükşehir Belediyesi’nin yanlıştan kısmen döndüğünü savunarak şöyle konuştu:
“Bu sonuç İzmirlilerin duyarlılığı ve haklarına sahip çıkmasıyla elde edildi. Bana göre eski uygulamada hukuka aykırılık yoktu. Sayıştay görüşü bağlayıcı değildir. Buna karşın hatadan dönülmesi sevindirici. Sayıştay’ın yasanın herhangi kişi veya kuruma indirimli ücretsiz tarife uygulayamacağını bildirdi. Burada 60 yaş üzerinde herkes yararlandığı için ayrıcalık tanınmıyor.”
Yasaya aykırılık olsa 2002’den bu yana müfettiş raporlarında yeralması, dava açılması gerektiğini belirten Cangı, İzmir’deki tartışmanın artık hukuki değil siyasi boyuta taşındığını öne sürdü, “Büyükşehir Belediyesi, AKP’li yerel muhalefet sıkıştırınca bu kez Ankara’daki AKP’li belediyenin uygulamasını öne sürdü. Rest çekti” dedi.
Sonunda geri adım attılar
AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ise Büyükşehir Belediyesi’nin yeni düzenlemeyle geri adım atmış olduğunu söyledi. Akay, uygulamanın sadece İzmir’de olmadığını daha önce söylediklerini belirterek, “İstanbul ve Ankara’daki uygulamanın burada da geçerli olmasını istedik. Muhalefetimizi bu şekilde olumlu yönde yaptık. Sonunda geri adım attılar. Hayırlı olsun” dedi.