Veli ŞAKIR
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2008 00:00
İzmir sanayisinde önemli bir açılım. Gerek hedeflenen ticaret hacmi, gerek istihdam, gerekse yaratılacak katma değer açısından bölge ekonomisine azımsanmayacak katkı. Devam eden yatırımlar... Modern bir altyapı...Bu hafta Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan’la söyleştik.
ALOSBİ’nin İzmir ekonomisine katkılarını anlatır mısınız?
1997’de kurulan, toplam alanı 9.186.066 metrekare olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, sadece İzmir’de değil, tüm Türkiye’de bugüne dek gerçekleştirilen en büyük sanayi yatırımı. Yabancı yatırımcıların bölgemize büyük talepleri var. Bunlarla ilgili görüşmeler sürüyor. Aliağa limanları ile ağır sanayi ve Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye’nin 2. Gebze’si olma yolunda. Aliağa’ya ulaşacak metro sistemi ile Çanakkale ve İzmir-Gebze otobanı da ulaşımı daha da rahatlatacak. Çevrede bulunan Kınık, Dikili, Bergama, Aliağa da işsizliğe son verilecek, tarım işçileri de sanayi işçileri haline getirilecektir. Dolayısıyla İzmir’e iç göç de önlenecektir. ALOSBİ, dünyada eşi olmayan modern altyapıya sahip bir bölge. Doğalgaz sıkıntısı yok. 3 kaynaktan doğalgaz alıyoruz. Su sıkıntısı yok, 3 kaynaktan su alıyoruz. Altyapının Türkiye’de ilk defa yer altında galeriler içerisinde gerçekleştirildiği ALOSBİ’de; elektrik, su, doğalgaz hizmetlerini kesintisiz sunuyoruz.
Rüzgardan enerji elde edeceğiz
ALOSBİ’de bundan sonra yatırımlar devam edecek mi? Hedefleriniz ve yeni projeleriniz neler?
Çakmaktepe Enerji A.Ş. tarafından kurulan, 35 MW kurulum gücüne sahip enerji santralinde günde 20 ton saat kapasiteli 18 atü buhar üretilmekte ve geçtiğimiz günlerde sanayicinin kullanımına sunuldu. 3 ay önce tevsi kararı alındı ve 105 MW güce çıkmak için EPDK’dan lisans alınıp makine siparişleri verildi. 13 ay gibi kısa bir sürede 105 MW güce çıkacak tevsi tesisi tamamlanacak. Ayrıca, 3.etap olarak 400 MW’a çıkmak için EPDK’ya lisans müracaatı yapıldı. Ortaklar tarafından kurulan ALRES A.Ş tarafından 60 MW gücünde rüzgardan enerji üretmek üzere EPDK’ya 1 Kasım 2007 de lisans müracaatı yapıldı, lisans verilir verilmez rüzgar güllerinin de inşaatı başlayacak.
İzmir’in marka değeri artırılmalı
İzmir’in sanayi ve ticaret kenti olması için yapılması gerekenler neler?
1923’de İzmir’de düzenlenen 1. İzmir İktisat Kongresi ve eş zamanlı gerçekleştirilen "Numune Meşheri" sergisi ile devamında yükselen İzmir Enternasyonal Fuarı, İzmir’in "ticaret kenti" kimliğini pekiştirirken Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi de şekillenmeye başlamıştır. İzmir, bugün dünya fuarı olarak da adlandırılan, dünyanın en büyük organizasyonu EXPO 2015’e aday. İzmir, yabancı yatırımcılar açısından da; coğrafi konumu, ılıman iklimi, liman-karayolu, demiryolu ve havayolunun sağladığı lojistik avantajları, sürekli yenilenen altyapısı ve genç ve eğitimli işgücü ile doğrudan yatırım alanı olarak cazibesini artırıyor. İzmir’de en başta yapılması gereken ise İzmir’in "marka" haline getirilmesidir. Bu da şüphesiz tanıtım yolu ile gerçekleşecektir. Başta ulaşım olmak üzere altyapı çalışmalarının tamamlanması, metro ve çevre yollarının İzmir’e kazandırılması İzmir’in tanıtılmasında önemli kolaylıklar sağlayacaktır. Öte yandan EXPO 2015’e ev sahipliği yapmak İzmir için büyük prestij olacaktır.
Kimdir
1943 Seferihisar doğumlu olan Atıl Akkan, İstanbul Anadolu Lisesi’nin ardından Ankara İktisadi İlimler Akademisi’nde lisans eğitimi aldı. 2 dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği, Avrupa Birliği Sanayi Komitesi Türkiye Temsilciliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekilliği ve 2 dönem EBSO Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Halen Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBTİM Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini görevlerini sürdüren Akkan, Atak Ltd.Şti, İZKOM Ltd. Şti., Demok Kimya şirketlerinin sahibi, Atak Yağ Gıda Sanayi ve ESHAŞ Holding, Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. ve ALRES Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı. Akkan evli, üç çocuk babasıdır.