Burhan CEYHAN / İNCİRLİOVA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2015 01:32
AYDIN'ın İncirliova İlçesi'nde kurulan biyoenerji santralinde günlük 400 ton hayvan gübresi işlenerek üretilen gaz ve elektrikle 5 bin konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağı bildirildi. Söktaş'a ait Efeler Çiftliği'ndeki hayvanlardan elde edilen gübrelerin kullanacağı tesisini açılışı yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapılacak.
Ankaralı Senkron firması İncirliova'da hayvan gübresinden biyoenerji ve elektrik üreten bir tesis kurarak Türkiye'de ilklerden birine imza attı. İncirliova'nın Sınırteke Mahallesi'nde faaliyet gösteren Avrupa'nın en büyük çiftliği olan Söktaş'a ait Efeler Çiftliği'nde 6 bin büyükbaş hayvandan günlük 400 ton gübre elde ediliyor. Bu gübreleri kurulan biyoenerji tesisinde işlenip, gaz ve elektrik üretiliyor. Üretilen elektrik yaklaşık 5 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılıyor. Elektrik ve gaz üretiminden arta kalan gübre ise paketlenerek, çiftçilerin tarla ve bahçelerinde kullanılması için satılıyor. Senkron firması yetkilisi Yusuf Yenice Türkiye'de yüzde yüz gübreden gaz ve elektrik üreten tek firma olduklarını söyledi.
YILDA 110 BİN TON GÜBREYİ ENERJİYE ÇEVİRİYOR
Türkiye'nin en büyük iki çiftliğinden birisinin Aydın'daki Söktaş Efeler Çiftliği olduğu vurgulayan Yenice, "17 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ancak şu anda 6 bin büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Avrupa'da dahi böyle büyük bir tesis yok. Buradan çıkan günlük 300-400 ton gübre yer altı borularıyla bizim sahamıza geliyor. Bu gübreyi kendi reaktörlerimizle alıyoruz ve 40 gün bekleterek gazlaştırıyoruz. Bu yatırımın tutarı 20 milyondur. Yaptığımız en önemli şey bir atığın elektrik enerjisine dönüştürülmesidir. Gübre giriyor, gaz oluyor. Biyogazdan da elektrik enerjisi üretiyoruz. Bu vesileyle yıllık 50 bin ton salınımı engellemiş oluyoruz. Tesisimizde yıllık ortalama 110 bin ton gübreyi tamamen enerjiye dönüştürüyoruz. Bu tesisin en önemli girdisi çevre insan sağlığına olan katkısıdır" dedi.
"KAYMAKAMLIĞI DEĞİL ENERJİYE TERCİH ETTİM"
"9 Eylül Üniversitesi Kamu Bölümü mezunuyum. Kaymakam olmayı hiç istemedim" diyen Yenice, "Devlet içerisinde olmaktansa özel sektörde bu tür işleri yapmayı tercih ettim. Yenilenebilir enerji içerisindeki en önemli enerjilerden birisinin biyogaz olduğunu düşünüyorum. Ülkemizdeki atıkların değerlendirilmesi ve milli ekonomiye kazandırılmasıyla bu sektörün yaygınlaşması içinde çaba gösteriyoruz. Burası Türkiye'de yüzde yüz hayvan gübresinden yaptığımız ilk tesisimiz. Hiçbir katkı kullanmıyoruz. 2.4 megawaltlık santralimizi çalıştırıyoruz. Bu santralde günlük 400 ton civarında atığı bertaraf ederek biyogaza dönüştürüyoruz. Bu biyogazdan da jeneratörlerimiz vasıtasıyla elektrik üreterek devlete satıyoruz. Elektrik üretiminin ardından geriye kalan sulu gübreyi de değerlendirme çabası içerisindeyiz. Bu enerji santrallerinin ülkemizde yaygınlaşması ülke ekonomisine de büyük kazanç sağlayacaktır" dedi.
"7/24 ENERJİ ÜRETEBİLİYORUZ"Hayvan gübresi olduğu sürece 7/24 saat ve 365 gün enerji üretimi yapabildiklerini ifade eden Yenice, "Biyogaz enerji tesislerinin kurulumu oluşturulmasının ülkemizdeki distribütörlüğü firmamıza aittir. Tamamı ortaklarımız tarafından oluşturulmuştur. Bu tesisleri zaten bir firma olarak kurmaktayız. Buranın kurulumunun tamamı da firmamız tarafından yapıldı. Bakımı da yine firmamız tarafından yapılmaktadır. Teknik olarak dışarıdan hiçbir şeye ihtiyaç duymuyoruz. Dışarıdan gaz getirmek yerine burada kendi gazımızı kendimiz üretiyoruz. Yenilenebilir enerjide rüzgar ve güneş olduğu saatlerde ancak enerji üretebilirsiniz. Ancak, biyogaz santralleri için aynı şey mevzubahis değil. Atık olduğu ve atığın depolanabildiği sürece biyogaz santralleri 7/24 saat çalışabilen bu nedenle daha verimli santrallerdir. Gübrenin çıktıları da enerji sonrası çıkan organik gübrede son derece değerli bir üründür" dedi.
Tesisini açılışı yarın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız tarafından yapılacak.