Güncelleme Tarihi:
Gaziemir’deki yeni fuar merkezi, toplam 337 bin metrekarelik alanda kurulacak. İlk etapta 110 bin metrekare alana 7 sergi holü yapılacak. Holler, tek ya da aynı anda birden fazla fuara hizmet verebilecek şekilde teras şeklinde tasarlanacak ve birbirlerine geçişleri olacak. Fuarda 93 bin metrekarelik kapalı otopark alanı yapılarak ziyaretçi ve katılımcıların hizmetine sunulacak. Fuar alanında ayrıca, 12 bin metrekarelik fuar sokağı, 865 metrekarelik seminer salonu yer alacak. 11 bin 300 metrekarelik alanda ise kafeterya, restoran ve idari binalar bulunacak. Tesis, sergi holleri, seminer salonları, geniş otoparkı ve sosyal donatı alanları ile uluslararası standartlarda olacak. Kurulacak seyir kulesi, fuar katılımcı ve ziyaretçilerine farklı bir ortam sunacak. Amfi tiyatro şeklinde hazırlanacak meydan ise fuarlar süresince çekim merkezi haline gelecek. Yeni fuar kompleksi projesinde, daha sonra gelebilecek talepleri karşılamak amacıyla, ikinci etapta kullanılmak üzere 70 bin metrekarelik bir rezerv alanı oluşturuldu. Rezerv alan haricinde ayrıca, 42 bin metrekarelik bir alan da otel ve kongre merkezi için ayrıldı. Kente kazandırılacak bu dev yatırımın maliyeti, kamulaştırma dahil yaklaşık 400 milyon liraya ulaşacak.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Karabağlar Belediyesi’ne gitti, dershanedeki öğrencilerile sohbet etti, temizlik işçileriyle yemek yedi. Kılıçdaroğlu, parkta oynarken maganda kurşunuyla hayatını kaybeden Umut’un işe alınan annesi Gülhan Ceylan ve kardeşi Doğa ile sohbet etti. Kılıçdaroğlu, partiye katılan 400 kişiye rozet taktı, ağaç dikti, barış için güvercin uçurdu. Kılıçdaroğlu, Uzundere Rekreasyon Alanı’nda düğün salonu ve Madımak Heykeli’ni açtı. CHP Lideri, Nasrettin Hoca Heykeli şeklindeki bina ve tematik parkın da temel atma törenine katıldı. Başkan Sıtkı Kürüm’ün çalışmalarını öven Kılıçdaroğlu, “Anadolu’dan kopup gelen insanların yerleştiği bir alandır burası. Burada barış ve huzur içinde yaşıyorlar. Belediye başkanı halkıyla kucaklaşmış durumda. Bir belediye başkanı nasıl olur, örnek isterseniz burada duruyor, Sıtkı Başkan. Belediyecilik bizim işimizdir” dedi.
Kılıçdaroğlu, “Başbakan Kemal”, “İnadına CHP inadına sol” tezahüratları eşliğinde kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu konuşurken kendisinin söylediği “Ne ezen ne ezilen daha hakça bir düzeni kurana kadar yolumuza devam edeceğiz” sözünün yazılı olduğu bir pankart açıldı. Kılıçdaroğlu, CHP’li belediye başkanlarının yönetim anlayışını şöyle anlattı:
CHP’lilerin imzası var
“Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bir yerdir İzmir. Tüm Türkiye’nin gözbebeğidir. Dünya metropolleri içinde en sağlıklı ve en güzel gelişen dördüncü kenttir. Belediye başkanlarımızın özellikleri vardır. İlk metronun temelini CHP’li belediye başkanı atmıştır. Fuar mı diyorsunuz onun altında da CHP’li belediye başkanlarının imzası vardır. Tüm Türkiye’nin örnek aldığı Doğal Yaşam Parkı mı diyorsanız, onun da altında CHP’li bir belediye başkanın imzası vardır. Bu fuar alanı istihdam yaratacak İzmirli’nin yüzü gülecek, İzmirli dünyada tanınacak. Dünyanın en büyük mermer fuarı burada açılacaksa mermere ihtiyaç duyan tüm dünya ülkeleri İzmir’e gelecekler yiyecekler, yatacaklar. İzmir’i tüm dünyaya tanıtacaklar.”
İzmir ötekileştirilemez
Kılıçdaroğlu, CHP’li başkanların hizmetlerini hükümetin engelleniğini öne sürerek, “Bir belediye başkanının tek başına yaptığı, yüzde 100 kendi kaynaklarıyla finanse ettiği bir yatırımdır bu. İhaleye çıkıldı, itiraz geldi KİK’e gitti. KİK bu itirazı 20 günde sonuçlandırabilirdi tam 7.5 ay beklettiler. Neden? Acaba hizmeti engelleyebilir miyiz diye. Ne yaparsanız yapın hangi baskıyı uygularsanız uygulayın hiçbir CHP’li belediye başkanını kendi halkına hizmet etmekten alıkoyamazsınız” dedi
Kılıçdaroğlu, bir devlet adamında olması gereken özellikleri anlatarak, iktidarı şu sözlerle eleştirdi: “İzmir Türkiye’nin uygarlığa açılan kapısıdır. İzmir kimsenin ötekileştirilmediği herkesin kucaklandığı bir kenttir. İzmir’de Büyükşehir Belediye Başkanı tüm İzmirliler’e hizmet eder. Kapısı herkese açıktır. Bizim belediye başkanlarımızın özelliği belde halkına seçmenine hesap vermeyi onurlu bir görev kabul eder. Onlar her türlü hesabı kendi halkına verirler.”
Öncü şehirde ilkler
Milli mücadelenin ilk kurşunu İzmir’de atıldı.
Türkiye’nin ilk iktisat kongresi 17 Şubat 1923’de İzmir’de toplandı.
İlk uluslararası fuar, 1 Eylül 1936’da İzmir’de hizmete girdi.
Haftalık ilk Türkçe gazete 1870’de Mehmet Salim Efendi tarafından “Devir” ismiyle İzmir’de yayınlandı.
İlk modern tiyatro sahnesi, İzmir’de Kordonboyu’nda kuruldu.
İlk Türk kadını tiyatro sanatçısı Bedia Muvahhit, İzmir’de sahne aldı.
İlk futbol müsabakaları Bornova’da başladı.
İlk at yarışları İzmir’de Buca’da yapıldı.
İlk tren İzmir garından yola çıktı.