Güncelleme Tarihi:
Uğradığı hain saldırı sonucu 1 Şubat 1979 tarihinde katledilen Türk basınının ölümsüz ismi Abdi İpekçi, Gaziemir Sarnıç’ta anıldı. CHP Gaziemir İlçe Örgütü tarafından düzenlenen anma programı öncesinde Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (UMAG) Yayın Yönetmeni Orhan Tüleylioğlu’nun, katledilen 35 gazeteci ve aydınla ilgili hazırladığı “Neden Öldürüldüler” adlı sergisinin açılışı yapıldı.
62 gazeteci öldürüldü
CHP Gaziemir İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy, Gaziemir Belediye Başkanvekili Yılmaz Ağırtaş, belediye başkan yardımcıları, CHP Gaziemir İlçe Yönetim Kurulu ile kadın ve gençlik kolları üyeleri, partililer ile vatandaşların katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Başkan Demirsoy, 1909 yılında Hasan Fehmi Bey ile başlayıp, 2007 yılında Hırant Dink’in öldürülmesiyle devam eden suikastlarda toplam 62 gazetecinin katledildiğine vurgu yaptı. Bu cinayetlerin bazılarında faillerin bulunamadığına dikkat çeken Demirsoy, İpekçi’nin Türk basınının onurlu bir kalemi ve demokrasinin yılmaz bir savunucusu olduğuna dikkat çekti.
İpekçi’nin kemikleri sızladı
Sergi açılışında konuşan İlçe Başkanı Yüksel Demirsoy, “2006 yılında yanlışlıkla salıverilen ve daha sonra tutuklanan kanlı katil Ağca, 18 Ocak 2010 günü serbest bırakıldı. Cezaevinden kahraman edasıyla çıkan katil, beş yıldızlı otellerde kaldı. Ne acıdır ki İpekçi’nin katilini, İpekçi’nin meslektaşları bir film yıldızıymış gibi adım adım izlemek zorunda kaldı. Kanlı katil, televizyon televizyon gezerken İpekçi’nin kemikleri sızladı, tüm Türkiye’nin vicdanı sızladı” diye konuştu.